Digestie: ajută alcoolul ori ba? Opinia medicului nutriționist Mihaela Bilic

”Când vine vorba de alcool, (…) nu știu cât de mult se adeverește în practică teoria din cărțile de nutriție”, susține medicul nutriționist Mihaela...
Digestie, alcool, Mihaela Bilic. Într-o postare recentă pe Facebook, cunoscutul medic nutriționist discută despre alcool și digestie.
"Ajută sau nu alcoolul la digestie?", astfel începe postarea. "Când vine vorba de alcool, puține pot să spun din propria experiență. Iar teoria din cărție de nutriție nu știu cât de mult se adeverește în practică. Dacă e să o luăm după teorie, alcoolul este o substanță toxică pentru orice celulă vie, de la neuron la hepatocit. Tot știința spune că singurul organ capabil să metabolizeze alcoolul și să-l elimine din organism este ficatul. Enzima responsabilă de astă se numește alcool - dehidrogenază, iar capacitatea de secreție e determinată genetic, nu se dobândește și nu se ameliorează prin antrenament - deci nu reziști mai bine la alcool dacă ai mai multă practică", continuă Mihaela Bilic.
Digestie, alcool, Mihaela Bilic: cantitatea și tipul de alcool
Potrivit acesteia, contează cantitatea de alcool consumată, dar și tipul. Spre exemplu, detaliază medicul nutriționist, "vinul roșu (și doar el) poate avea efect protector cardio-vascular, dar numai atunci când consumul este regulat și moderat (1-2 pahare/zi)". Însă, subliniază ea, "asta nu înseamnă că de mâine trebuie să ne apucăm cu toții de băut, ci doar că dintre toate relele, e răul cel mai mic".
Mai amintește "digestivele cu gust amar" care "ajută digestia mai ales datorită amărelii, nu alcoolului (stimulează secreția de bilă)- adică și cafeaua poate să facă asta".
La urmă vorbește despre vinul spumant, șampanie și prosecco, care "au cel mai bun raport între aportul caloric și efectul anxiolitic (de înlăturare a stresului și încordării); cu doar 80 calorii și bulele din dotare, un pahar de șampanie asigură stare de bine".
Digestie, alcool, Mihaela Bilic: slăbit
Alcoolul în general, explică medicul nutriționist, de la al 2-lea pahar în sus, crește pofta de mâncare. Iar "obiceiul de a avea pe masă tot felul de ronțăieli sărate te stimulează să bei și mai mult: sarea cere apă și pe măsură ce mănânci, ai tot bea".
În ce privește silueta și metabolismul, nu am vești bune, spune Mihaela Bilic: "alcoolul stimulează sinteza de grăsime de rezervă, deci orice mâncare "stropită" cu alcool îngrașă mai tare. Și nu, niciodată alcoolul, indiferent cât de tare și pur ar fi, nu o să topească grăsimea - nici din farfurie, nici de pe șolduri".
-
Ginkgo biloba, un aliat promițător în tratarea demenței ușoare28.08.2025, 19:42
-
-
Servicii psihologice decontate pentru pacienții oncologici în România28.08.2025, 16:36
-
-
3 flori pe care să NU le oferi niciodată cadou
Cum să elimini firele de păr rămase pe haine după spălare. Trucul care salvează hainele și mașina de spălat
Hainele tale ies mereu pline de păr după spălare? Iată trucul genial pe care puțini îl știu și care îți va schimba complet rutina.
Acesta este motivul pentru care ar trebui să pui orez în dulap
De ce ar trebui să pui orez în dulap. 6 lucruri utile pe care le poți face cu orezul.
De ce să pui oțet în mașina de spălat. Răspunsul te va surprinde
Oțet în mașina de spălat? Iată ce se întâmplă cu hainele tale! De ce tot mai mulți oameni aleg acest truc simplu
Adevărul despre mâncarea ambalată: Ce ascund etichetele și cum un simplu simbol pe ambalaj îți poate salva viața!
Un studiu kenyan testează trei tipuri de etichete de avertizare pe alimente.
De ce să nu mai speli niciodată tocătorul de lemn cu detergent de vase. Gafa colosală pe care ai făcut-o până acum
De ce să îți pui ghimbir în cafea. 5 beneficii neștiute pentru sănătate
Andreea Mantea, infecție la măsea: "Tremur de durere. Iau foarte multe pastile". De ce nu e bine să stai cu măseaua umflată
Andreea Mantea are probleme cu o măsea. De ce nu e bine să stai cu măseaua umflată și ce trebuie să faci?
Cum apare o escara? Ghid pentru prevenire și tratament
Orele la care trebuie să bei cafeaua. Când e momentul să te oprești
Aceasta este ora exactă la care trebuie să îți bei cafeaua.
Știai că și muștarul se strică? Greșeala pe care o faci în frigider
De ce să pui o picătură de ulei de măsline pe oalele de inox, aragaz și hotă. Te vei îndrăgosti de acest truc!
Dacă ai acest simptom, mergi de urgență la medic. Poate fi un semn fatal
Dacă ai oricare dintre aceste simptome, nu aștepta! Sună la urgențe imediat!
7 remedii naturiste pentru arsuri solare: calmează pielea rapid
Cât timp puteți sta într-un picior? Acest test simplu este cel mai clar indicator al îmbătrânirii fizice
De ce să nu mai ții roșiile în frigider
Află de ce nu ar trebui să mai păstrezi roșiile în frigider. Uite cum să le depozitezi corect pentru a te bucura de aroma lor naturală.
Beneficiile mersului desculț pe nisip la mare
Noua sare recomandată de OMS: de ce ar putea salva milioane de vieți
Cum să câștigi respectul celor din jur. Nu mai face aceste greșeli! Cuvintele pe care trebuie să le spui
Niacina, vitamina B3: ce este și la ce ajută, de fapt. Este sigură pentru inimă? Studiile dezvăluie pericolul
Ce este niacina și la ce ajută, de fapt? Este adevărat că poate crește riscul de boli de inimă?