Dieta care previne Diabetul de tip 2. STUDIU

Dana Lascu |
Data publicării:

Diabetul de tip 2 ar putea fi prevenit printr-o dietă care presupune o pauză de 16-24 de ore între cină și următoarea masă. 

Postul intermitent, pentru că împiedică acumularea de grăsimi în pancreas, este dieta care poate preveni diabetul de tip 2, au demonstrat oamenii de știință de la Centrul German pentru Cercetarea Diabetului (DZD).

Este cunoscut faptul că postul intermitent îmbunătățește sensibilitatea la hormonul de scădere a glicemiei - insulina - și protejează împotriva ficatului gras. Oamenii de Știință de la Centrul German pentru Cercetarea Diabetului (DZD) au descoperit, în laborator, că șoarecii suspuși unui regim de post intermitent au, de asemenea, mai puțină grăsime pancreatică. În studiul lor, publicat în revista Metabolism (link direct studiu), ei au arătat mecanismul prin care grăsimea pancreatică ar putea contribui la dezvoltarea diabetului de tip 2.

Cum apare Diabetul de tip 2

Echipa de cercetare condusă de profesorul Annette Schürmann și de profesorul Tim J. Schulz de la Institutul German de Nutriție Umană (DIfE), a descoperit acum că șoarecii supraponderali predispuși la diabet au o acumulare mare de celule grase în pancreas.

Șoarecii rezistenți la diabet datorită moștenirii lor genetice, în ciuda excesului de greutate, nu aveau aproape niciun fel de grăsime depusă în pancreas, dar aveau depozite de grăsime în ficat.

„Acumularea de grăsime în afara țesutului adipos, de exemplu în ficat, mușchi sau chiar oase, are un efect negativ asupra acestor organe și asupra întregului corp. Ce impact au celulele grase asupra pancreasului nu s-a știut până acum”, a spus Schürmann, directorul Departamentului de Diabetologie Experimentală la DIfE și purtător de cuvânt al Centrului german de cercetare în domeniul diabetului (DZD).

Efectul postului intermitent

Cercetătorii au împărțit animalele de laborator supraponderale, care erau predispuse la diabet, în două grupuri: Primului grup i s-a permis să mănânce atât cât și-a dorit, ori de câte ori și-a dorit.

Cel de-al doilea grup a fost supus unei diete de tip post intermitent: într-o zi rozătoarele au primit mâncare nelimitat, iar a doua zi nu au fost hrănite deloc. După cinci săptămâni, cercetătorii au observat diferențe în pancreasul șoarecilor: adică celule grase acumulate la primul grup. Animalele din grupul cu post intermitent, însă, nu aveau aproape niciun depozit de grăsime în pancreas.

Grăsimea din pancreas

Pentru a afla cum celulele grase pot afecta funcția pancreasului, cercetătorii conduși de Schürmann și Schulz au izolat celulele precursoare de adipocite din pancreasul șoarecilor pentru prima dată și le-au permis să se diferențieze în celule mature de grăsime. Dacă celulele adipoase mature au fost cultivate ulterior împreună cu insulele Langerhans ale pancreasului, celulele beta ale „insulelor" au secretat din ce în ce mai multă insulină.

„Noi suspectăm că secreția crescută de insulină determină insulele Langerhans la animalele predispuse la diabet să se epuizeze mai repede și, după un timp, să încetează să mai funcționeze. Astfel, acumularea de grăsimi în pancreas ar putea contribui la dezvoltarea diabetului de tip 2", a spus Schürmann.

Datele actuale sugerează că nu numai grăsimile hepatice ar trebui reduse pentru a preveni diabetul de tip 2. 

Ce este postul intermitent

Postul intermitent este o dietă care presupune să nu mănânci în anumite intervale de timp. Cu toate acestea, apa, ceaiul neîndulcit și cafeaua neagră sunt permise în permanență. În funcție de tiparul ales, postul poate dura între 16 și 24 de ore, adică între cină și următoare masă trebuie să se scurgă minimum 16 ore. De asemenea, mai există un ripar care presupune să mănânci și să postești alternativ: mănânci normal 2 zile iar în a treia consumi un maximum de 500 până la 600 de calorii, și tot așa. Cea mai cunoscută formă de post alimentar intermitent este metoda 16:8 care implică consumul alimentelor numai în timpul unei ferestre de opt ore în timpul zilei și postul pentru cele 16 ore rămase. O masă - de obicei micul dejun - este omisă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel