De ce te îngrași după dietă, a fost descoperit vinovatul

De ce te îngrași după dietă, a fost descoperit vinovatul. Dilema cu care se confruntă multe persoane - cine de face vinovat de kilogramele puse la loc - are acum un răspuns.
De ce te îngrași după dietă, a fost descoperit vinovatul. Noi cercetări sugerează că funcțiile la nivel superior ale creierului au un rol major blocarea slăbirii. Într-un studiu efectuat între 24 de participanți la o clinică din canada specializată în slăbire, cei care au slăbit cel ai mult aveau o mai mare activitate în regiunea cortexului prefrontal lateral a creierului, care este asociată cu autocontrolul. Acesta este, de fapt, „vinovatul”. Rezultatele studiului au fost publicate în revista medicală Cell Metabolism pe 18 octombrie.
„Ceea ce am constatat este că la oameni, controlul greutății corporale depinde în mare măsură de activitatea în zonele creierului implicate în autocontrol și autoreglementare", spune Alain Dagher (@alain_dagher), de la Institutul și Spitalul de Neurologie din Montreal, Canada.
Hormonii care sabotează dieta
„Această zonă a creierului are capacitatea de a ține cont de informațiile pe termen lung - cum ar fi dorința de a fi sănătoși - pentru a controla dorințele imediate".
Doi hormoni, leptina (care determină pofta de mâncare) și grelina (poreclita hormonul foamei), se știe că determină corpul să mănânce atunci când este supus unui program de slăbire. Studiile anterioare confirmă faptul că nivelul acestor doi hormoni se schimbă rapid atunci când se pierde din greutatea.
„La toți cei care slăbesc se poate vedea aceasta schimbare în nivelul de leptină și grelină", spune Dagher. „Numai că unii oameni, din motive pe care nu le știm, sunt capabili reziste în fața acestui semnal de mânca".
Pentru a evalua rolurile acestor hormoni și al autocontrolului în atingerea țintei de scădere în greutate, cercetătorii au studiat 24 de subiecți de la o clinică de slăbire.
Demonstrat cu ajutorul testelor de imagistică prin rezonanță magnetică
Înainte de a începe o dietă standard cu 1.200 kcal / zi, toți participanții au făcut un RMN funcțional al creierului, care a evaluat regiunile acestuia, incluzând cortexul prefrontal lateral, care este legat de autoreglementare și cortexul prefrontal ventromedial, o zonă a creierului implicată în motivație, dorință și valoare, se arată într-un material publicat de sciencedaily.com.
Subiecțiilor le-au fost arătate imagini cu alimente apetisante, precum și imagini de control, cu peisaje. Cercetătorii au comparat reacția creierului la imaginile alimentare, în special la cele cu foarte multe calorii, pentru fiecare subiect în trei puncte: la momentul inițial, la o lună și trei luni după ce s-a început dieta.
„Când le arătam imagini de alimente apetisante, zona ventromedială a cortexului prefrontal devine mai activă pe RMN-ul funcțional", Dagher spune.
Cât slăbești depinde de autocontrol! La fel și cât sau dacă te îngrași după!
În timpul studiului, cercetătorii au remarcat că, la o lună și la trei luni, semnalul din cortexul prefrontal ventromedial a scăzut, dar și că a scăzut cel mai mult la persoanele care au avut mai mult cu dieta.
În plus, semnalul cortexului prefrontal lateral implicat în autocontrol a crescut pe tot parcursul studiului.
„În RMN-ul funcțional, zona de autocontrol și-a sporit activitatea, iar zona de valoare și-a scăzut activitatea", arată Dagher.
„Dimensiunea schimbării activității din creier a fost predictivă pentru pierderea cu succes de greutate". În timp ce toți participanții la studiu au pierdut în greutate, cei care au obținut cea mai mare pierdere au avut niveluri de hormoni care indică o capacitate mai bună de autocontrol. Și, la sfârșitul studiului care a durat trei luni, hormonii grelină și leptină începuseră să se revină la valoarea inițială, sugerând că s-a atins un nou punct stabil.
Terapiile comportamentale ar putea ajuta
„Aceste rezultate sugerează că programele de slăbire care see bazează și pe creșterea autocontrolului, cum ar fi terapia comportamentală cognitivă, pot fi de ajutor, în special atunci când stresul este implicat și duce la supra-alimentare", spune specialistul. „Stresul perturbă mecanismul de control al cortexului prefrontal lateral, dar este posibil ca oamenii să fie antrenați ca să pareze asta".
Studiul, integral, poate fi consultat AICI.
-
Medicament experimental promițător pentru recuperarea după un AVC18.10.2025, 20:30
-
-
Idei geniale de a refolosi sticlele de medicamente pe care le arunci18.10.2025, 15:30
-
-
Substanța din corp care provoacă cheaguri de sânge. Uite singurul FRUCT care o ține sub control. NU-l mănânci prea des
Dieta vegetariană: risc mai scăzut de diabet și cancer. Ce trebuie să știi înainte să renunți la carne
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Băutura care îți oferă mai multă energie decât un energizant: 4 beneficii uriașe
Băutura minune cu oțet și chia pe stomacul gol. Lygia Alexandrescu avertizează: Împreună produc variații de tensiune
Băuturi care stimulează tranzitul intestinal. Au efecte laxative
Ce nu ai știut despre uleiul de pește. Adevărul despre Omega-3. Citește asta înainte să mai iei suplimente
Alimente care îți curăță ficatul în 3 zile
3 motive să nu mănânci mult seara. De ce mâncatul târziu poate fi dăunător
Ceasul spune că ai făcut 10.000 de pași? Nu e chiar așa! 5 lucruri pe care NU le-ai știut despre smartwatch-ul tău
10 alimente care scad glicemia în mod natural. Un fruct banal ține diabetul sub control
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
Ce băuturi trebuie să eviți pe caniculă. Uite cu ce le înlocuiești. Adevărul despre apă
Cea mai bună oră să bei cafea pentru a proteja inima. O ceașcă la momentul potrivit aduce beneficii majore
Fructele de vară care țin glicemia sub control
Acestea sunt cele mai indicate fructe de vară pentru diabetici.
Bărbați vs. femei: cine ar trebui să mănânce mai mulți carbohidrați dimineața. Alegerea corectă, bazată pe știință
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.