De la post la masa de Paști. Mărgărit: Este extraordinar, nu are calorii, poți să mănânci oricât

Sonia Baciu |
Data publicării:
de la post la masa de pasti. FOTO: Freepik
de la post la masa de pasti. FOTO: Freepik

Cum să îți faci ușoară trecerea de la post la dieta obișnuită. La ce anume trebuie să fii atent la masa festivă de Paști.

Trecerea de la post, care nu a însemnat doar consum de alimente de origine vegetală, ci și un aport ceva mai redus de mâncare, la masa bogată de sărbători, încărcată în primul rând cu produse grase, poate să fie periculoasă pentru sistemul digestiv.

Astfel, este indicat ca această trecere să se facă lent, dar mai ales fără excese culinare.

În acest sens, specialistul în nutriție Cristian Mărgărit a explicat cum putem să ne bucurăm de bunătățile pascale fără a ajunge la urgențe, ca urmare a vreunei indigestii.

”Și chiar dacă am mâncat mâncare normală este bine să o luăm ușor, pentru că vor fi foarte multe preparate și chiar dacă ești obișnuit să mănânci carne, nu este bine să le mănânci pe toate cam în același timp”, a declarat Cristian Mărgărit la Neatza cu Răzvan și Dani de la Antena 1.

Mai mult decât atât, având în vedere că ne pregătim de vopsit ouăle de Paște, acesta a precizat că trebuie să fim atenți la calitatea ouălor.

”Dacă fierbem ouă pentru copii, pentru familie, pentru oameni la care ținem este mai bine să alegem cu cifra 0, cele bio, sau cu cifra 1, de la găini crescute în libertate. Ouăle cu cifra 3 sunt ouă de la găini crescute în cutie, dar nu este toxic sau dacă îl mâncăm pățim ceva, doar că sunt și ele pe niveluri de calitate”, a mai spus nutriționistul.

Cât privește consumul de ouă vopsite, Cristian Mărgărit afirmă că trebuie să fim atenți, deoarece acestea sunt foarte grele. ”Sunt fierte foarte tare, mănânci unul, nu exagerezi”.

Vezi și: Boala Charcot-Marie-Tooth: cauze, simptome și diagnostic. Este rară și incurabilă

Orice mănânci, cu moderație

Drobul, un alt produs specific pentru această perioadă, este foarte sănătos, dar trebuie consumat cu moderație.

”Merge pus dimineața, ca o gustare, dar trebuie spațiate pe toată durata zilei, nu le mâncăm pe toate deodată.

Consumul de ouă nu este dăunător, doar că trebuie să fim atenți la cât sunt de fierte, dar și la cantitatea totală. Pentru că dacă mai mănânci și multe alte lucruri, evident că atunci digestia va fi încetinită sau chiar blocată și poți avea o grămadă de probleme.

Asta este problema acum. Să nu bagi foarte multe alimente diferite, deodată”, a mai spus Cristian Mărgărit.

Având în vedere nu doar multitudinea de produse tradiționale, de la friptura de miel la borșul de miel, de la cozonac și pască la ouă fierte, nutriționistul afirmă că ”nu mai avem nevoie și de alte alimente care să ne aducă și calorii, și proteine, și grăsimi. Este bine să rămân pe alimentele tradiționale și să evit, pe cât posibil, alte componente care nu sunt neapărat necesare. Astfel, ne ajută și la buzunar, deci să plătim mai puțin, iar aici trebuie să punctăm neapărat băuturile carbogazoase, care te și umflă, au și foarte mult zahăr și, din punctul meu de vedere, ar trebui evitate”, a mai spus Cristian Mărgărit, subliniind că nu are rost ca la masă să mai ai și un antreu dacă urmează friptura.

”Friptura de miel are și ea multă grăsime, mult colagen, este foarte grea. Întotdeauna legumele, ceapa și toate aceste vegetale vin cu antioxidanți, vin cu fibre, și completează foarte bine genul acesta de masă. Adică lângă friptură, mai bine pun salată decât altceva.

Castravetele este extraordinar, nu are calorii, poți să mănânci oricât, îl marinez cu puțin sos de soia, mai pun și câteva semințe de susan, și îi dau puțin de altceva”, a mai spus Cristian Mărgărit.

Hidratarea, foarte importantă la masa de Paște

De asemenea, hidratarea este foarte importantă în această perioadă. 

”Dacă bei apă din timp, digestia se va petrece mult mai bine, excesul de sare va fi eliminat, vei mânca mai puțin, te vei simți mai bine, vei avea mai multă energie.

Excesul de proteină, de acid uric, se va elimina mai ușor”, a mai spus nutriționistul.

10 metode simple pentru a te hidrata. Cum să dai un gust plăcut apei

Potrivit datelor Centrului de Informare, Prevenire Risc și Analiză (CIPRA), doar trei români din 10 urmează recomandarea de a consuma 2 litri de lichid pe zi, în timp ce 4 din 10 consumă între 1 și 2 litri de lichid pe zi, iar 2 din 10 români beau aproximativ 1 litru.

În acest context, în care mulți susțin că nu pot consuma apă pentru că nu are gust, ”trio-ul” proprietăților apei fiind pus în trei cuvinte - inodoră, incoloră și insipidă - specialiștii au venit cu 10 idei care să îi ajute pe oameni să se mențină hidratați, mai exact, să consume apa atât de vitală. Vezi AICI care sunt cele 10 metode de a te hidrata.

Vezi și: Borș tradițional de miel, rețetă. Cu ce trebuie acrit, de fapt. Chef Popescu a dezvăluit secretul: Altfel nu rezolvi nimic

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel