Diabet de tip 2: 5 fructe care pot crește nivelul zahărului din sânge

Cătălina Burghelea |
Data actualizării: | Data publicării:

Diabetul de tip 2 este o afecțiune cronică prin care nivelul zahărului din sânge fluctuează constant. Consumul de fructe oferă nenumărate beneficii pentru sănătate, dar anumite tipuri pot crește nivelul zahărului din sânge. 

Deși consumul de fructe oferă organismului vitamine și minerale esențiale, anumite tipuri de fructe pot determina creșterea nivelului de zahăr din sânge, deoarece acestea sunt descompuse rapid de organism.

Aceste tipuri de fructe au un indice glicemic ridicat (IG), menționează CuraLife.

„Indicele glicemic reprezintă baza fiziologică a ierarhizării alimentelor în funcție de efectul lor asupra glicemiei. Indexul glicemic indică acțiunea alimentului asupra pancreasului. Astfel, cu cât un indicele glicemic este mai mare, cu atât acel aliment va forța pancreasul să producă o cantitate mai mare de insulină, iar sănătatea este periclitată”, preciza mai demult prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.

„Cheia este să consumi fructele cu moderație, deoarece este important să te asiguri că nu metabolizezi prea multe grame de carbohidrați prin consumul de fructe”, avertizează CuraLife.

5 fructe care pot crește nivelul zahărului din sânge:

 

Pepene verde

Pepene galben

Ananas

Fructe uscate (smochine, curmale, stafide)

Banane.

„Cele mai bune fructe pentru diabetici sunt cele cu IG scăzut”, precizează CuraLife:

Mure

Portocale

Căpșune

Avocado

Cireșe acre

Prune

Grapefruit

Pere

Mere

Nectarine

Piersici

Afine.

De ce fructele sunt benefice pentru controlul glicemiei?

 

CuraLife explică: „Fructele conțin fructoză, un zahăr natural, astfel încât consumul acestuia ca gustare sau desert îți va satisface pofta de dulce, oferindu-ți, în același timp, substanțe nutritive benefice". 

Citește și 5 mituri despre diabetul zaharat, desființate de un expert

Dr. Sarah Brewer, medic de familie și specialist în diabet, recomandă fructele într-o dietă bazată pe plante: „Urmarea unei diete sănătoase, mai bazată pe plante (cu un conținut scăzut de fibre, cu un indice glicemic scăzut, doar cu carbohidrați sănătoși, cum ar fi cerealele integrale, leguminoase, fructe), poate ajuta la gestionarea diabetului de tip 2”.

Simptomele diabetului de tip 2

 

Mulți oameni au diabet de tip 2 fără să-și dea seama. Acest lucru se datorează faptului că simptomele nu te fac neapărat să te simți rău:

Urinezi des, mai ales noaptea

Ți-e sete mereu

Senzație de oboseală

Slăbiciune

Mâncărime în jurul organelor genitale 

Rănile se vindecă mai greu

Vedere neclară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel