Digestie: ajută alcoolul ori ba? Opinia medicului nutriționist Mihaela Bilic

Adisa Codruț |
Data publicării:
Sticle de vin și bere
Sticle de vin și bere

”Când vine vorba de alcool, (…) nu știu cât de mult se adeverește în practică teoria din cărțile de nutriție”, susține medicul nutriționist Mihaela Bilic.

Digestie, alcool, Mihaela Bilic. Într-o postare recentă pe Facebook, cunoscutul medic nutriționist discută despre alcool și digestie.

"Ajută sau nu alcoolul la digestie?", astfel începe postarea. "Când vine vorba de alcool, puține pot să spun din propria experiență. Iar teoria din cărție de nutriție nu știu cât de mult se adeverește în practică. Dacă e să o luăm după teorie, alcoolul este o substanță toxică pentru orice celulă vie, de la neuron la hepatocit. Tot știința spune că singurul organ capabil să metabolizeze alcoolul și să-l elimine din organism este ficatul. Enzima responsabilă de astă se numește alcool - dehidrogenază, iar capacitatea de secreție e determinată genetic, nu se dobândește și nu se ameliorează prin antrenament - deci nu reziști mai bine la alcool dacă ai mai multă practică", continuă Mihaela Bilic.

Digestie, alcool, Mihaela Bilic: cantitatea și tipul de alcool

Potrivit acesteia, contează cantitatea de alcool consumată, dar și tipul. Spre exemplu, detaliază medicul nutriționist, "vinul roșu (și doar el) poate avea efect protector cardio-vascular, dar numai atunci când consumul este regulat și moderat (1-2 pahare/zi)". Însă, subliniază ea, "asta nu înseamnă că de mâine trebuie să ne apucăm cu toții de băut, ci doar că dintre toate relele, e răul cel mai mic".

Mai amintește "digestivele cu gust amar" care "ajută digestia mai ales datorită amărelii, nu alcoolului (stimulează secreția de bilă)- adică și cafeaua poate să facă asta".

La urmă vorbește despre vinul spumant, șampanie și prosecco, care "au cel mai bun raport între aportul caloric și efectul anxiolitic (de înlăturare a stresului și încordării); cu doar 80 calorii și bulele din dotare, un pahar de șampanie asigură stare de bine".

Digestie, alcool, Mihaela Bilic: slăbit

Alcoolul în general, explică medicul nutriționist, de la al 2-lea pahar în sus, crește pofta de mâncare. Iar "obiceiul de a avea pe masă tot felul de ronțăieli sărate te stimulează să bei și mai mult: sarea cere apă și pe măsură ce mănânci, ai tot bea".

În ce privește silueta și metabolismul, nu am vești bune, spune Mihaela Bilic: "alcoolul stimulează sinteza de grăsime de rezervă, deci orice mâncare "stropită" cu alcool îngrașă mai tare. Și nu, niciodată alcoolul, indiferent cât de tare și pur ar fi, nu o să topească grăsimea - nici din farfurie, nici de pe șolduri".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel