Diabet tip 1, la ce nivel trebuie ținută glicemia ca să nu fie afectate organele interne
Cercetătorii suedezi de la Universitatea Gothenburg au descoperit că pacienții cu diabet de tip 1, adulți și copii, ar trebui să-și păstreze glicemia la un anumit nivel pentru a nu avea un risc crescut de deterio...
Un nou studiu amplu privind asocierea dintre nivelurile de glucoză din sânge (glicemie) și riscurile de afectare a organelor la persoanele cu diabet zaharat de tip 1 poate contribui esențial la îngrijirea pacienților cu această boală, în opinia cercetătorilor.
Studiul suedez, publicat în BMJ (British Medical Journal) astăzi, acoperă peste 10.000 de adulți și copii cu diabet de tip 1. Folosind Registrul suedez de diabet, cercetătorii au putut monitoriza participanții la studiu timp de 8-20 de ani.
Nivelul optim al glicemiei
Cercetătorii au analizat riscurile existente la diferite niveluri de glicemie (zahăr) pe termen lung, în medie pe o perioadă de două până la trei luni. Rezultatele studiului sunt deosebit de interesante, dat fiind faptul că nu există un consens internațional cu privire la nivelul optim de glucoză din sânge pe care să îl vizăm.
Timp de mai mulți ani, un biomarker cunoscut sub numele de HbA1c a fost utilizat pentru a măsura nivelul mediu al glicemiei. În Suedia, valoarea țintă HbA1c la persoanele cu diabet zaharat tip 1 este de 52 mmol / mol sau mai jos, și 47 sau mai mic la copii. În alte părți ale lumii, ghidurile variază între 48 și 58 mmol / mol și sunt adesea mai mari la copii decât la adulți.
Studiul arată clar, însă, că o valoare de peste 52 mmol / mol a glicemiei este asociată cu un risc crescut de modificări ușoare ale ochilor și rinichilor. Lezarea ochilor care poate pune în pericol vederea apare în principal la valori substanțial mai mari. A rămâne la nivelul de 52 sau sub el, reduce riscul de a fi afectate de organe, dar o valoare sub 48 nu a arătat nicio reducere suplimentară a riscului.
„Nu am putut vedea dacă la aceste niveluri inferioare apar mai puține cazuri de leziuni ale organelor. În ceea ce privește pierderea conștienței și crampele, care sunt neobișnuite, glicemia scăzută a provocat o creștere a riscului cu 30%. Pacienții cu HbA1c scăzut trebuie să se asigure că nu au un nivel excesiv de scăzut de glucoză, fluctuații sau eforturi în gestionarea diabetului lor", spune Marcus Lind, profesor de diabetologie și primul autor al studiului.
De ce e important
În cadrul studiului, Marcus Lind - profesor la Academia Sahlgrenska, Universitatea din Göteborg și consultant senior la grupul NU Hospital din Uddevalla, Suedia - a împărțit responsabilitatea principală cu Johnny Ludvigsson, profesor senior la Universitatea Linköping, a cărei specialitate este diabetul la copii.
„Să știm mai mult despre asocierea dintre nivelul glicemiei și riscuri este extrem de important, deoarece serviciile de asistență medicală, comunitatea, pacienții și părinții lor folosesc multe resurse pentru atingerea unui anumit nivel al glicemiei", spune Ludvigsson.
„Obținerea unei valori scăzute de HbA1c poate, în unele cazuri, să necesite trezirea copiilor de mai multe ori pe noapte, plus o monitorizare suplimentară a glicemiei și o atenție strictă asupra dietei și a activități fizice zi de zi, ceea ce poate fi extrem de greoi".
-
-
Aspirina scade riscul de cancer de colon cu până la 50%13.12.2025, 19:06
-
Șoriciul, aperitivul de sezon pe care nu trebuie să-l ratezi13.12.2025, 18:02
-
Deficiența de B12: Cum alegi forma potrivită pentru creier și metabolism13.12.2025, 16:56
-
Ce trebuie să știi dacă ai avut COVID13.12.2025, 15:27
Diabetul crește de patru ori riscul de cancer de vezică
EXCLUSIV Analiza simplă care îți arată dacă ai diabet. Rezultatul trebuie să fie sub 5! Vede tot din ultimele 3 săptămâni, degeaba te abții 2 zile
Acest test simplu îți arată dacă ai pre-diabet. Nu dă semne! Mulți află când deja au diabet
Alimentația pe bază de plante, sigură și completă. Este benefică pentru sănătatea cardiometabolică
Ce trebuie să știi dacă nu mănânci carne. Adevărul te va surprinde. Nutriționiștii au dat verdictul.
Durerea nervoasă provocată de diabet: descoperirea care poate duce la un tratament
Cercetătorii descoperă noi indicii privind durerea nervoasă provocată de diabet.
Legătura dintre diabet și demență: 10 dovezi clare că diabetul îți afectează creierul
EXCLUSIV Cum trebuie, de fapt, să gătești peștele congelat. Detaliul important de care să ții cont
Cum trebuie, de fapt, să gătești peștele congelat. Detaliul important de care să ții cont.
Uleiul de floarea soarelui, riscuri pentru sănătate. Dr. Ancuța Leonte: Nu-l recomand sub nicio formă. Crește riscul de inflamație
EXCLUSIV Obezitatea, două componente: hipertrofică și hiperplazică. Prof. dr. Bogdan Timar: În momentul în care vom încerca să slăbim provocarea va fi una mai importantă
Alimentul care duce la diabet. Fiecare porție crește riscul de diabet cu 10%
Diabetul insipid: forma de diabet pe care puțini o cunosc. Nu toate tipurile de diabet sunt legate de zahăr
Obezitatea: o alegere sau o boală? Adevărul neplăcut despre obezitate
Obezitatea: o simplă alegere sau o boală care ne controlează viața?
9 obiceiuri care îți pun digestia în mișcare în 7 zile. Scapi de balonare și disconfort
Diabetul legat de malnutriție, recunoscut oficial drept diabet de tip 5
O formă letală de diabet rămâne nediagnosticată. Cine sunt cele mai afectate persoane.
Diabetul de tip 2 schimbă inima din interior. Duce la insuficiență cardiacă
Diabetul, o epidemie tăcută. Aproape jumătate dintre cazuri rămân nediagnosticate la nivel global
Diabetul pe bază de stres: legătura dintre nivelul de cortizol și dificultatea de a menține o glicemie stabilă
Primul semn că ai ajuns la epuizare. Psihoterapeut: Asta înseamnă că viaţa ta e foarte haotică
Mănânci emoțional fără să știi? Care este adevărata cauză din spatele kilogramelor în plus.
Ce se întâmplă când bei apă carbogazoasă. Impactul pe care îl are asupra organismului
Ce se întâmplă când bei apă carbogazoasă. Impactul pe care îl are asupra organismului.
Diabetul de tip 2 poate fi inversat fără medicamente. Studiu: Până la 80% dintre pacienți au scăpat de boală doar pentru că au slăbit
EXCLUSIV Ce se întâmplă când gătești roșiile. Dr. Lygia Alexandrescu: Îmbunătățim calitatea tomatei. Eliberează licopen
De ce te doare stomacul când mănânci roșii. Detaliul la care să fii atent.
EXCLUSIV Ce este echilibrul energetic. Dr. Bogdan Timar: E vorba de consum. Activități sedentare
De ce pe vremuri oamenii erau mai slabi și care este motivul pentru care ne îngrășăm chiar dacă nu prea mâncăm.
Controlul strict al tensiunii arteriale reduce riscul de infarct la diabetici. Scăderea tensiunii arteriale protejează inima diabeticilor
Diabetul are un impact major asupra întregului organism, inclusiv a inimii. Cum trebuie, de fapt, să reduci riscul de infarct.
