De ce te îngrași după dietă, a fost descoperit vinovatul

De ce te îngrași după dietă, a fost descoperit vinovatul. Dilema cu care se confruntă multe persoane - cine de face vinovat de kilogramele puse la loc - are acum un răspuns.
De ce te îngrași după dietă, a fost descoperit vinovatul. Noi cercetări sugerează că funcțiile la nivel superior ale creierului au un rol major blocarea slăbirii. Într-un studiu efectuat între 24 de participanți la o clinică din canada specializată în slăbire, cei care au slăbit cel ai mult aveau o mai mare activitate în regiunea cortexului prefrontal lateral a creierului, care este asociată cu autocontrolul. Acesta este, de fapt, „vinovatul”. Rezultatele studiului au fost publicate în revista medicală Cell Metabolism pe 18 octombrie.
„Ceea ce am constatat este că la oameni, controlul greutății corporale depinde în mare măsură de activitatea în zonele creierului implicate în autocontrol și autoreglementare", spune Alain Dagher (@alain_dagher), de la Institutul și Spitalul de Neurologie din Montreal, Canada.
Hormonii care sabotează dieta
„Această zonă a creierului are capacitatea de a ține cont de informațiile pe termen lung - cum ar fi dorința de a fi sănătoși - pentru a controla dorințele imediate".
Doi hormoni, leptina (care determină pofta de mâncare) și grelina (poreclita hormonul foamei), se știe că determină corpul să mănânce atunci când este supus unui program de slăbire. Studiile anterioare confirmă faptul că nivelul acestor doi hormoni se schimbă rapid atunci când se pierde din greutatea.
„La toți cei care slăbesc se poate vedea aceasta schimbare în nivelul de leptină și grelină", spune Dagher. „Numai că unii oameni, din motive pe care nu le știm, sunt capabili reziste în fața acestui semnal de mânca".
Pentru a evalua rolurile acestor hormoni și al autocontrolului în atingerea țintei de scădere în greutate, cercetătorii au studiat 24 de subiecți de la o clinică de slăbire.
Demonstrat cu ajutorul testelor de imagistică prin rezonanță magnetică
Înainte de a începe o dietă standard cu 1.200 kcal / zi, toți participanții au făcut un RMN funcțional al creierului, care a evaluat regiunile acestuia, incluzând cortexul prefrontal lateral, care este legat de autoreglementare și cortexul prefrontal ventromedial, o zonă a creierului implicată în motivație, dorință și valoare, se arată într-un material publicat de sciencedaily.com.
Subiecțiilor le-au fost arătate imagini cu alimente apetisante, precum și imagini de control, cu peisaje. Cercetătorii au comparat reacția creierului la imaginile alimentare, în special la cele cu foarte multe calorii, pentru fiecare subiect în trei puncte: la momentul inițial, la o lună și trei luni după ce s-a început dieta.
„Când le arătam imagini de alimente apetisante, zona ventromedială a cortexului prefrontal devine mai activă pe RMN-ul funcțional", Dagher spune.
Cât slăbești depinde de autocontrol! La fel și cât sau dacă te îngrași după!
În timpul studiului, cercetătorii au remarcat că, la o lună și la trei luni, semnalul din cortexul prefrontal ventromedial a scăzut, dar și că a scăzut cel mai mult la persoanele care au avut mai mult cu dieta.
În plus, semnalul cortexului prefrontal lateral implicat în autocontrol a crescut pe tot parcursul studiului.
„În RMN-ul funcțional, zona de autocontrol și-a sporit activitatea, iar zona de valoare și-a scăzut activitatea", arată Dagher.
„Dimensiunea schimbării activității din creier a fost predictivă pentru pierderea cu succes de greutate". În timp ce toți participanții la studiu au pierdut în greutate, cei care au obținut cea mai mare pierdere au avut niveluri de hormoni care indică o capacitate mai bună de autocontrol. Și, la sfârșitul studiului care a durat trei luni, hormonii grelină și leptină începuseră să se revină la valoarea inițială, sugerând că s-a atins un nou punct stabil.
Terapiile comportamentale ar putea ajuta
„Aceste rezultate sugerează că programele de slăbire care see bazează și pe creșterea autocontrolului, cum ar fi terapia comportamentală cognitivă, pot fi de ajutor, în special atunci când stresul este implicat și duce la supra-alimentare", spune specialistul. „Stresul perturbă mecanismul de control al cortexului prefrontal lateral, dar este posibil ca oamenii să fie antrenați ca să pareze asta".
Studiul, integral, poate fi consultat AICI.
-
Vopseaua permanentă și îndreptatul chimic cresc riscul de cancer16.09.2025, 13:10
-
-
Ce sunt înlocuitorii de sare și de ce devin tot mai populari16.09.2025, 11:00
-
Cafeaua cu ulei de măsline: beneficii, riscuri și cum să o prepari acasă16.09.2025, 09:49
-
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?
Substanța din corp care provoacă cheaguri de sânge. Uite singurul FRUCT care o ține sub control. NU-l mănânci prea des
Adevărul despre slăbit. Ce funcționează, de fapt, și cum poți scăpa de grăsime. AICI e secretul!
Legumele care îți curăță ficatul de toxine. Fac minuni pentru ficatul tău. Detoxifiere naturală și eficientă
Alimentele care nu trebuie să-ți lipsească iarna. Ce să mănânci pentru o imunitate de fier
Fructele care ard grăsimea la menopauză și reduc pofta de dulce
Gătești cu acest ulei? Hrănește una dintre ele mai agresive forme de cancer
Dieta pentru endometrioză care reduce durerea. 4 suplimente care chiar funcționează
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
Un aliment surprinzător ajută somnul. Îmbunătățește biomarkerii ce au impact direct asupra somnului
Slăbești de două ori mai mult cu alimente minim procesate
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
De ce să nu mai combini niciodată carne cu cartofi. Ce se întâmplă când ajung împreună în stomac
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.