Clătitele, gustarea copilăriei. Ce nu știai despre cum îți influențează sănătatea

Monika Baciu |
Data publicării:
clatitele - FOTO: Freepik
clatitele - FOTO: Freepik

Clătitele sunt gustarea cea mai la îndemână. Dar totuși ce efecte au asupra organismului.

Clătitele își au originea în Franța. Puteți găsi clătite servite în restaurante din întreaga lume, iar acestea conțin adesea fructe și alte umpluturi pentru micul dejun, precum și carne și brânză atunci când sunt servite la prânz și cină. Nutriția produsului poate varia în funcție de rețelele utilizate și de umplutura acestora.

Clătitele sărate sunt creații delicioase, ușoare și versatile, realizate cu un aluat simplu din ouă, făină, lapte și unt. Aluatul este apoi gătit într-o tigaie pentru a obține clătite subțiri și dantelate. Clătitele sărate pot fi umplute cu o varietate de ingrediente, cum ar fi legume, brânzeturi, carne și sosuri. Sunt o modalitate excelentă de a vă bucura de o varietate de arome și texturi într-o singură masă. Clătitele sărate sunt un fel de mâncare popular în Franța și pot fi găsite în restaurante și în casele din întreaga lume.

Vezi și: Când este mai bine să bei cafeaua. Înainte sau după ce te-ai spălat pe dinți. Cum îți afectează acest obicei întreaga dantură

Clătitele, calorii

Deoarece sunt destul de subțiri, clătitele tind să fie sărace în calorii. O clătită cu un diametru de 25 de centimetri conține 90 de calorii, ceea ce reprezintă doar 4,5% din aportul zilnic sugerat de 2.000 de calorii pe zi. Clătitele sunt mai puțin calorice decât alte produse de mic dejun; două ouă omletă furnizează 140 de calorii, în timp ce o clătită în stil american cu un diametru de doar 10 centimetri conține 94 de calorii, potrivit Live Strong.

Clătitele, grăsimi conținute

Clătitele sunt relativ sărace în grăsimi, fiecare clătită conținând 3 grame de grăsimi totale. Din această grăsime, doar un gram provine din grăsimi saturate. În timp ce organismul dumneavoastră are nevoie de grăsimi pentru o sănătate optimă, nu toate tipurile de grăsimi oferă beneficii. Prea multă grăsime saturată poate crește nivelul de colesterol, ceea ce crește riscul de boli de inimă. Asociația Americană a Inimii sugerează să consumați mai puțin de 16 g de grăsimi saturate zilnic atunci când urmați o dietă de 2000 de calorii pentru o sănătate optimă a inimii.

Vezi și: Mai multe semne îți arată că nivelul de zahăr din sânge este crescut. Lista alimentelor care reglează glicemia

Clătitele, conținut de carbohidrați

Clătitele sunt bogate în carbohidrați, deoarece fiecare clătită conține 13 grame de carbohidrați. Carbohidrații oferă organismului energie, astfel încât consumul de alimente bogate în carbohidrați poate fi benefic înainte de evenimentele sportive. O clătită cu un diametru de doar 10 cm conține 18 grame de carbohidrați.

Clătitele, conținut de zahăr

Clătitele sunt relativ sărace în zahăr. Fiecare clătită conține doar 4 grame de zahăr. Asta deși multe gospodine nu pun zahăr în aluatul de clătite pentru ca acestea să nu se lipească de tigaie. Consumul de prea mult zahăr poate duce la apariția cariilor dentare și poate încuraja obezitatea, deoarece zahărul este bogat în calorii, dar nu foarte sățios. Pentru a vă satisface pofta de dulce în mod sănătos, completați clătitele cu fructe proaspete tăiate.

Vezi și: Tratamentele naturiste pentru păr, mit sau realitate. Pavelina Andrei: Trebuie adaptate

Clătitele, conținut de proteine

Clătitele nu furnizează prea multe proteine. O clătită conține doar 4 grame de proteine, adică jumătate din cât conține o cană de lapte. Proteinele sunt necesare pentru creșterea și repararea tuturor țesuturilor corpului dumneavoastră. Creșteți conținutul de proteine al clătitelor dumneavoastră umplându-le cu iaurt grecesc sau adăugați o lingură plină de unt de nuci.

Clătitele, conținut de sodiu

Clătitele sunt moderat de sărace în sodiu, deoarece fiecare conține 210 mg, ceea ce cuprinde 9% din doza zilnică sugerată de 2.300 mg. Prea mult sodiu poate duce la creșterea tensiunii arteriale și la retenția de lichide. Adăugarea de carne procesată în clătite - de exemplu, șuncă, bacon de curcan sau șuncă - crește, de asemenea, aportul de sare.

Clătitele, conținut de colesterol

Clătitele au un conținut moderat de colesterol, cu 40 mg în fiecare clătită medie. Această cantitate cuprinde 13% din limita zilnică sugerată de American Heart Association de 300 mg.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel