Dieta antiinflamatorie: băutura care ajută la reducerea inflamațiilor
O dietă antiinflamatorie poate reduce inflamația și poate reduce riscul de anumite boli. Unele studii sugerează că și cafeaua poate face parte din dieta...
Inflamațiile cronice pot duce la o varietate de probleme de sănătate, inclusiv boli cardiovasculare, anumite tipuri de cancer și artrita reumatoida.
Scopul unui plan de dietă antiinflamator este de a vă îmbunătăți sănătatea generală prin reducerea inflamației cronice. Potrivit Școlii de Medicină și Sănătate Publică a Universității din Wisconsin, un compus numit acid arahidonic contribuie la această inflamație. Produsele de origine animală conțin în mod obișnuit acid arahidonic; astfel, dieta antiinflamatoare minimizează consumul de produse de origine animală și încurajează consumul de fructe și legume.
Dieta antiinflamatorie se bazează limitarea sau evitarea alimentelor procesate cu conținut scăzut de nutrienți, cum ar fi produsele făinoase și dulciurile, carnea și produsele lactate cu conținut ridicat de grăsimi, margarina și alimentele prăjite, potrivit Universității Harvard.
Carnea și produsele lactate conțin grăsimi saturate, în timp ce margarina și majoritatea alimentelor procesate care conțin ulei vegetal hidrogenat conțin grăsimi trans, toate cauzând inflamații. Dieta pune accent pe alimentele integrale, cum ar fi cerealele integrale, fructele, legumele, nucile, semințele și peștele. Peștele gras, cum ar fi somonul, macroul atlantic, păstrăvul, sardinele, hamsiile sau heringul, conțin acizi grași omega-3, care reduc inflamația.
Cafeaua poate avea proprietăți antiinflamatorii
Potrivit unui studiu din 2006 ( Studiul de sănătate al femeilor din Iowa), consumul de cafea a scăzut riscul de boli cardiovasculare, cancer și alte boli inflamatorii la femeile aflate în post-menopauză. Conform studiului, cafeaua conține antioxidanți importanți care reduc inflamația în corp.
Într-un studiu din 2010, publicat în "American Journal of Clinical Nutrition", cercetătorul Kerstin Kempf de la Universitatea Heinrich Heine din Germania a descoperit că băutul cafelei a redus inflamația și a îmbunătățit nivelul de colesterol HDL, ceea ce promovează sănătatea cardiovasculară.
-
-
-
-
Aspirina scade riscul de cancer de colon cu până la 50%13.12.2025, 19:06
-
Șoriciul, aperitivul de sezon pe care nu trebuie să-l ratezi13.12.2025, 18:02
Bărbați vs. femei: cine ar trebui să mănânce mai mulți carbohidrați dimineața. Alegerea corectă, bazată pe știință
Ai fost mințit! Acest aliment pe care îl consumi zilnic îți face mai mult rău decât zahărul
5 alimente care îți reduc colesterolul fără medicamente
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Legătura dintre alimentație și durere. Cum o dietă echilibrată luptă împotriva durerii cronice
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Bea apă caldă dimineața și vezi ce se întâmplă. 3 efecte imediate la care nu te așteptai
Sucurile verzi: detox real sau doar marketing?
Fructele care ard grăsimea la menopauză și reduc pofta de dulce
Vegan, vegetarian sau omnivor: care dietă îți protejează microbiomul. O alegere care îți poate schimba sănătatea
EXCLUSIV Dieta vegetariană și de post, impact asupra nutrienților. Dr. Lygia Alexandrescu oferă sfaturi importante
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Această combinație de alimente îți topește grăsimea de pe burtă
Dieta pentru colonoscopie: ce să mănânci 3 zile înainte, în ziua procedurii și după. Evită aceste greșeli dacă vrei să nu ai dureri
7 alimente care reduc stresul și anxietatea
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
