Somnul, prea mult sau prea puțin. Efecte

Fie că dormim prea mult, ori puțin, ambele variante par să aibă un efect negativ asupra persoanelor cu prediabet. Cercetătorii leagă somnul de valorile glicemiei.
Prea mult somn, sau prea puțin. Ambele variante sunt asociate cu efecte adverse precum tulburări ale valorilor glicemiei, în rândul adulților cu prediabet. Acestea sunt concluziile unui studiu potrivit unui studiu publicat în Diabetes Care.
Babak Mokhlesi, medic la Universitatea din Chicago și colegii săi au evaluat efectul tulburărilor de somn și a alinierii circadiane la adulții cu prediabet. Analiza a inclus 962 de adulți supraponderali/obezi (55 la suta bărbați, vârsta medie 52,2 ani) cu prediabet sau cu diabet zaharat de tip 2 netratat recent, care au efectuat un test de toleranță la glucoză orală și apoi au completat chestionare privind somnul, potrivit medicalxpress.com.
Somnul, prieten sau dușman
Cercetătorii au descoperit că durata medie a somnului a fost de 6,6 ore. Mai mult de jumătate dintre participanți au raportat o calitate slabă a somnului (54%) și un risc crescut de apnee obstructivă de somn (64%).
Dintre cei care au raportat mai puțin de cinci ore sau mai mult de opt ore de somn pe noapte, hemoglobina A1c a fost semnificativ mai mare. A existat, de asemenea, o asociere între durata somnului de mai mult de opt ore și o creștere mai rapidă a glucozei, dar și între durata somnului mai mică de șase ore și indicele de masă corporală mai mare.
"Cercetarea suplimentară, folosind măsuri obiective de somn, este necesară pentru o mai bună delimitare a relației dintre somn și glicemie la adulți cu prediabet sau diabet de tip 2”, scriu autorii.
Studiul integral, AICI.
-
Căldura și tulburările afective, subiectul săptămânii la DrPsy11.07.2025, 23:51
-
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă11.07.2025, 14:07
-
-
Europa, în alertă maximă. Pregătiri pentru următoarea pandemie10.07.2025, 13:52
-
-
-
De ce a murit Mihai Leu. Mesajul transmis de prof. dr. Irinel Popescu02.07.2025, 13:56
-
-
-