Obezitate, boli, prevenție: județele cu cei mai mulți obezi

Adisa Codruț |
Data publicării:
Obezitate
Obezitate

Obezitate. 1 din 10 adulți este obez. 1 din 2 adulți este supraponderal. Sunt statistici ale medicilor de familie din 2016. pe 18 mai se marchează Ziua Europeană Împotriva Obezității.

Obezitate. Una dintre cele mai mari provocări ale sănătății publice cu expansiune pandemică, greu controlabilă, se arată într-un comunicat al Direcției de Sănătate Publică Bihor.

Potrivit sursei citate, mai multe rapoarte științifice susțin că dacă obezitatea continuă să crească în ritmul alarmant de până acum, acest fenomen va afecta mai mult de jumătate din cetățenii europeni până în anul 2030.

Obezitate. Statistici din România lui 2016

Din datele medicilor de familie din 2016, reiese că în România:

· 1 din 10 adulți este obez  (prevalența 9,3%)
· 1 din 2 adulți este supraponderal, (prevalența 46,4%)
· 1 din 6 băieți de 7-9 ani este obez (prevalența 14,9-14,7%)
· 1 din 5 fete de 7-9 ani este supraponderală (prevalența 18,1-17,7%)
· 1 din 4 băieți de 11-15 ani este supraponderal sau obez (prevalență 33,1-20,9%)
· 1% dintre tinerii între 15-19 ani sunt obezi

Aceleași statistici arată că prevalența cea mai crescută din țara noastră s-a înregistrat în județele: Mehedinți (6421,4/100.000 locuitori), Arad (3274,8) și Bihor (3244,4).

Obezitate. Factori de risc

„18 Mai este ziua în care dorim să atragem atenția cu privire la acest fenomen cu impact major pe sănătatea publică. Organizația Mondială a Sănătății definește supraponderalitatea și obezitatea ca acumulare anormală sau în exces a grăsimii în organism, ceea ce prezintă risc pentru sănătate", se mai precizează în comunicatul DSP Bihor.

Factori de risc: moștenirea genetică, afectează cantitatea de grăsime corporală depozitată în organism și locul unde aceasta este distribuită; dacă unul sau ambii părinți sunt obezi, riscul copilului de a deveni obez este crescut; obiceiuri alimentare nesănătoase: alimente fast-food, băuturi hipercalorice, porții supradimensionate, nerespectarea orarului meselor; după naștere, pierderea kilogramelor acumulate este dificilă; sedentarismul determină acumularea caloriilor sub formă de grăsime; lipsa de somn sau excesul lui modifică hormonii ce reglează apetitul; înaintarea în vârstă, modificările hormonale și un stil de viață mai puțin activ; anumite boli și categorii de medicamente (de ex.antidepresive, medicamente anticonvulsivante, medicamente pentru diabet, medicamente antipsihotice, steroizi și beta-blocante).

Obezitate: boli ce pot apărea

E bine de știut că obezitatea și supraponderalitatea pot conduce la probleme de sănătate asociate precum: hipertensiune arterială, diabet zaharat tip 2, sindrom metabolic, probleme ortopedice, accident vascular cerebral, afecțiuni neurologice (risc crescut pentru demență și maladie Alzheimer); diverse tipuri de cancer: uterin, cervical, endometru, ovarian, mamar, colorectal, esofagian, hepatic, biliar, pancreatic, renal, de prostată; tulburări respiratorii, apnee de somn, afecțiuni biliare, afecțiuni ginecologice, disfuncție erectilă, ficat gras non-alcoolic, boli reumatismale.

Pentru prevenirea obezității se recomandă verificarea regulată a greutății corporale, alimentație sănătoasă, activitate fizică regulată, consum de apă, managementul stresului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel