De ce să îți condimentezi mâncarea. Microbiomul îți va mulțumi

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
de ce sa iti condimentezi mancarea. FOTO: Feepik
de ce sa iti condimentezi mancarea. FOTO: Feepik

Microbiomul este influențat de obiceiurile alimentare. Află de ce este bine să îți condimentezi mâncarea.

Microbiomul, cunoscut și sub numele de flora intestinală, este alcătuit din trilioane de microorganisme simbotice, cuprinzând sute sau mii de specii de bacterii, viruși și ciuperci.

Calitatea microbiomului este influențată de dietă, activitatea fizică sau medicația, dacă este cazul, dar și de starea psihoemoțională a fiecăruia în parte, un motiv în plus să privim microbiomul ca pe ceva unic.

Astfel, dacă microbii intestinali nu sunt hrăniți corespunzător, cei dăunători se vor înmulți, în timp ce microbii simbiotici vor avea mai multe probleme, cum ar cele legate de sistemul imunitar sau de capacitatea de descompunere a alimentelor.

Condimentele, benefice pentru un microbiom sănătos

În acest sens, cercetătorii au încercat să afle care este cea mai bună dietă pentru a avea o diversitate bacteriană cât mai mare, deci și un microbiom cât mai sănătos.

”Cercetările au arătat că oamenii care au o mulțime de microbi diferiți au o sănătate mai bună și o dietă mai bună decât cei care nu au o mare diversitate bacteriană”, a explicat cercetătorul în nutriție Penny M. Kris-Etherton, notează Science Alert.

Vezi și: Vitamina B6, piridoxina, beneficii. În ce alimente se găsește și care este doza necesară. Deficitul poate duce la depresie și scăderea imunității

Dieta nu reprezintă doar alimentele de bază, ci și partea ce ne asezonează mâncarea, condimente ce pot varia în funcție de zonă și cultură. Însă în ultima vreme, condimentele generale se cam regăsesc în orice colț de lume, cu ușurință.

Kris-Etherton și colegii săi de la Penn State sunt printre primii care au studiat efectul ierburilor și al condimentelor asupra compoziției intestinului uman.

În cadrul studiului lor, 54 de participanți adulți cu risc de boli cardiovasculare au luat parte la un experiment alimentar controlat și randomizat de patru săptămâni.

În timpul studiului, fiecare participant a primit același meniu general, un meniul care să reflecte dieta americană. 

Unora dintre participanți li s-a cerut să adauge 0,5 grame din condimente la mâncarea lor, în timp ce altora li s-a cerut să adauge 3,3 grame sau 6,6 grame.

Condimentele adăugate au fost un amestec de scorțișoară, ghimbir, chimen, turmeric, rozmarin, oregano și cimbru. 

În acelați timp a existat și un ”grup de control”, care a fost solictat să nu își adauge niciunul dintre acetse condimente peste mâncare.

Probele fecale prelevate înainte și după experiment arată că dietele cu mai multe condimente tind să prezinte o diversitate bacteriană mai mare.

Vezi și: Actigall, medicamentul banal pentru pietre la fiere care previne COVID-19

Mai mult decât atât, susține Kris-Etherton, chiar dacă dieta americană este departe de idealul de dietă, ”este un lucru atât de simplu pe care oamenii îl pot face.

Cred că toată lumea ar putea beneficia de adăugarea de ierburi și condimente. Este, de asemenea, o modalitate de a diminua sodiul din alimentație, dar de a aromatiza alimentele într-un mod care le face să fie gustoase și, de fapt, delicioase, a mai spus Kris-Etherton.

De altfel, noile descoperiri susțin cercetările recente care sugerează că ierburile și condimentele sunt un prebiotic natural care hrănește bacteriile sănătoase din microbiomul uman.

4 condimente benefice pentru tensiunea arterială. Dietetician: Un adaos excelent la multe feluri de mâncare sărate

Condimentele sunt parte integrată din viața și alimentația noastră, de sute de ani. Mai multe, unele dintre ele sunt folosite și în medicină, pentru proprietățile benefice pe care le au pentru sănătate. În vremurile actuale, popularitatea condimentelor este atât de extinsă, încă multe dintre bucătăriile din lume au condimente ce demult se găseau doar în anumite regiuni de pe glob.

De altfel, unele dintre condimente pot să înlocuiască cu succes sarea, în cazul persoanelor care au predispoziție spre hipertensiune (tensiune mărită), ce ar putea duce la boli de inimă sau boli metabolice.

Pentru a gestiona tensiunea arterială crescută, ținând cont de dietă, opțiunile alimentare precum somonul și avocado (cu un conținut bogat în acizi grași Omega 3) și legumele cu frunze verzi pot ajuta la scăderea nivelului tensiunii arteriale. Așa cum este deja cunoscută corelația dintre sare și hipertensiunea arterială, evitarea alimentelor care sunt bogate în sodiu este o modalitate de avă menține în mod eficient valorile tensiunii în limitele normale.

Potrivit Asociației Americane a Inimii, regula generală este de a nu depăși 2.300 de mg de sodiu pe zi, iar în cazul hipertensivilor, aceasta nu trebuie să depășească 1.500 mg de sodiu pe zi, în timp ce OMS recomandă un consum de maximum 5 grame de sare pe zi, cantitate în care este inclusă și cea care se găsește în alimente, deși mare parte din populație consumă chiar dublul recomandat. Astfel, o reducere a cantității de sodiu, aduce cu sine nu doar scăderea tensiunii arteriale, ci și o reducere importantă a riscului de boli cardiovasculare. Citește mai departe AICI.

Vezi și: Vitamina B6, piridoxina, beneficii. În ce alimente se găsește și care este doza necesară. Deficitul poate duce la depresie și scăderea imunității

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel