Dr Mihaela Bilic, până acum am mâncat pâinea greșit! Cu maia sau cu drojdie, care e mai bună?
Cunoscutul nutriționist dr Mihaela Bilic explică cum se face pâinea astfel încât să fie ușor de digerat, iar glutenul din ea să nu provoace inflamații. Pâinea cu maia sau pâinea cu...
„Oamenii au descoperit cum se face pâinea accidental, la fel ca și vinul Probabil ca niște struguri au fost cândva uitați câteva zile, suficient cât să fermenteze și să producă alcool. La fel și cu cerealele, un aluat din făină a fost lăsat câteva zile fără să fie copt și mirare - a început să se umfle. Atât vinul cât și pâinea au la bază același proces: fermentația naturală a glucidelor (fructoză sau amidon)", arată cunoscutul nutriționist Mihaela Bilic, într-o postare pe pagina sa de Facebook.
Bacteriile care declanșează fermentația
„Puțini știu că pe învelisul bobului de grâu (și al cerealelor în general) există în mod natural aproape 70 de tipuri de bacterii. Departe de a fi un lucru negativ, aceste bacterii sunt responsabile de fermentația lactică ce are loc în amestecul de apă cu făină din care se face pâinea. Deci, ce este maia-ua? Un amestec de făină și apă (sau lapte) pe care îl lăsăm să se odihnească suficient de mult cât să înceapă să fermenteze spontan. În cursul acestui proces, glucidele se transformă în acid lactic, acid acetic și dioxid de carbon, gazul care crește/umflă aluatul", scrie nutriționistul.
Drojdia de bere
Atunci drojdia de bere ce este?
„Exact cum îi spune si numele, un concentrat de ciuperci microscopice din familia Saccharomyces cerevisiae, folosite atât la fabricația pâinii, dar și în fermentația vinului și a berii. Fie că sunt proaspete sau deshidratate, drojdiile în contact cu apa și căldura se multiplică și produc o fermentație alcoolică rapidă, cu eliberare de mult dioxid de carbon".
Pâinea cu maia versul cea cu drojdie
„Care este diferența dintre pâinea cu drojdie și cea cu maia? Cea cu drojdie crește rapid și mult, miezul e mai aerat/pufos și gustul neutru. Pâinea cu maia este mai densă, coaja e mai groasă și mai crocantă, miezul neregulat, iar gustul ușor acid. Pâinea cu drojdie crește rapid (câteva ore) prin fermentație alcoolică, iar cea cu maia crește lent (1-2 zile) prin fermentație lactică. Din punct de vedere nutritiv ambele sortimente de pâine au același număr de calorii, însă pâinea cu maia are un mare plus: e mai hrănitoare și mai ușor de digerat", arată dr Mihaela Bilic.
Explicație, cum funcționează maia-ua
„Tărâțele de cereale conțin acid fitic care se leagă de mineralele prezente în intestin și formează fitați insolubili. Aceștia blochează absorția mineralelor, sunt extrem de agresivi pentru rezervele de calciu și magneziu din organism și sunt capabili să producă demineralizari grave. Acțiunea enzimatică a bacteriilor lactice (fitaze) din maia și mediul acid creeat de ele descompun o parte din acidul fitic, iar lacto-fermentația naturală pe care o produc desface acidul fitic în inositol, fosfați de calciu și magneziu, ușor de asimilat. Cu cât un aluat fermentează mai mult, cu atât fitaza din maia are timp să elibereze mineralele din blocajul / legătura cu acidul fitic", arată nutriționistul.
Mai bună pentru cei cu intoleranță la gluten
„Glutenul este un alt element care beneficiază de contactul cu bacteriile din maia. Digestia acestei proteine care „pică greu" intestinelor sensibile va începe timpuriu, încă de la frământarea aluatului. Și cum dospirea pâinii cu maia durează 2 zile, odată ce o consumăm glutenul e pre-digerat. Fracționat în segmente mai mici de aminoacizi, efectul lui inflamator va fi diminuat, iar eventualele intoleranțe vor disparea".
Mai e o diferență notabilă între cele două sortimente de pâine.
„Pâinea cu maia nu se frământă atât de mult precum pâinea cu drojdie. Prin frământat, glutenul se umflă și devine elastic, un avantaj pentru brutari, cărora le trebuie un aluat ușor de modelat, care nu se rupe și crește frumos. Însă pentru organismul nostru este un dezavantaj, cu cât un aluat e frământat mai mult, cu atât dezvoltă agenți inflamatori sau iritanți", arată nutriționistul.
Concluzia e simplă, scrie Mihaela Bilic: „merită să investim timp în aluatul de pâine, merită să „creștem" culturile de bacterii din maia, precum un animal de companie - le hrănim cu apă și făină, le ținem la căldură, avem grijă să se multiplice și le dăm apoi răgazul să ne dospească pâinea, să deblocheze mineralele din tărâțe și să digere glutenul în locul nostru. Toate astea pentru ca apoi să ne putem bucura pe deplin de cel mai banal și mai savuros aliment: pâinea"
Fructele care ard grăsimea la menopauză și reduc pofta de dulce
Un aliment surprinzător ajută somnul. Îmbunătățește biomarkerii ce au impact direct asupra somnului
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
Fibrele din ovăz, secretul natural care imită efectul medicamentelor de slăbit
Alimentul pe care Nadia Comăneci nu-l mănâncă niciodată: Nu mănânc asta, dar beau o bere, două în fiecare seară
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Legătura ascunsă dintre intestin și anxietate. Dieta care îți calmează creierul
Dieta pe care o urmează medicii! Slăbești rapid și îți protejezi inima
Cât de mult vei trăi, de fapt? Nu genele decid, ci alegerile tale zilnice! Detaliul despre longevitate care te va surprinde
Dieta vegetariană: risc mai scăzut de diabet și cancer. Ce trebuie să știi înainte să renunți la carne
Nutriția post-antrenament: ce alimente accelerează recuperarea? Importanța mâncării corecte pentru regenerarea musculară
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă
Acest medicament vechi prelungește viața. Medicii sunt uimiți de rezultate. Adio dietă!
Dieta antiinflamatoare: alimentele care reduc riscul de boli inflamatorii. Rolul dietei în controlul inflamației din corp
Ce să nu adaugi niciodată în salate. Transformi o masă sănătoasă în bombă calorică
Substanța din corp care provoacă cheaguri de sânge. Uite singurul FRUCT care o ține sub control. NU-l mănânci prea des
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Slăbești de două ori mai mult cu alimente minim procesate
Dieta care ajută la reglarea tensiunii arteriale. Cum să controlezi tensiunea arterială prin alegeri alimentare inteligente.
Cea mai bună oră să bei cafea pentru a proteja inima. O ceașcă la momentul potrivit aduce beneficii majore
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
