Diabet: semne vizibile în sânge, din copilărie. La opt ani poate fi cunoscut un viitor diabetic
Diabetul de tip 2 poate fi prezis încă din copilărie. La opt ani, o persoană care va dezvolta mai târziu diabet are, deja, primele semne ce pot fi „citite” în...
Semne precoce ale diabetului zaharat de tip 2 la vârsta adultă pot fi observate la copii cu vârsta de 8 ani, cu zeci de ani înainte de a fi diagnosticat, potrivit unui nou studiu genetic prezentat în acest an la Asociația Europeană pentru Studiul Diabetului (EASD). Întâlnire se desfășoară în aceste zile (16-20 septembrie) la Barcelona, Spania.
Analizând informațiile genetice cunoscute ca fiind responsabile de creșterea riscului de diabetul de tip 2 la vârsta adultă, împreună cu măsurile de metabolism de-a lungul vieții timpurii, cercetătorii au descoperit că o sensibilitate mai mare la diabet a adultului a afectat în copilărie nivelurile de lipoproteină de înaltă densitate (HDL) (colesterolul bun), aminoacizi esențiali și o a produs o trăsătură inflamatorie cronică, măsurată în sânge. Anumite tipuri de lipide HDL au fost printre primele caracteristici ale susceptibilității la diabet de tip 2.
Aceste caracteristici metabolice ar putea fi vizate pentru a preveni tinerii să continue să dezvolte diabet de tip 2 în viitor, spun cercetătorii.
"Este remarcabil faptul că putem vedea la vârste foarte fragede, semne ale diabetului ce va apărea la maturitate - aceasta este cu aproximativ 50 de ani înainte de a fi diagnostic at în mod obișnuit", spune dr. Joshua Bell, de la unitatea de epidemiologie integrată MRC de la Universitatea din Bristol, Marea Britanie.
Acesta nu este un studiu clinic; aproape toți participanții au fost fără diabet și majoritatea nu vor continua să-l dezvolte. Este vorba despre răspunderea față de boală și despre modul în care genetica ne poate spune ceva despre cum se dezvoltă boala.
Cum au evoluat trăsăturile în timp
Studiul a urmărit peste 4.000 de participanți, copii născuți în anii ʼ90 – o cohortă stabilită la Bristol, Marea Britanie la începutul anilor 1990. Cercetătorii au combinat genetica cu o abordare numită „metabolomică”, care implică măsurarea multor molecule mici dintr-o probă de sânge pentru a încerca să identifice tiparele unice pentru diabetul de tip 2.
Efectele unui scor de risc genetic (inclusiv 162 de elemente genetice) pentru diabetul zaharat de tip 2 au fost examinate pe peste 200 de trăsături metabolice măsurate de 4 ori pe aceiași participanți - o dată în copilărie (la vârsta de 8 ani), de două ori la adolescență (la 16 ani ani și 18 ani), și o dată la vârsta adultă tânără (când are vârsta de 25 de ani).
Studiul a fost realizat în rândul tinerilor sănătoși care nu aveau diabet de tip 2 sau alte boli cronice, pentru a vedea cât de devreme în viață efectele susceptibilității diabetului devin vizibile. În special, colesterolul HDL a fost redus la vârsta de 8 ani înainte de alte tipuri de colesterol, inclusiv LDL (colesterolul rău), iar glicoproteinele și aminoacizii inflamatori au fost crescute la 16 și 18 ani. Aceste diferențe s-au extins în timp.
"Dacă dorim să prevenim diabetul, trebuie să știm cum începe. Genetica poate ajuta cu asta, dar scopul nostru este aici să învățăm cum se dezvoltă diabetul, nu să prezicem cine va face și nu. Sunt alte metode care ne pot ajuta cu predicția, dar nu ne pot spune unde să intervenim ", spune dr. Bell. „Știind cum arată trăsăturile timpurii ale diabetului de tip 2, ne-ar putea ajuta să intervenim mult mai devreme pentru a opri progresia către dezvoltarea bolii și complicațiile sale.”
-
-
Pisicile, un pericol ascuns pentru creier17.11.2025, 21:55
-
Tratament inovator în lupta împotriva cancerului de sân17.11.2025, 20:58
-
Metformin, medicamentul pentru diabet, impact asupra femeilor17.11.2025, 19:36
-
Alexandru Rogobete, schimbări majore17.11.2025, 18:16
Semnele subtile ale diabetului pe care să NU le ignori
Semnul de pe față care îți arată că ai diabet. Indică un nivel ridicat al glicemiei
Acest semn de pe față îți arată un nivel ridicat al glicemiei. Poate fi debutul diabetului.
Controlul strict al tensiunii arteriale reduce riscul de infarct la diabetici. Scăderea tensiunii arteriale protejează inima diabeticilor
Diabetul are un impact major asupra întregului organism, inclusiv a inimii. Cum trebuie, de fapt, să reduci riscul de infarct.
Ciocolata neagră, aliat în prevenirea diabetului de tip 2. Flavonoidul, compusul esențial care poate regla metabolismul
Alimentul neașteptat care poate preveni diabetul. Reglează controlului zahărului din sânge, reducând astfel riscul de a dezvolta diabet.
Diabetul de tip 2 poate fi inversat fără medicamente. Studiu: Până la 80% dintre pacienți au scăpat de boală doar pentru că au slăbit
EXCLUSIV De ce ne îngrășăm, de fapt. Greșeala care duce la acumularea de kilograme nedorite. Asist. Univ. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: A devenit un combustibil
Obezitatea: o alegere sau o boală? Adevărul neplăcut despre obezitate
Obezitatea: o simplă alegere sau o boală care ne controlează viața?
Sulforafanul, compusul din broccoli care previne diabetul. Ar putea fi potențial tratament pentru diabetul de tip 2
Forumul Român de Diabet: Boala afectează tot mai mulţi oameni aflaţi în perioada activă a vieţii
Cinci semne ale diabetului. Apar devreme. Detaliile la care să fii atent
Aceste cinci semne ale diabetului apar în faza de debut a bolii. Sunt semne minore, dar esențiale.
Ce se întâmplă când bei apă carbogazoasă. Impactul pe care îl are asupra organismului
Ce se întâmplă când bei apă carbogazoasă. Impactul pe care îl are asupra organismului.
EXCLUSIV Stilul de viață, esențial pentru prevenția diabetului. Dr. Mihai Comșa: Întârzie cu 10-15 ani apariția diabetului
Acesta este trucul care te ajută să nu faci diabet. Reglează glicemia și nu mai faci diabet.
EXCLUSIV Diabetul, boala pe care o ai fără să știi. Prof. dr. Bogdan Timar: E îngrijorător
EXCLUSIV Educația nutrițională, esențială. Asist. Univ. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: Farfuria corectă trebuie aplicată
Aceasta este cea mai mare greșeală pe care o facem când mâncăm, iar consecințele sunt însemnate.
Burta de cortizol și fața umflată de la stres: adevărul șocant și ce NU îți spune nimeni
Medicamentele pentru diabet pot ajuta la reducerea dependenței de alcool. Ce spun cercetările medicale
EXCLUSIV Obezitatea, două componente: hipertrofică și hiperplazică. Prof. dr. Bogdan Timar: În momentul în care vom încerca să slăbim provocarea va fi una mai importantă
Cocktailurile de aditivi care pot crește riscul de diabet. Pericolul ascuns în alimentația zilnică
Un instrument low-cost ar putea revoluționa tratamentul diabetului de tip 2
Acesta este cel mai simplu mod de a trata diabetul. Medicii iau în considerare aceste valori.
EXCLUSIV Soia, alimentul distrus de studii și de nutriționistul Ligia Pop: Nu este pentru oameni! Nu este sănătos. A fost interzis și pentru animale
Potrivit unui studiu, până în 2050 jumătate dintre adulți vor fi supraponderali sau obezi: Un eșec social monumental
EXCLUSIV Margarina, alimentul nociv. Dr. Lygia Alexandrescu: Total necunoscut organismului. Duce la depuneri de grăsimi pe artere. Crește riscul vascular
Acest aliment care se regăsește în aproape orice bucătărie ne omoară cu zile. Duce la infarct și AVC.
Celulele super-active, asociate cu diabetul. Tratamentele cu oxigen, ineficiente
Acest lucru agravează diabetul și hipertensiunea arterială.
