Dieta vegană. Deficiențele nutriționale care distrug pielea
Vegetarienii și veganii, care elimină toate proteine de origine animală și produsele lactate din dietă, riscă se dezvolte anumite deficiențe nutriționale, în special de vitamina B-12, zinc și...
Proteinele de origine animală și produsele lactate sunt cele mai bune surse de B-12, zinc și fier. Veganii care iau suplimente sau își planifică dietele cu atenție nu au motive de îngrijorare.
Deficiențele de vitamine și minerale pot cauza mai multe tipuri de probleme ale pielii.
Vitamina B-12
Ecistă puține surse de vitamina B-12 în dieta vegană în afara drojdiei de bere sau a cerealelor fortificate. Suplimentele pot furniza, de asemenea, un aport adecvat de B-12. Potrivit unui studiu din 2008, manifestările cutanate ale deficienței de B-12 includ glossita, limbă umflată și cu aspect sticlos, dureri ale gurii, în special stomatită, fisuri în colțurile gurii, hiperpigmentare a pielii și vitiligo, o afecțiune care provoacă pierderea pigmentării în zonele pielii.
Fier
Fierul din plante, numit fier non-heme, nu se absoarbe la fel de bine ca fierul obținut obținut din carne(fier heme). Veganii care nu includ plante bogate în fier în dieta lor ar putea dezvolta deficiență de fier. Deși procentul de vegani cu anemie nu este mai mare decât cel al populației generale, veganii au depozite mai mici de fier, potrivit Vegetarian Resource. Manifestările cutanate ale deficienței de fier includ unghiile în formă de lingură(curbate), liniile albe verticale la nivelul unghiilor și fisuri ale limbii și ale gurii similare cu cele observate în deficiența de B-12.
Zinc
Deși zincul mineral se găsește în mod natural în unele nuci și fasole, carnea roșie și păsările de curte furnizează cea mai mare parte a zincului, potrivit Office of Supplements Dietary. Un vegan care nu mănâncă o dietă variată poate să nu obțină zincul de care are nevoie. Deficitul de zinc poate provoca erupții cutanate, căderea părului și vindecarea întârziată a rănilor.
-
-
Horia Moculescu, internat la ATI05.11.2025, 22:26
-
-
Pasta de dinți făcută din păr uman ar putea regenera smalțul dentar05.11.2025, 21:56
-
Obezitatea infantilă: cauze și soluții pentru părinți. Prevenție și educație pentru generațiile viitoare
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Dieta pe care o urmează medicii! Slăbești rapid și îți protejezi inima
Alimente care îți curăță ficatul în 3 zile
Omega-3, nutrientul minune pentru sănătate. E forță pentru creier și inimă
Impactul consumului de zahăr asupra sănătății mintale. Cât de ușor se formează dependența de zahăr și de ce nu este doar o problemă alimentară
Cum scap de pofta de dulce
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Apa detoxifiantă după sărbători. Curăță ficatul și topește grăsimea. Multe femei adoră această rețetă
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Ce se întâmplă dacă NU mănânci fast food 7 zile. Efectele sunt bruște și reale
Fructele care ard grăsimea la menopauză și reduc pofta de dulce
Ce se întâmplă dacă mănânci puiul cu tot cu piele? Adevărul te va surprinde
Gătești cu acest ulei? Hrănește una dintre ele mai agresive forme de cancer
Cea mai bună oră să bei cafea pentru a proteja inima. O ceașcă la momentul potrivit aduce beneficii majore
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
Autofagia: curățenia generală a corpului. Distruge celulele canceroase și întărește sistemul imunitar. Cât timp durează
Ai fost mințit! Acest aliment pe care îl consumi zilnic îți face mai mult rău decât zahărul
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
