Dieta sănătoasă supraevaluată? Iată ce spun specialiștii

Adisa Codruț |
Data actualizării: | Data publicării:
Dieta de tip mediteranean FOTO: pexels.com
Dieta de tip mediteranean FOTO: pexels.com

O dietă sănătoasă are multe benficii pentru sănătate, conform tuturor studiilor făcute până acum. Un singur studiu realizat indică faptul că nu ar avea efecte notabile în ce privește demența.

Un studiu de lungă durată pune la îndoială teoria convențională conform căreia o dietă sănătoasă poate contribui la evitarea demenței.

Cercetătorii europeni au urmărit mai mult de 8.200 de adulți de vârstă mijlocie timp de 25 de ani, analizând dacă obiceiurile alimentare au influențat șansele de a fi diagnosticați cu demență. În cele din urmă, oamenii care au mâncat fructe și legume nu au avut un risc mai mic decât cei care preferau dulciurile și fripturile, arată MedicineNet.

Rezultatele, publicate în Jurnalul Asociației Medicale Americane vin în contrast cu multe studii din trecut.

Aceste studii au corelat dietele sănătoase cu o inimă sănătoasă și scăderea ratei de declin mental și a anomaliilor din creier care pot prezice demența. În prezent, grupuri precum Asociatia Alzheimer recomandă că oamenii să adopte acele dieta ca o modalitate de a preveni demența.

Studii de durată prea scurte?

Majoritatea studiilor, însă, au urmărit oamenii doar pe o perioadă de timp destul de scurt, mai puțin de 10 ani, a declarat cercetătorul principal Tasnime Akbaraly, de la Institutul Național de Cercetare Franceză INSERM.

Acest studiu este primul care analizează felul dietei începând cu vârsta mijlocie și riscul pe termen lung de demență, a explicat Akbaraly.

Echipa ei a constatat că 344 de persoane au fost diagnosticate cu boala Alzheimer de-a lungul întregului timp în care au fost urmărite. Și ratele au fost similare la o treime dintre participanții la studiu care au avut cea mai bună calitate a dietei și o treime dintre cei care au avut cea mai rea dietă.

Oamenii din primul grup de obicei au avut în fiecare zi mai multe porții de fructe, legume și cereale integrale; cel puțin câteva porții de nuci și leguminoase în fiecare săptămână; au avut în mod regulat grăsimi nesaturate, cum ar fi uleiul de măsline; și au limitat consumul de carne roșie, sare și băuturi zaharoase.

Dieta sănătoasă, benefică pentru starea generală

Nimeni nu îi sfătuiește pe oameni să renunțe la acest tip de mâncare. „Desigur, nu vreau ca cineva să creadă că o dietă sănătoasă este inutilă”, a spus Keith Fargo, director al programelor științifice și a celor de informare pentru Asociația Alzheimer.

Acest studiu trebuie privit în contextul literaturii științifice mai largi, despre dietă și cogniție, ceea ce sugerează că există un beneficiu (din alimentația sănătoasă)”, a spus Fargo, care nu a fost implicat în studiu.

Potrivit Asociației Alzheimer, cele mai bune dovezi sunt două diete sănătoase: dieta tradițională mediteraneană și dieta DASH - care este o recomandare standard pentru scăderea tensiunii arteriale crescute.

Dietele diferă, dar ambele subliniază o teorie cunoscută: consumați o mulțime de fructe, legume, leguminoase, boabe bogate în fibre, grăsimi „bune”, pește și pui; limitați carnea roșie, dulciurile și sarea.

Akbaraly a subliniat, de asemenea, că constatările ei nu înseamnă că „dieta nu contează”.

Pentru unii, dieta este în mod clar vitală pentru sănătatea generală, fizică și mentală. Akbaraly a remarcat că, într-un studiu anterior al aceluiași grup, adulții de vârstă mijlocie cu cele mai sănătoase diete au avut un risc mai scăzut de depresie în următorii 20 de ani.

Și, a spus ea, aceste constatări încă lasă multe întrebări fără răspuns, cum ar fi dacă dieta este mai puternică atunci când este combinată cu alte măsuri de stil de viață, cum ar fi exercițiile fizice regulate.

E nevoie de studii suplimentare

În realitate, Fargo a spus că studii ca acesta, care întreabă oamenii despre obiceiurile obișnuite ale stilului lor de viață, nu pot răspunde la întrebarea majoră: Dieta mea, sau orice alt obicei sănătos de viață pe care îl abordez îmi scade riscul de demență? „Nu vă puteți baza pe studii de observație ca aceasta pentru a vă spune ce să faceți”, a spus Fargo, pentru că nu dovedesc cauza și efectul.

Răspunsuri mai definitive, a spus el, provin din studiile clinice.

Asociația Alzheimer sponsorizează un studiu în curs de desfășurare care testează efectele schimbărilor dietei, împreună cu alte măsuri - inclusiv activitățile de antrenament și stimulare mentală. Se concentrează pe adulții în vârstă, cu risc crescut de declin mental.

 

Articolul complet poate fi găsit AICI.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel