De ce să nu mai lași niciodată capacul de la toaletă ridicat. Detaliul care te va șoca

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
capacul de la toaleta - FOTO: Freepik@lifeforstock
capacul de la toaleta - FOTO: Freepik@lifeforstock

De ce să nu mai lași niciodată capacul de la toaletă ridicat, mai ales atunci când tragi apa. Detaliul te va șoca.

De ce să nu mai lași niciodată capacul de la toaletă ridicat. Cât de rău este într-adevăr să nu închideți capacul toaletei atunci când trageți apa.

Germenii și virusurile

Materiile fecale care conțin germeni ar putea fi pulverizați în aer din vasul de toaletă. Aceste mici particule invizibile pot ajunge pe suprafețele din apropiere, fiind astfel un risc de infecție.

Microbiologii avertizează cu privire la acest fenomen încă din anii 1970. Dar chiar trebuie să vă faceți griji în această privință? Și te pui pe tine și pe ceilalți în pericol dacă uiți să închizi capacul? Răspunsul s-ar putea să vă surprindă.

Ce se întâmplă de fapt când părăsești capacul sus? S-ar putea să nu știți, dar nu toată apa din vasul de toaletă coboară pe țeavă atunci când trageți apa.

Vezi și: Clătitele, gustarea copilăriei. Ce nu știai despre cum îți influențează sănătatea

Picăturile microscopice sunt, de asemenea, pulverizate în aer, dintre care multe conțin bacterii din materii fecale, potrivit lui Nikhil Bhayani, MD, FIDSA, un medic de boli infecțioase cu Texas Health Resources în Bedford, Texas. Experții numesc aceste picături virale infecțioase aerosoli.

Cantitatea de aerosoli din vasul de toaletă care ajunge în aer - și cât de departe călătoresc - depinde de tot felul de factori (cum ar fi cât de puternic este fluxul de apă din vasul de toaletă, cât de germinativă este apa din vasul de toaletă și așa mai departe).

Bacteriile din vasele de toaletă au fost găsite la 10 centimetri deasupra unor scaune de toaletă și au continuat să se lipească pe suprafețe chiar și după 90 de minute după ce a fost trasă apa, a constatat un studiu din ianuarie 2012 publicat în The Journal of Hospital Infection.

Și prin suprafețe, nu vorbim doar despre scaunul de toaletă în sine.

”Particulele ar putea ateriza pe o periuță de dinți. Iar dacă spațiul nu este curățat în mod regulat, acest lucru ar putea face ca cineva să se îmbolnăvească”, spune dr. Bhayani, potrivit Live Strong.

Vezi și: Când este mai bine să bei cafeaua. Înainte sau după ce te-ai spălat pe dinți. Cum îți afectează acest obicei întreaga dantură

Cum vă poate îmbolnăvi acest lucru

Norovirusul, care provoacă infecții stomacale, se găsește în materiile fecale ale persoanelor infectate. Deci, este destul de probabil ca anumite cazuri să fie transmise prin aerosolii de toaletă, au concluzionat cercetătorii care scriu într-o revizuire din martie 2013 publicată în American Journal of Infection Control. Același lucru este valabil și pentru infecții precum Salmonella, Shigella, E. coli, C. difficile și SARS, a constatat recenzia.

În plus, potrivit un studiu din octombrie 2021 publicat în Journal of Environmental Chemical Engineering este posibil ca și COVID să se transmită în același fel.

Vezi și: Tratamentele naturiste pentru păr, mit sau realitate. Pavelina Andrei: Trebuie adaptate

Ce trebuie să faceți în toaletele publice

Un studiu din aprilie 2022 journal of Occupational and Environmental Hygiene a demonstrat că toaletele industriale, care sunt adesea folosite în medii publice, pot genera de până la 12 ori mai multe infecții decât toaletele de acasă.

Ar fi greu să eviți acest tip de infecție dacă nu porți, să zicem, o mască de gaz. Dar câțiva pași de bun simț vă pot ajuta să reduceți expunerea.

”Nu vă aplecați asupra vasului de toaletă atunci când trageți apa. Spălați-vă pe mâini cu apă și săpun imediat după aceea”, spune dr. Bhayani.

Știința arată că a nu închide capacul atunci când trageți apa la toaletă, într-adevăr poate trimite germeni cauzatori de boli peste tot. Potrivit dr. Bhayani, veți reduce numărul de aerosoli care apa o trimite în aer cu cel puțin jumătate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel