Dieta de vară. Ce să mănânci ca să slăbești RAPID. Bălănică: Fructele de sezon trebuie consumate rar

Dieta de vară - Foto: Freepick
Dieta de vară - Foto: Freepick

Dr. Florin Ioan Bălănică, doctorand în endocrinologie al Universității de Farmacie Carol Davila din București a dezvăluit cum ar trebui să arate meniul perfect, pentru dieta de vară.

Extrem de multe persoane caută, în această perioadă, soluții de a slăbi cât mai repede. Sezonul cald vine în ajutorul lor, pentru că vara, kilogramele sunt mult mai ușor de dat jos, spun specialiștii. De asemenea, în acest anotimp ne ajută foarte mult și alimentele de sezon, care încurajează pierderea rapidă a kilogramelor în plus, dacă știm cum să le consumăm și cum să le combinăm. Dr. Florin Ioan Bălănică, doctorand în endocrinologie al Universității de Farmacie Carol Davila din București și Fondator al metodei Dr. Bălănică, a dezvăluit în exclusivitate pentru Spectacola cum arată meniul perfect de dietă și cum putem obține rezultatele dorite într-un timp cât mai scurt.

”Pentru ca oamenii să aibă reușită pe termen lung în ceea ce-și doresc ar trebui să se gândească puțin mai serios la ideea de dietă. Din păcate, peste 90% din piața serviciilor medicale de nutriție din România și nu numai este reprezentată de diete. Pe de cealaltă parte, există medicina nutrițională, adică terapia unei patologii prin nutriție. Orice exces ponderal este o boală. Nu înseamnă numai 2-3 kilograme în plus și eventual o problemă de estetică”, a  declarat Dr. Florin Ioan Bălănică, pentru Spectacola.

Hidratarea, primul pas important în orice dietă

Înainte să vorbim despre alimentele pe care ar trebui să le consumăm în această perioadă, medicul specialist spune că în orice dietă este extrem de esențială hidratarea.

”Căldura presupune o accelerare metabolică. Suntem activi, dinamici, ziua este mai lungă, implicit, din cauza căldurii transpirăm excesiv și trebuie să ne alimentăm și să ne hidratăm într-un mod specific. Mai întâi de toate, hidratarea. 2 litri de apă maxim pe zi, întrucât restul de lichide le luăm din alimente, fie că discutăm despre fructe, legume, chiar și carnea are un procent de apă.

Apoi, discutăm despre alimente care sunt ușor digerabile. Principiul digestibilității nu există în diete, el există numai în medicina nutrițională. Digestibilitate înseamnă că ceea ce consumi trebuie să se digere ușor. Următorul principiu ar fi sinergia nutrițională, adică alimentele din farfurie să se potențeze unul pe celălalt, în favoarea persoanei respective sau a pacientului”, a mai spus specialistul.

Cum trebuie să arate meniul pentru micul dejun

Dr. Florin Bălănică ne-a dat, pentru început, câteva sugestii pentru masa de dimineață. Tot aici, acesta trage și  un semnal de alarmă asupra consumului excesiv de fructe, care nu este deloc recomandat,  când suntem la dietă.

”Cum ar arăta un meniu care este potrivit în această perioadă? Micul dejun poate să fie iaurt sau lapte de migdale fără zahăr cu cereale integrale. Eu prefer fulgii de hrișcă, sunt bogați în proteine și fibre și nu au gluten. Sigur că aici contează și proporționalitatea. Iaurt, lapte de migdale versus cereale, în funcție de obiectivul pe care fiecare persoană în parte îl are. Nu putem să mâncăm la fel dacă suntem subponderali, supraponderali, obezi.

O altă variantă de mic dejun o reprezintă fructele. Cele de sezon pot fi consumate rar și în cantitate mică, adică cât încape într-o palmă, rar însemnând o dată sau de două ori pe săptămână și ar fi bine nu în zile consecutive. Fructele de sezon sunt foarte bogate în zaharuri, în fructoză, și atunci discutăm de o formă de zahăr cu metabolizare dificilă, întrucât din glucoză facem trigliceride cu o formă de grăsimi. Ce recomand pacienților sunt fructele de pădure: afinele, căpșuni, mure, căpșunile sunt și ele spre finalul de sezon și de import kiwi sau ananas. 

O altă formă de mic dejun o reprezintă lactatele degresate, cum ar fi brânza slabă în combinație cu legume de sezon. Brânză slabă însemnând brânză de vaci sau pernuțe de brânză cu smântână, care sunt foarte gustoase și potrivite într-o combinație cu ceapă verde, mărar, cu pătrunjel și alte salate.”, a spus Dr. Florin Bălănică.

Ce să mănânci la prima gustare

”La prima gustare, dacă am avut fruct la micul dejun, putem aici să consumăm un iaurt sau un lapte de migdale, dacă am avut la micul dejun iaurtul, putem fructul să-l punem la gustare.”, ne-a mai spus acesta.

Alimentele pe care trebuie să le consumăm la prânz

”La prânz, în acest sezon sunt foarte potrivite supele sau ciorbele ușoare, acrite cu zeamă de lămâie sau de corcodușe, pentru că suntem în sezonul corcodușelor și putem să discutăm despre supă de rădăcinoase, de broccoli, mazăre, fasole verde, linte verdea, care este preferata me. Cu sau fără o proteină de origine animală. Mai putem să consumăm supe tradiționale românești, specifice sezonului, cum ar fi supa de salată, de ștevie, cu albușul din ou sau cu iaurt, acestea pot fi consumate și reci și sunt extrem de plăcute în această perioadă a zilei.”, a mai spus medicul.

Ce să mănânci la a doua gustare

”Gustarea doi, pe la ora 17:00, trebuie să fie una care să conțină o proteină cum ar fi iaurtul, kefirul sau, pe lângă asta, laptele de migdale fără zahăr. Prefer laptele de migdale pentru că este bogat în proteine și fibre și, din punctul meu de vedere, este mai gustos. Cel de cocos sau de orez sunt bogate în carbohidrați și, atunci, pentru o persoană care-și dorește să slăbească nu este o opțiune foarte bună.”, a continuat Dr. Florin Bălănică.

Cum trebuie să arate cina într-o dietă - citește mai departe pe SPECTACOLA.RO

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel