Dr. Bilic desființează băuturile vegetale de tip “lapte”: Sunt, de fapt, o zeamă fără valoare nutritivă

Adisa Codruț / 25 iun 2021 / 10:32
FOTO Mihaela Bilic
FOTO Mihaela Bilic

Medicul nutriționist Mihaela Bilic nu are o părere bună despre laptele vegetal. "Băuturile vegetale de tip “lapte” de cocos sau de migdale, de orez sau de ovăz sunt de fapt o zeamă fără valoare nutritivă, câteodată îmbogățită cu calciu, și nu pot reprezenta o alternativă la laptele clasic", este de părere celebrul nutriționist. 

"“Laptele” vegetal hidratează, dar nu hrănește.

Băuturile vegetale de tip “lapte” de cocos sau de migdale, de orez sau de ovăz sunt de fapt o zeamă fără valoare nutritivă, câteodată îmbogățită cu calciu, și nu pot reprezenta o alternativă la laptele clasic. Înafară de “laptele”de soia, care are un conținut proteic apropiat de al laptelui de vacă, restul băuturilor vegetale nu pot fi considerate hrănitoare, ci cel mult hidratante. In realitate chiar este vorba de o apă albicioasă, obținută prin măcinarea cerealelor/nucilor și care costă dublu decât laptele (12 lei/litru?!?).

Nu poate exista comparație cu laptele clasic în care avem calciu și fosfor în proporții optime, plus vitamina D prezentă în mod natural, care ajută la fixarea lui în oase. Tot în lapte există acizi grași cu rol de protecție împotriva diabetului și obezității, alături de proteine complete și glucide cu efect prebiotic.

Medicii pediatri din Franța și Italia au decis cu fermitate că băuturile vegetale nu sunt adaptate alimentației copiilor. Ele pot fi consumate de către adulți, ca variantă de hidratare în cadrul unei diete diversificate-însă nu în loc de lapte, ci în completare, pe lângă lapte.

Cât despre “laptele” de soia atenție, trebuie consumat cu moderație, conținutul crescut de estrogeni vegetali poate da peste cap echilibrul endocrin atât la copii, cât și la adulți!", precizează dr. nutriționist Mihaela Bilic pe rețelele de socializare

Articole Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy