Dieta care oprește cancerul agresiv de sân. Studiu
Dieta care oprește răspândirea și creșterea celulelor canceroase are la bază un acid gras care se găsește într-un anume ulei. Cercetătorii spun că acesta ar susține sistemul imunitar și cel...
Este vorba de acizii grași Omega-3 din uleiul de pește, despre care cercetătorii de la Centrul Medical al Universității Nebraska spun că poate suprima creșterea și răspândirea celulelor cancerului de sân la șoareci. Noul studiu a fost publicat în jurnalul american Clinical & Experimental Metastasis.
Opresc creșterea tumorilor și răspândirea cancerului
Potrivit autorului principal, Saraswoti Khadge de la Centrul Medical al Universității din Nebraska, acizii grași au oprit formarea tumorilor și au blocat răspândirea la alte organe a celulelor canceroase, la șoareci. Cercetătorii speculează că acest lucru se poate datora modului în care acizii grași omega-3 susțin sistemul imune și pe cel antiinflamator, ale organismului.
Două grupe de șoareci femele adulte au fost hrănite cu o dietă lichidă, cu același procent de calorii și grăsimi. Diferența notabilă a fost că o dietă conținea uleiuri de plante bogate în grăsimi polinesaturate omega-6, iar cealaltă dietă conținea ulei natural de pește bogat în acizi grași omega-3.
Șoarecii au fost apoi injectați, apoi, cu celule de cancer de sân 4T1 care determină dezvoltarea tumorilor agresive. Aceste celule se răspândesc spontan în alte părți ale corpului, cum ar fi oasele, plămânii și ficatul, dar mai puțin frecvent la nivelul inimii, rinichilor și ovarelor. Șoarecii au fost autopsiați, apoi, și studiați, la 35 de zile de la injectarea celulelor canceroase.
Tumori cu 50% mai mici
Khadge și colegii ei au descoperit că gradul de răspândire a celulelor canceroase în glandele mamare ale șoarecilor adulți de sex feminin din grupul cu dieta bogată în cu omega 3 a fost semnificativ mai scăzut decât la celălalt grup. Apoi, tumorile au început să se dezvolte mult mai târziu la acești șoareci, ceea ce a influențat dimensiunea lor. După 35 de zile, tumorile detectate în sânii acestor femele au fost cu 50% mai mici decât cele dezvoltate în grupul hrănit cu omega 6.
Apoi, probabilitatea creșterii și răspândirii celulelor canceroase în alte organe la grupul omega-3 a fost, de asemenea, mai scăzută, iar acești șoareci au supraviețuit mai mult decât cei cu dietă omega-6. Mai mult chiar, unii dintre șoarecii hrăniți cu omega-3 păreau să nu dezvolte niciodată cancer de sân!
Mai multe celule T au fost găsite în țesutul șoarecilor din grupul omega-3 decât în grupul omega-6, iar acestea au fost corelate cu celule tumorale moarte. Acest lucru este important, deoarece celulele T sunt celule albe din sânge care joacă un rol în întărirea sistemului imunitar împotriva tumorilor, se arată în materialul dat publicității de Springer.
Potențial terapeutic
Șoarecii hrăniți cu dieta omega-3 au avut, de asemenea, și inflamații mai mici. Potrivit lui Khadge, aceasta ar putea însemna că o dietă bogată în acizi grași omega-3 ajută la suprimarea tipului de inflamație care poate declanșa dezvoltarea rapidă și răspândirea tumorilor, precum și pentru a promova răspunsurile celulelor T la tumori.
„Studiul nostru subliniază rolul terapeutic potențial al acizilor grași omega-3 cu lanț lung în controlul creșterii tumorale și a metastazelor", explică Khadge, care subliniază că acest lucru nu înseamnă că o dieta omega-3 ar putea preveni așa de simplu formarea tumorilor.
Acest studiu se bazează pe consumul alimentar în timpul vieții adulte. Constatările sale sunt în conformitate cu studiile anterioare care au arătat că diete bogate în ulei de pește în timpul sarcinii, dar și în timpul copilăriei, reduc în mod semnificativ dezvoltarea și răspândirea cancerului de sân.
Studiul, integral, poate fi consultat AICI.
-
-
Simptome care arată o problemă de inimă07.12.2025, 16:27
-
-
Infecție urinară: semne pe care corpul le transmite07.12.2025, 14:06
-
Gătești cu acest ulei? Hrănește una dintre ele mai agresive forme de cancer
Legătura dintre alimentație și durere. Cum o dietă echilibrată luptă împotriva durerii cronice
10 alimente care scad glicemia în mod natural. Un fruct banal ține diabetul sub control
EXCLUSIV 6 greșeli frecvente din Postul Crăciunului. Dr. Lygia Alexandrescu vine cu sfaturi
Autofagia: curățenia generală a corpului. Distruge celulele canceroase și întărește sistemul imunitar. Cât timp durează
Băuturile îndulcite: o cauză majoră a bolilor cronice. Impact global asupra sănătății publice
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Slăbești de două ori mai mult cu alimente minim procesate
Dieta vegetariană: risc mai scăzut de diabet și cancer. Ce trebuie să știi înainte să renunți la carne
Cea mai bună oră să bei cafea pentru a proteja inima. O ceașcă la momentul potrivit aduce beneficii majore
Hidratarea: secretul sănătății la orice vârstă. De ce nevoile de apă cresc odată cu vârsta
Ce se întâmplă dacă NU mănânci fast food 7 zile. Efectele sunt bruște și reale
Fructele care ard grăsimea la menopauză și reduc pofta de dulce
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.

