Dr Mihai Craiu, despre scarlatină: „Nu ajunge doar să ai o limbă zmeurie ca să fie pus diagnosticul”

Adisa Codruț |
Data publicării:
Limba      FOTO: https://www.facebook.com/drCraiuMihai/
Limba FOTO: https://www.facebook.com/drCraiuMihai/

Scarlatina este o boală infecțioasă despre medicul Mihai Craiu a făcut publice câteva informații destinate părinților. 

Medicul pediatru Mihai Craiu a vorbit, pe pagina sa de socializare, despre „una dintre cele mai mari spaime la români (părinți, medici sau orice alt fel de specialist ce se intâlnește în mod obișnuit cu un grup de copii) – Streptofobia”, respecitv teama de infecțiile produse de Streptococcus pyogenes, așa numitul streptococ beta-hemolitic [SH] sau teama de streptococul însuși.

Potrivit lui, ar trebui cunoscute și luate în serios recomandările experților de la Institutul Național de Sănătate Publică. „Exista o metodologie foarte clară privind scarlatina și faringita streptococică”, a spus el, continuând cu câteva precizări:

„1. Un caz izolat de boală streptococică nu se abordează la fel ca un FOCAR de infecție streptococică. Dacă sunt 3 sau mai multe cazuri într-un timp de până la 10 zile interval, în aceeași colectivitate, atunci este focar.

2. În focar se vor face exsudate faringiene pentru depistarea purtătorilor sănătoși de SH. Iar în cazul depistării acestora, ei vor primi antibiotic în vederea eradicării SH exact ca și bolnavii. Dacă nu este focar, NU FACEM exsudate faringiene în mod nejustificat "la tot poporul". Cu atât mai puțin unor copii din alte clase, copii ce nu s-au întâlnit cu bolnavii focarului respectiv.

3. Un pacient cu boală streptococică tratat corect cu antibiotice nu mai este contagios la 48 ore de la începerea antibioterapiei.

4. Nu ajunge doar să ai o limbă zmeurie ca să fie pus diagnosticul de scarlatină (vezi foto). Spun experții (în acest protocol de la INSP) că un pacient cu scarlatină are până în 14 ani (inclusiv), are febră, angină (amigdalită acută) și erupție cutanată micropapuloasă, eritematoasă, aspră la palpare (erupție pe piele, aspră cu pete mici și rosii). Nu vă autodiagnosticați, mergeți la medicul infecționist!”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel