Dieta mediteraneană crește rezistența la exerciții în 4 zile

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Dieta de tip mediteranean   FOTO: pexels.com
Dieta de tip mediteranean FOTO: pexels.com

Cercetătorii de la Universitatea Saint Louis au descoperit că adoptarea unei diete mediteraneene poate îmbunătăți anduranță atleților – adică rezistența la exerciții fizice - după doar patru zile.

Într-un mic studiu publicat în Jurnalul Colegiului American de Nutriție, oamenii de știință au descoperit că participanții au alergat în cursa de 5 kilometri cu 6% mai repede după ce au consumat o dietă mediteraneană, decât dacă ar fi consumat o dietă occidentală.

Dieta mediteraneană include fructe și legume întregi, nuci, ulei de măsline și cereale integrale și evită carnea roșie și cea prelucrată, laptele, grăsimile trans și saturate și zaharurile rafinate.

Prin comparație, dieta vestică se caracterizează prin consum scăzut de fructe, legume și uleiuri nerafinate sau prelucrate minim, și prin aportul ridicat de grăsimi trans și saturate, lactate, zaharuri rafinate, uleiuri vegetale rafinate și prelucrate, sodiu și alimente prelucrate.

Dacă revii la dieta Vestică pierzi beneficiile la fel de repede

Cercetătorul principal, dr. Edward Weiss, profesor de nutriție și dietetică la SLU, spune că se știe că dieta mediteraneeană are numeroase beneficii pentru sănătate. El și echipa sa au emis ipoteza că efectele antiinflamatorii și antioxidante ale dietei, pH-ul mai alcalin și nitrații dietetici ar putea duce la performanțe sporite atunci când vine vorba de exerciții.

„Multi nutrienți individuali din dieta mediteraneană îmbunătățesc performanța exercițiilor fizice imediat sau în câteva zile. Prin urmare, este logic că un model alimentar care include aceste substanțe nutritive este, de asemenea, capabil să îmbunătățească performanța", a spus Weiss. „Cu toate acestea, aceste beneficii au fost, de asemenea, rapid pierdute atunci când s-a revenit la dieta Vestică, subliniind importanța pe termen lung a aderării la dieta mediteraneană".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel