Dieta pentru un ficat sănătos, cele mai bune alimente

Dana Lascu |
Data publicării:
Porții de mâncare la restaurant
Porții de mâncare la restaurant

Ficatul este al doilea cel mai mare organ din corpul omenesc (după piele), dar are cele mai multe funcții în organism! Chiar dacă, teoretic, e capabil să se regenereze, ar fi bine să aveți grijă de sănătatea sa! Iată ce alimente îi fac bine și care sunt acelea care-i fac rău!

Cele mai bune și cele mai rele alimente pentru sănătatea ficatului:

Ovăz

Alimentele cu multe fibre pot ajuta ficatul să lucreze la capacitate maximă. Vreți o modalitate foarte bună de a vă începe începe ziua? Încearcați fulgii de ovăz. Cercetările arată că vă pot ajuta să scăpați de câteva kilograme în plus și de grăsimea de burtă, ceea ce reprezintă o modalitate bună de a evita afecțiunile hepatice.

Stați departe de alimentele grase

Cartofii prăjiți și burgerii sunt o alegere proastă dacă vreți să vă mențineți ficatul sănătos. Când mâncați prea multe alimente bogate în grăsimi saturate este dificil pentru ficat să-și facă treaba. În timp, asta poate duce la inflamație, care, la rândul său, ar putea provoca cicatrizarea ficatului, afecțiune cunoscută sub numele de ciroză. Data viitoare când alegeți din meniu, comandați variante mai sănătoase.

Broccoli

Adăugați o mulțime de legume în farfurie dacă doriți să vă păstrați ficatul sănătos. Broccoli poate face parte din această strategie. Unele studii sugerează că acest aliment crocant vă poate ajuta să vă protejați de boala hepatică nonalcoolică. Dacă broccoli aburit sună puțin prea fără gust, taiați-l în bucăți, aruncai un pumn de migdale feliate și afine uscate peste. Este, de asemenea, delicios călit cu usturoi și stropit cu câteva picături de oțet balsamic.

Cafeaua

Dacă nu reușiți să rezistați fără ea, veți fi bucuroși să auziți că poate avea unele beneficii pentru ficatul dumneavoastră. Studiile arată că un consum de maximum două-trei cești pe zi poate proteja ficatul de daunele cauzate de prea mult alcool sau de o dietă nesănătoasă. Unele studii sugerează chiar că poate scădea riscul de apariție a cancerului la ficat.

Mai ușor cu zahărul. Sau renunțați la el!

Prea multe lucruri dulci pot taxa ficatul. Asta pentru că sarcina sa este, printre altele, aceea de a transforma zahărul în grăsime. Dacă exagerați, ficatul dvs. face prea multă grăsime, care sfârșește prin a fi depozitătată acolo unde nu are ce căuta! Pe termen lung, ați putea dezvolta o afecțiune, cum ar fi boala ficatului gras. Așa că faceți ficatului dumneavoastră o favoare și faceți din dulciuri un „tratament" ocazional, nu zilnic.

Ceaiul verde

Este plin de un tip de antioxidant numit catechină. Cercetările sugerează că aceasta poate proteja împotriva unor forme de cancer, inclusiv a ficatului. Veți obține mai multe catechine dacă vă preparați ceai și îl beți fierbinte. Ceaiurile verzi de-a gata (e plin în comerț de ele) sunt bogate în zahăr și îndulcitori și nu sunt o bună alegere!

Apa

Unul dintre cele mai bune lucruri pe care le puteți face pentru ficat este menținerea unei greutăți sănătoase. Faceți-vă obiceiul de a bea apă în loc de băuturi îndulcite sau energizante. Veți fi uimit de cât de multe calorii conțin acestea.

Migdalele

Nucile – în general, dar în special migdalele - sunt surse bune de vitamina E, un nutrient despre care cercetările sugerează că poate ajuta la protejarea împotriva bolii ficatului gras. Migdalele sunt bune și pentru inima ta. Un pumn de miglade e perfect pe post de gustare. Sau le puteți pune în salate.

Mai ușor cu sarea

Corpul are nevoie de sare – dar nu în cantități industriale! Cercetările sugerează că o dietă bogată în sodiu poate duce la fibroză, care este prima etapă a cicatrizării hepatice. Există câteva lucruri ușoare pe care le puteți face pentru a reduce cantitatea de sare. Evitați alimentele prelucrate, cum ar fi mezelurile. Alegeți legume proaspete în loc de cele conservate. Și țineți solnița la distanță de masă!

Spanacul

Spanacul verde conține un antioxidant puternic numit glutation, care vă poate ajuta să vă păstrați ficatul sănătos. Și e ușor de pregătit. Poate fi folosit în salate, fiert sau călit cu un vârf de usturoi și o jumătate de linguriță de ulei de măsline, arată experții în nutriție de la WebMD.com.

Afinele

Conțin nutrienți numiți polifenoli care vă pot ajuta să vă protejați contra bolii hepatice nonalcoolice grase, care de multe ori merge mână în mână cu obezitatea și colesterolul ridicat. Dacă afinele nu vă sunt pe plac, alte alimente bogate în polifenoli includ ciocolată neagră, măslinele și prunele.

Fiți moderat cu alcool. Sau renunțați!

Dacă beți prea mult asta va face ravagii în ficat. Cu timpul, duce la ciroză. Chiar și băuturile ocazionale - patru băuturi într-o singură seara pentru femei și cinci pentru bărbați - pot fi dăunătoare. Încercați să vă limitați la cel mult o băutură pe zi dacă sunteți o femeie sau două, dacă sunteți bărbat. Sau, mai bine, renunțați!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel