Dieta cu căpșuni. Ce beneficii au ”vedetele primăverii”

Căpșunile, fructele cele mai bune pentru sănătatea inimii.
Căpșunile pot fi considerate, fără dar și poate, ”vedetele primăverii”, aceste fructe parfumate fiind recomandate atât în cura de slăbire, cât și în alimentația diabeticilor.
”Căpșunile conțin mai multă vitamina C decât portocalele, dar și acid folic cu efect antianemic. Aportul foarte redus de calorii și bogăția de bioflavonoide, cu proprietăți anticancerigene, fac din căpșuni vedetele primăverii. Conțin un zahăr particular, cu absorție lentă, levuloza, motiv pentru care sunt desertul ideal pentru diabetici sau în cura de slăbire”, a afirmat nutriționistul Mihaela Bilic, în cadrul emisiunii ”Doctor de Bine” de la PRO TV.
Pe lângă o stare de bine, de la gustul și parfumul lor deosebit, căpșunile au și alte beneficii pentru sănătate.
Întăresc sistemul imunitar. O porție de căpșune conține 51,5 mg de vitamina C, adică 50% din necesarul zilnic, această vitamină fiind cunoscută pentru proprietățile sale de stimulare a imunității organismului, fiind în același timp și un antioxidant eficient.
Mențin sănătatea ochilor. Proprietățile antioxidante ale căpșunilor pot de asemenea să prevină cataracta, o boala ce poate duce la orbire la vârste înaintate. Ochii au nevoie de vitamina C pentru a combate radicalii liberi cauzați de expunerea la soare. În timp ce dozele mari de vitamina C par să aibă legătură cu creșterea riscului de cataractă în cazul femeilor cu vârsta de peste 65 de ani, dar doar la cele care au luat suplimente de vitamina C, nu care au consumat din cea naturală, potrivit cercetătorilor.
Luptă împotriva cancerului. Căpșunile conțin antioxidanții luteină și zeaxantină și acid elagic, o fitochimicală extrem de benefică. Acesta din urmă are proprietăți anti-cancerigene.
Întârzie apariția ridurilor. Vitamina C din căpșune produce colagen, benefic pentru menținerea elasticității pielii, iar potrivit cercetătorilor Universității Hallym din Coreea de Sud, acidul elagic previne distrugerea colagenului și inflamarea pielii, acestea fiind principalele cauze ale îmbătrânirii pielii și apariției ridurilor.
Scad nivelul de colesterol. Fitochimicalele conținute de căpșuni contracarează efectele lipoproteinelor de tip LDL, care pot cauza formarea de plăci la nivelul arterelor. Astfel, consumului de căpșuni pot reduce lipidele din sânge, care, în cantități mari, se pot depune pe pereții arterelor.
Reduc inflamațiile. De asemenea, căpșunile au proprietatea de a reduce inflamațiile articulare, care ar putea provoca artrită. Potrivit studiului realizat de Harvard School of Public Health, femeile care consumă 16 căpșune pe săptămână sunt cu 14% mai puțin predispuse să aibă un nivel crescut al proteinei C Reactiv. Care sunt analizele anuale obligatorii și importanța acestora. Boantă: Trebuie să ajutăm pacientul
Mențin o valoare normală a presiunii sangvine. O porție de căpșuni conține 134 mg de potasiu și ajută la menținerea sângelui la nivel normal, acționând ca amortizor împotriva efectelor negative ale sodiului, astfel, căpșunile sunt considerate cele mai bune fructe pentru sănătatea inimii.
Sporesc numărul de fibre. O porție de căpșuni conține 2 g de fibre, iar consumate cu moderație luptă împotriva diabetului zaharat de tip 2.
Recomandate și în curele de slăbire. Căpșunile au un conținut redus de sodiu, zahăr și calorii (28 kcal), astfel că o porție triplă de căpșuni este mai sănătoasă decât gustările cu același număr de calorii.
Vezi și: Dieta de primăvară. Bilic: Apetitul este lesne de ținut sub control
-
Boala arterială periferică, semnal de alarmă pentru inimă și creier01.09.2025, 19:56
-
-
-
-
De ce se răspândește cancerul. Cum apar metastazele pulmonare01.09.2025, 13:43
Dieta pe care o urmează medicii! Slăbești rapid și îți protejezi inima
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Gătești cu acest ulei? Hrănește una dintre ele mai agresive forme de cancer
10 alimente care scad glicemia în mod natural. Un fruct banal ține diabetul sub control
Hidratarea: secretul sănătății la orice vârstă. De ce nevoile de apă cresc odată cu vârsta
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.
Dieta Paleo topește zeci de kilograme, reduce inflamația din corp, reglează hormonii. De ce o adoră multe femei
Ce băuturi trebuie să eviți pe caniculă. Uite cu ce le înlocuiești. Adevărul despre apă
De ce să nu mai combini niciodată carne cu cartofi. Ce se întâmplă când ajung împreună în stomac
Legumele care îți curăță ficatul de toxine. Fac minuni pentru ficatul tău. Detoxifiere naturală și eficientă
Ce este dieta 5:2 și cum slăbești fără să te înfometezi. Beneficii pentru corp și minte
De ce este chefirul atât de sănătos. Beneficiile acestui superaliment și cum să alegi cel mai sănătos chefir
Bărbați vs. femei: cine ar trebui să mănânce mai mulți carbohidrați dimineața. Alegerea corectă, bazată pe știință
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Obezitatea infantilă: cauze și soluții pentru părinți. Prevenție și educație pentru generațiile viitoare
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!