Dieta care oprește cancerul agresiv de sân. Studiu

Dieta care oprește răspândirea și creșterea celulelor canceroase are la bază un acid gras care se găsește într-un anume ulei. Cercetătorii spun că acesta ar susține sistemul imunitar și cel...
Este vorba de acizii grași Omega-3 din uleiul de pește, despre care cercetătorii de la Centrul Medical al Universității Nebraska spun că poate suprima creșterea și răspândirea celulelor cancerului de sân la șoareci. Noul studiu a fost publicat în jurnalul american Clinical & Experimental Metastasis.
Opresc creșterea tumorilor și răspândirea cancerului
Potrivit autorului principal, Saraswoti Khadge de la Centrul Medical al Universității din Nebraska, acizii grași au oprit formarea tumorilor și au blocat răspândirea la alte organe a celulelor canceroase, la șoareci. Cercetătorii speculează că acest lucru se poate datora modului în care acizii grași omega-3 susțin sistemul imune și pe cel antiinflamator, ale organismului.
Două grupe de șoareci femele adulte au fost hrănite cu o dietă lichidă, cu același procent de calorii și grăsimi. Diferența notabilă a fost că o dietă conținea uleiuri de plante bogate în grăsimi polinesaturate omega-6, iar cealaltă dietă conținea ulei natural de pește bogat în acizi grași omega-3.
Șoarecii au fost apoi injectați, apoi, cu celule de cancer de sân 4T1 care determină dezvoltarea tumorilor agresive. Aceste celule se răspândesc spontan în alte părți ale corpului, cum ar fi oasele, plămânii și ficatul, dar mai puțin frecvent la nivelul inimii, rinichilor și ovarelor. Șoarecii au fost autopsiați, apoi, și studiați, la 35 de zile de la injectarea celulelor canceroase.
Tumori cu 50% mai mici
Khadge și colegii ei au descoperit că gradul de răspândire a celulelor canceroase în glandele mamare ale șoarecilor adulți de sex feminin din grupul cu dieta bogată în cu omega 3 a fost semnificativ mai scăzut decât la celălalt grup. Apoi, tumorile au început să se dezvolte mult mai târziu la acești șoareci, ceea ce a influențat dimensiunea lor. După 35 de zile, tumorile detectate în sânii acestor femele au fost cu 50% mai mici decât cele dezvoltate în grupul hrănit cu omega 6.
Apoi, probabilitatea creșterii și răspândirii celulelor canceroase în alte organe la grupul omega-3 a fost, de asemenea, mai scăzută, iar acești șoareci au supraviețuit mai mult decât cei cu dietă omega-6. Mai mult chiar, unii dintre șoarecii hrăniți cu omega-3 păreau să nu dezvolte niciodată cancer de sân!
Mai multe celule T au fost găsite în țesutul șoarecilor din grupul omega-3 decât în grupul omega-6, iar acestea au fost corelate cu celule tumorale moarte. Acest lucru este important, deoarece celulele T sunt celule albe din sânge care joacă un rol în întărirea sistemului imunitar împotriva tumorilor, se arată în materialul dat publicității de Springer.
Potențial terapeutic
Șoarecii hrăniți cu dieta omega-3 au avut, de asemenea, și inflamații mai mici. Potrivit lui Khadge, aceasta ar putea însemna că o dietă bogată în acizi grași omega-3 ajută la suprimarea tipului de inflamație care poate declanșa dezvoltarea rapidă și răspândirea tumorilor, precum și pentru a promova răspunsurile celulelor T la tumori.
„Studiul nostru subliniază rolul terapeutic potențial al acizilor grași omega-3 cu lanț lung în controlul creșterii tumorale și a metastazelor", explică Khadge, care subliniază că acest lucru nu înseamnă că o dieta omega-3 ar putea preveni așa de simplu formarea tumorilor.
Acest studiu se bazează pe consumul alimentar în timpul vieții adulte. Constatările sale sunt în conformitate cu studiile anterioare care au arătat că diete bogate în ulei de pește în timpul sarcinii, dar și în timpul copilăriei, reduc în mod semnificativ dezvoltarea și răspândirea cancerului de sân.
Studiul, integral, poate fi consultat AICI.
-
-
-
Statinele, efect major asupra creierului21.10.2025, 18:01
-
Ucigașul invizibil din casele noastre21.10.2025, 15:48
-
De ce mâncăm junk food după o noapte nedormită? Legătura directă dintre somn, foame și metabolism
Brânza care îți îmbunătățește memoria. Compusul din această brânză e secretul unui creier sănătos
Studiu: sucurile dietetice pot afecta sănătatea creierului
Gătești cu acest ulei? Hrănește una dintre ele mai agresive forme de cancer
Alimentele care îți cresc imunitatea. Te țin departe de răceli și alte boli
Alimentele care îți sprijină apărarea naturală a organismului. Ce rol joacă alimentele în stimularea sistemului imunitar.
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
Dieta care ajută la reglarea tensiunii arteriale. Cum să controlezi tensiunea arterială prin alegeri alimentare inteligente.
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
Obezitatea infantilă: cauze și soluții pentru părinți. Prevenție și educație pentru generațiile viitoare
Acest medicament vechi prelungește viața. Medicii sunt uimiți de rezultate. Adio dietă!
Tot ce s-a spus până acum despre slăbit este greșit! De ce "mănâncă mai puțin și mișcă-te mai mult" nu ajută
Ce se întâmplă dacă NU mănânci fast food 7 zile. Efectele sunt bruște și reale
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Vegan, vegetarian sau omnivor: care dietă îți protejează microbiomul. O alegere care îți poate schimba sănătatea
Fructele de vară care țin glicemia sub control
Acestea sunt cele mai indicate fructe de vară pentru diabetici.
Dieta antiinflamatoare: alimentele care reduc riscul de boli inflamatorii. Rolul dietei în controlul inflamației din corp
Ce băuturi trebuie să eviți pe caniculă. Uite cu ce le înlocuiești. Adevărul despre apă
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.