Diabet: semne vizibile în sânge, din copilărie. La opt ani poate fi cunoscut un viitor diabetic
Diabetul de tip 2 poate fi prezis încă din copilărie. La opt ani, o persoană care va dezvolta mai târziu diabet are, deja, primele semne ce pot fi „citite” în...
Semne precoce ale diabetului zaharat de tip 2 la vârsta adultă pot fi observate la copii cu vârsta de 8 ani, cu zeci de ani înainte de a fi diagnosticat, potrivit unui nou studiu genetic prezentat în acest an la Asociația Europeană pentru Studiul Diabetului (EASD). Întâlnire se desfășoară în aceste zile (16-20 septembrie) la Barcelona, Spania.
Analizând informațiile genetice cunoscute ca fiind responsabile de creșterea riscului de diabetul de tip 2 la vârsta adultă, împreună cu măsurile de metabolism de-a lungul vieții timpurii, cercetătorii au descoperit că o sensibilitate mai mare la diabet a adultului a afectat în copilărie nivelurile de lipoproteină de înaltă densitate (HDL) (colesterolul bun), aminoacizi esențiali și o a produs o trăsătură inflamatorie cronică, măsurată în sânge. Anumite tipuri de lipide HDL au fost printre primele caracteristici ale susceptibilității la diabet de tip 2.
Aceste caracteristici metabolice ar putea fi vizate pentru a preveni tinerii să continue să dezvolte diabet de tip 2 în viitor, spun cercetătorii.
"Este remarcabil faptul că putem vedea la vârste foarte fragede, semne ale diabetului ce va apărea la maturitate - aceasta este cu aproximativ 50 de ani înainte de a fi diagnostic at în mod obișnuit", spune dr. Joshua Bell, de la unitatea de epidemiologie integrată MRC de la Universitatea din Bristol, Marea Britanie.
Acesta nu este un studiu clinic; aproape toți participanții au fost fără diabet și majoritatea nu vor continua să-l dezvolte. Este vorba despre răspunderea față de boală și despre modul în care genetica ne poate spune ceva despre cum se dezvoltă boala.
Cum au evoluat trăsăturile în timp
Studiul a urmărit peste 4.000 de participanți, copii născuți în anii ʼ90 – o cohortă stabilită la Bristol, Marea Britanie la începutul anilor 1990. Cercetătorii au combinat genetica cu o abordare numită „metabolomică”, care implică măsurarea multor molecule mici dintr-o probă de sânge pentru a încerca să identifice tiparele unice pentru diabetul de tip 2.
Efectele unui scor de risc genetic (inclusiv 162 de elemente genetice) pentru diabetul zaharat de tip 2 au fost examinate pe peste 200 de trăsături metabolice măsurate de 4 ori pe aceiași participanți - o dată în copilărie (la vârsta de 8 ani), de două ori la adolescență (la 16 ani ani și 18 ani), și o dată la vârsta adultă tânără (când are vârsta de 25 de ani).
Studiul a fost realizat în rândul tinerilor sănătoși care nu aveau diabet de tip 2 sau alte boli cronice, pentru a vedea cât de devreme în viață efectele susceptibilității diabetului devin vizibile. În special, colesterolul HDL a fost redus la vârsta de 8 ani înainte de alte tipuri de colesterol, inclusiv LDL (colesterolul rău), iar glicoproteinele și aminoacizii inflamatori au fost crescute la 16 și 18 ani. Aceste diferențe s-au extins în timp.
"Dacă dorim să prevenim diabetul, trebuie să știm cum începe. Genetica poate ajuta cu asta, dar scopul nostru este aici să învățăm cum se dezvoltă diabetul, nu să prezicem cine va face și nu. Sunt alte metode care ne pot ajuta cu predicția, dar nu ne pot spune unde să intervenim ", spune dr. Bell. „Știind cum arată trăsăturile timpurii ale diabetului de tip 2, ne-ar putea ajuta să intervenim mult mai devreme pentru a opri progresia către dezvoltarea bolii și complicațiile sale.”
- 
                        
 - 
                        
 - 
                        Pastila care ar putea opri complicațiile diabetului03.11.2025, 21:00
 - 
                        Gestul simplu care poate încetini îmbătrânirea creierului cu până la 20%03.11.2025, 20:03
 - 
                        
 
EXCLUSIV Educația nutrițională, esențială. Asist. Univ. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: Farfuria corectă trebuie aplicată
Aceasta este cea mai mare greșeală pe care o facem când mâncăm, iar consecințele sunt însemnate.
Otrava din cafea care ne îmbolnăvește. Ce greșeală facem când ne bem cafeaua
Alimentul care duce la diabet. Fiecare porție crește riscul de diabet cu 10%
EXCLUSIV Ce trebuie să știi despre mici și sarmale. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: Obiceiurile alimentare se schimbă greu
Ce se întâmplă cu glicemia când mănânci carne cu garnitură. Mihaela Bilic explică ce se petrece în corp când le asociezi
Mănânci carne cu garnitură? Ei bine, te-ai gândit vreodată ce se întâmplă când le asociezi?
Diabetul de tip 2 poate fi inversat fără medicamente. Studiu: Până la 80% dintre pacienți au scăpat de boală doar pentru că au slăbit
Ce se întâmplă când bei apă carbogazoasă. Impactul pe care îl are asupra organismului
Ce se întâmplă când bei apă carbogazoasă. Impactul pe care îl are asupra organismului.
Diabetul dublu, pericolul ascuns pentru pacienții cu diabet de tip 1. Rezistența la insulină, complicație majoră
Complicația letată la care sunt expuși diabeticii. De ce nu funcționează tratamentul.
Diabetul, o epidemie tăcută. Aproape jumătate dintre cazuri rămân nediagnosticate la nivel global
Cetonele, un aliat neașteptat pentru sănătatea inimii în diabetul de tip 2
Acest supliment îmbunătățește sănătatea inimii și are efect semnificativ și în cazul diabeticilor.
Controlul strict al tensiunii arteriale reduce riscul de infarct la diabetici. Scăderea tensiunii arteriale protejează inima diabeticilor
Diabetul are un impact major asupra întregului organism, inclusiv a inimii. Cum trebuie, de fapt, să reduci riscul de infarct.
Burta de cortizol și fața umflată de la stres: adevărul șocant și ce NU îți spune nimeni
Dezvoltarea diabetului de tip 2 înainte de 50 de ani poate crește riscul de demență de 1,9 ori. Efectele ascunse asupra creierului
Semnele banale ale diabetului care apar dimineața. Trei detalii la care să fii atent
Aceste trei semne ale diabetului apar dimineața. Sunt puse adesea pe seama somnului.
HPH-15, tratamentul inovator pentru diabet. Efecte mai bune decât tratamentul clasic
Durerea nervoasă provocată de diabet: descoperirea care poate duce la un tratament
Cercetătorii descoperă noi indicii privind durerea nervoasă provocată de diabet.
Alimentele care îți distrug ficatul și creierul. Perturbă și producția de insulină
Aceste alimente prezente pe mesele multora dintre noi ne distrug ficatul și creierul. De altfel, perturbă și producția de insulină.
Medicii, îndemnați să regândească tratamentele pentru diabet. 40% dintre pacienți își pun sănătatea în pericol
Medicii, îndemnați să regândească tratamentele pentru diabet. 40% dintre pacienți își pun sănătatea în pericol
EXCLUSIV Primul semn banal că ai diabet. Apare noaptea și mulți îl confundă. Dr. Mihai Comșa: Atunci ai un semnal de alarmă
Orezul cu indice glicemic scăzut, soluție promițătoare pentru gestionarea diabetului
Acest aliment scade glicemia și ajută la gestionarea diabetului.
EXCLUSIV Ce se întâmplă când gătești roșiile. Dr. Lygia Alexandrescu: Îmbunătățim calitatea tomatei. Eliberează licopen
De ce te doare stomacul când mănânci roșii. Detaliul la care să fii atent.
Dieta Yo-Yo, efect negativ asupra rinichilor. Fluctuațiile de greutate, impact în cazul pacienților cu diabet de tip 1
Acest obicei extrem de frecvent îți distruge rinichii. Poate duce la efectare renală gravă.
Alimentația pe bază de plante, sigură și completă. Este benefică pentru sănătatea cardiometabolică
Ce trebuie să știi dacă nu mănânci carne. Adevărul te va surprinde. Nutriționiștii au dat verdictul.
