Detectarea timpurie a Alzheimerului prin analize de sânge

Folosind tehnici actuale, boala Alzheimer, cea mai frecventă cauză de demență, poate fi detectată numai după ce plăcile tipice s-au format deja în creier. În acel moment, terapia nu mai este posibilă. Cu toate acestea, primele modificări cauzate de Alzheimer au loc la nivelul proteinelor cu până la 20 de ani mai devreme. O metodă dezvoltată la Ruhr-Universität Bochum (RUB) poate ajuta la detectarea bolii într-o etapă incipientă

Cercetătorii de la Bochum și-au publicat raportul în revista Alzheimer and Dementia: Diagnostic, evaluare și monitorizare a bolilor, notează Science Daily.

„Acest lucru a deschis calea pentru abordări terapeutice în stadiu incipient, în care medicamentele se pot dovedi eficiente", spune profesorul Klaus Gerwert de la Departamentul de Biofizică din RUB.

Proteina se pliază incorect

La pacienții cu Alzheimer, proteina beta amiloidă se pliază incorect datorită modificărilor patologice cu mult înainte de apariția primelor simptome. O echipă de cercetători condusă de Klaus Gerwert a diagnosticat cu succes această pliere greșită folosind un simplu test de sânge; ca urmare, boala poate fi detectată cu aproximativ opt ani înainte de apariția primelor simptome clinice. Cu toate acestea, testul nu a fost potrivit pentru aplicații clinice: a detectat 71% din cazurile de Alzheimer în stadii simptomatice, dar în același timp a furnizat diagnostice false pozitive pentru nouă la sută dintre participanții la studiu. Pentru a crește numărul de cazuri de Alzheimer identificate în mod corect și pentru a reduce numărul de diagnostice false pozitive, cercetătorii au cheltuit mult timp și efort în optimizarea testului.

Al doilea biomarker

Drept urmare, acum au introdus metoda de diagnostic pe două niveluri. În acest scop, ei folosesc testul original de sânge pentru a identifica persoanele cu risc ridicat. Ulterior, adaugă un biomarker specific pentru demență, și anume proteina tau, pentru a efectua teste suplimentare cu acei participanți la testul cărora diagnosticul Alzheimer a fost pozitiv în prima etapă. Dacă ambii biomarkeri arată un rezultat pozitiv, există o probabilitate mare de boală Alzheimer. „Prin combinația ambelor analize, 87 din 100 de pacienți cu Alzheimer au fost identificați corect în studiul nostru", rezumă Klaus Gerwert. „Și am redus numărul de diagnostice fals pozitive la subiecți sănătoși la 3 din 100. A doua analiză este realizată în lichidul cefalorahidian care este extras din măduva spinării.
„Acum, pot fi lansate noi studii clinice cu participanții la test în stadii foarte timpurii ale bolii", subliniază Gerwert. El speră că anticorpii terapeutici existenți vor avea în continuare un efect. „Recent, două studii promițătoare majore au eșuat, în special Crenezumab și Aducanumab - nu în ultimul rând pentru că probabil fusese deja prea târziu până la momentul în care terapia a fost inițiată. Noul test deschide o nouă fereastră de terapie."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel