Diabet, antioxidanți care previn degradarea cognitivă

Dana Lascu |
Data publicării:
Metformina, medicamentul penrtu diabet care controlează și inflamația
Metformina, medicamentul penrtu diabet care controlează și inflamația

Degradarea cognitivă la pacienții cu diabet zaharat, cauzată de episoadele repetate de scăderea zahărului din sânge, ar putea fi redusă cu antioxidanți, potrivit unui nou studiu prezentat la Conferința Societății britanice de Endocrinologie.

Afectarea cognitivă pe termen lung la pacienții cu diabet, cauzată de episoadele repetate de scăderea zahărului din sânge, ar putea fi redusă cu antioxidanți, conform unui nou studiu prezentat la conferința anuală a Societăți britanicei pentru endocrinologie din Glasgow. Constatările studiului sugerează că stimularea apărării antioxidante la șoareci reduce afecțiunile cognitive cauzate de scăderea zahărului din sânge, care ar putea contribui la îmbunătățirea calității vieții pentru pacienții diabetici.

Oscilațiile de zahăr în sânge duc inerent la declin cognitiv

Scăderea pe termen lung a funcției cognitive, cu sarcini de învățare și de memorare (de zi cu zi) care devin mai dificile și durează mai mult pentru a fi îndeplinite, este o consecință comună la pacienții care au frecvent niveluri scăzute ale zahărului din sânge atunci când utilizează insulină pentru a-și gestiona diabetul.

Studiile anterioare efectuate la șoareci au arătat că episoadele recurente de zahăr scăzut în sânge conduc la acumularea de radicali liberi care dăunează celulelor din creier. Dacă această creștere a stresului cu radicali liberi influențează direct funcția cognitivă și dacă propriile sisteme antioxidante ale organismului, care pot elimina radicalii liberi, pot fi exploatate pentru a contracara aceste schimbări și pentru a îmbunătăți calitatea vieții, nu se știe deocamdată.

Însă, în studiul analizat de sciencedaily.com, dr. Alison McNeilly și colegii de la Universitatea din Dundee au folosit insulină pentru a induce recurențe de scădere a zahărului din sânge la șoareci cu diabet de tip 1. În cadrul experimentului, un grup de șoareci au fost de asemenea dozați cu sulforafan (SFN) – un antioxidant derivat din legume. Șoarecii tratați cu SFN au prezentat o creștere a expresiei markerilor antioxidanți, iar la ei s-a constatat o scădere a deteriorării celulelor cu radicali liberi și o îmbunătățire semnificativă a capacității cognitive în sarcini de memorie.

E inevitabil, deocamdată

Dr. McNeilly a comentat că „scăderea nivelului zahărului din sânge este o consecință aproape inevitabilă a terapiei cu insulină. Această lucrare demonstrează că prin îmbunătățirea propriului sistem de apărare antioxidant al organismului putem inversa unele dintre efectele secundare asociate cu diabetul zaharat, cum ar fi funcția cognitivă degradată”.

Dr. McNeilly și colegii ei intenționează acum să afle dacă stimularea sistemului antioxidant al organismului poate reduce la minimum declinul cognitiv asociat cu scăderea zahărului din sânge la om, prin utilizarea de medicamente pe baza structurii chimice a SFN.

Concentrația SFN utilizată în acest studiu nu ar putea fi atinsă într-o alimentație normală bogată în legume. Cu toate acestea, există numeroși compuși foarte puternici în studiile clinice care pot preveni afectarea cognitivă cauzată de radicalii liberi pentru a ajuta pacienții cu diabet zaharat”, a conchis dr. McNeilly, conform sciencedaily.com.

Conferința Societății britanice de Endocrinologie de la Glasgow a început la 19 noiembrie și se încheie în această seară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel