Diabet tip 1, la ce nivel trebuie ținută glicemia ca să nu fie afectate organele interne

Dana Lascu |
Data publicării:
Diabet
Diabet

Cercetătorii suedezi de la Universitatea Gothenburg au descoperit că pacienții cu diabet de tip 1, adulți și copii, ar trebui să-și păstreze glicemia la un anumit nivel pentru a nu avea un risc crescut de deteriorare a organelor.

Un nou studiu amplu privind asocierea dintre nivelurile de glucoză din sânge (glicemie) și riscurile de afectare a organelor la persoanele cu diabet zaharat de tip 1 poate contribui esențial la îngrijirea pacienților cu această boală, în opinia cercetătorilor.

Studiul suedez, publicat în BMJ (British Medical Journal) astăzi, acoperă peste 10.000 de adulți și copii cu diabet de tip 1. Folosind Registrul suedez de diabet, cercetătorii au putut monitoriza participanții la studiu timp de 8-20 de ani.

Nivelul optim al glicemiei

Cercetătorii au analizat riscurile existente la diferite niveluri de glicemie (zahăr) pe termen lung, în medie pe o perioadă de două până la trei luni. Rezultatele studiului sunt deosebit de interesante, dat fiind faptul că nu există un consens internațional cu privire la nivelul optim de glucoză din sânge pe care să îl vizăm.

Timp de mai mulți ani, un biomarker cunoscut sub numele de HbA1c a fost utilizat pentru a măsura nivelul mediu al glicemiei. În Suedia, valoarea țintă HbA1c la persoanele cu diabet zaharat tip 1 este de 52 mmol / mol sau mai jos, și 47 sau mai mic la copii. În alte părți ale lumii, ghidurile variază între 48 și 58 mmol / mol și sunt adesea mai mari la copii decât la adulți.

Studiul arată clar, însă, că o valoare de peste 52 mmol / mol a glicemiei este asociată cu un risc crescut de modificări ușoare ale ochilor și rinichilor. Lezarea ochilor care poate pune în pericol vederea apare în principal la valori substanțial mai mari. A rămâne la nivelul de 52 sau sub el, reduce riscul de a fi afectate de organe, dar o valoare sub 48 nu a arătat nicio reducere suplimentară a riscului.

„Nu am putut vedea dacă la aceste niveluri inferioare apar mai puține cazuri de leziuni ale organelor. În ceea ce privește pierderea conștienței și crampele, care sunt neobișnuite, glicemia scăzută a provocat o creștere a riscului cu 30%. Pacienții cu HbA1c scăzut trebuie să se asigure că nu au un nivel excesiv de scăzut de glucoză, fluctuații sau eforturi în gestionarea diabetului lor", spune Marcus Lind, profesor de diabetologie și primul autor al studiului.

De ce e important

În cadrul studiului, Marcus Lind - profesor la Academia Sahlgrenska, Universitatea din Göteborg și consultant senior la grupul NU Hospital din Uddevalla, Suedia - a împărțit responsabilitatea principală cu Johnny Ludvigsson, profesor senior la Universitatea Linköping, a cărei specialitate este diabetul la copii.

„Să știm mai mult despre asocierea dintre nivelul glicemiei și riscuri este extrem de important, deoarece serviciile de asistență medicală, comunitatea, pacienții și părinții lor folosesc multe resurse pentru atingerea unui anumit nivel al glicemiei", spune Ludvigsson.

„Obținerea unei valori scăzute de HbA1c poate, în unele cazuri, să necesite trezirea copiilor de mai multe ori pe noapte, plus o monitorizare suplimentară a glicemiei și o atenție strictă asupra dietei și a activități fizice zi de zi, ceea ce poate fi extrem de greoi".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel