Diabet de tip 2: tratamentul de bază pentru pacienți cu risc cardiac scăzut

Angela Sabău |
Data publicării:
Diabet
Diabet

Terapia pe bază de metformină trebuie să fie un tratament de primă linie pentru pacienții cu diabet zaharat tip 2, cu risc cardiovascular scăzut, spun ultimele studii.

O comparație între medicamentele care scad glicemia sugerează că terapia pe bază de metformină poate fi un tratament de primă linie preferat pentru pacienții naivi (care nu au mai avut niciodata o schemă terapeutică) cu diabet de tip 2, cu risc cardiovascular scăzut. Nu există suficiente dovezi în ce privește pacienții cu risc cardiovascular crescut. Constatările dintr-o revizuire sistematică și meta-analiză de rețea sunt publicate în Analele Medicinii interne.
Dovezile acumulate arată că clasele de medicamente antidiabetice și agenții individuali diferă nu numai în eficacitatea glicemică, ci și în efectul lor asupra mortalității și a punctelor vasculare terminale. Aceasta înseamnă că clinicienii trebuie să își bazeze deciziile de tratament pe un control mai mult decât glicemic. De asemenea, trebuie să ia în considerare caracteristicile individuale ale pacientului, cum ar fi istoricul bolii aterosclerotice, insuficiență cardiacă sau boală renală cronică. 

453 de studii examinate

Cercetătorii de la Universitatea Aristotel din Salonic din Grecia au examinat 453 de studii care au evaluat 21 de intervenții antidiabetice din 9 clase de medicamente pentru a compara beneficiile și prejudiciile medicamentelor care scad glucoza la adulți cu diabetul de tip 2. 

Intervențiile au inclus monoterapii, suplimente la terapii bazate pe metformină și monoterapii versus suplimente la terapii cu metformină. Pe baza datelor, cercetătorii nu au găsit diferențe între tratamentele la pacienții naivi cu medicamente cu risc cardiovascular scăzut. Regimurile de insulină și agoniștii receptorilor peptidici-1 similari ai glucagonului (RAP GLP-1) adăugate la terapia de fond pe bază de metformină au produs cele mai mari reduceri ale nivelului de hemoglobină A1c. Pentru pacienții cu risc cardiovascular crescut, care au primit terapie de fond pe bază de metformină, RA-uri GLP-1 specifice și inhibitori de cotransporter de sodiu-glucoză-2 (SGLT-2) au avut un efect favorabil asupra anumitor rezultate cardiovasculare.

Aceste concluzii se coroborează și se bazează pe cele mai recente recomandări de tratament ale organizațiilor științifice internaționale, prin documentarea efectelor cardiovasculare ale tuturor medicamentelor antidiabetice disponibile și prin evidențierea diferențelor, nu numai între clasele de medicamente, ci și între medicamentele din aceeași clasă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel