Diabet: risc major pentru pacienții care primesc sulfoniluree în loc de metformină

Steluța Indrei |
Data publicării:

Pacienții cu diabet zaharat de tip 2 cărora li se schimbă tratamentul pe bază de metformină cu un alt medicament ce conține sulfoniluree prezintă risc crescut de deces prin complicații cardiovasculare, arată un studiu efectuat pe 77.000 de pacienți, informează Medscape.

Deși ghidurile actuale prevăd reducerea utilizării medicamentelor cu sulfoniluree, acestea rămân unele dintre cele mai utilizate opțiuni terapeutice de linia a doua pentru diabetul zaharat de tip 2. Aceasta în ciuda asocierii frecvente cu risc cardiovascular major și a disponibilității unor noi clase de medicamente antidiabetice.

Un studiu recent a ajuns la o concluzie îngrijorătoare. Pacienții tratați cu sulfoniluree ca terapie de linia a doua, pentru înlocuirea metforminei, au prezentat riscuri crescute de hipoglicemie severă, infarct miocardic și mortalitate în general, comparativ cu cei aflați pe monoterapie cu metformină. Acest raport a valabil chiar și atunci când pacienții tratați doar cu metformină au avut un control glicemic suboptimal.

Rezultatele studiului au fost publicate în Clinical Practice Research Datalink din Marea Britanie.

Clasa medicamentelor pe bază de sulfoniluree este, de asemenea, asociată cu creșterea în greutate, ceea ce poate contribui la apariția aritmiilor și a ischemiei cardiace.

Efecte secundare ale sulfonilureei

Studii precedente susțin continuarea metforminei în monoterapie ca fiind o opțiune mai bună decât trecerea la sulfoniluree.

Deja în anul 1970 s-a constatat o creştere a mortalităţii la persoanele tratate cu sulfoniluree. Din anul 1991, în Canada s-au urmărit mai multe mii de diabetici de tip 2, trataţi cu antidiabetice orale. Studiul a arătat că şi preparatele din generaţia a doua de sulfoniluree cresc riscul mortalităţii, în funcţie de doză. Autorii studiului sugerează ca indicaţia pentru un preparat de sulfoniluree să fie foarte bine cumpănită, mai ales în prezent, când există şi alte antidiabetice orale.

Printre efectele secundare ale sulfonilureei se numără:

- Hipoglicemie (mai ales la vârstnici, la cei cu insuficienţă renală şi la persoanele care iau mesele la ore neregulate)

- Câştig ponderal de 2-5 kg (datorită efectelor insulinei, fiind în cantităţi mai mari din cauza tratamentului, şi reducerii pierderii de energie prin glicozurie)

- Reacţii alergice şi, teoretic, accelerarea epuizării celulelor beta din pancreas.

Ce este sulfonilureea?

Sulfonilureea face parte din categoria medicamentelor care cresc secreția de insulină, fiind recomandate în general pacienților cu debutul diabetului de tip 2 relativ recent (sub 5 ani) și care mai dețin o producție reziduală de insulină.

Medicamentul acţionează asupra receptorilor specifici pentru sulfoniluree de pe suprafaţa celulelor beta, facilitează depolarizarea membranei celulare şi intrarea de calciu în celulă, având drept rezultat creşterea secreţiei de insulină. 

Sulfonilureea creşte repede cantitatea de insulină, de aceea se administrează cu puţin timp înainte de mese. Însă doar 25% dintre persoanele tratate cu sulfoniluree ating o glicemie bună; altfel spus, 3 din 4 pacienţi vor necesita şi alte medicamente antidiabetice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel