După 40 de ani, dieta bărbatului trebuie reinventată. Fast-food-ul, sucurile, dar și cartofii prăjiți, printre alimentele de evitat

Sonia Baciu |
Data publicării:
dupa 40 de ani dieta barbatului. FOTO: Freepik @dusanpetkovic
dupa 40 de ani dieta barbatului. FOTO: Freepik @dusanpetkovic

Dacă până la 40 de ani vă mai permiteți câte o abatere culinară, un pahar de alcool în plus, după această vârstă, bărbații trebuie să își revizuiască dieta și comportamentul alimentar.

Alimentația echilibrată este importantă la orice vârstă, din copilărie, când este nevoie de un aport adecvat de vitamine și minerale pentru o dezvoltare armonioasă, fizică și neuronală, dar și la maturitate.

De altfel, stilul de viață din perioada de adult tânăr poate să își pună amprenta asupra modului în care ne apropiem de vârsta a doua, respectiv de cea a adultului în vârstă, de peste 60 de ani.

Dacă în tinerețe ne mai permite o masă copioasă, un pahar de alcool în plus ori poate nopți nedormite, după 40 de ani este important să acordăm mai multă atenție acestor lucruri, mai ales că stilul de viață face parte din seria factorilor modificabili, în timp ce vârsta nu.

Mai mult, moderația trebuie să fie un cuvând de ordine după 40 de ani, deoarece de acum, orice exces alimentar se va vedea și mai bine la curea, respectiv pe cântar.

”Alimentele bogate în calorii au un impact asupra bărbaților de peste 40 de ani prin creșterea în greutate în timp și pot avea un impact asupra nivelurilor hormonale, cum ar fi testosteronul”, afirmă nutriționistul Caroline Thomason, citată de EatThis.

Vezi și: Cardiomiopatia dilatativă, boala fără cauză: simptome, tratament. Horațiu Moldovan: Boala asta se potrivește foarte bine cu soluția transplantului cardiac

Care sunt cele mai rele alimente

În acest sens, nutriționiștii au realizat o listă a celor mai rele alimente pe care care bărbații de peste 40 de ani ar trebuie să le evite sau măcar să le limiteze.

Aripioarele de pui Buffalo

Acest fel de mâncare se află pe lista alimentelor ce ar trebui evitate de bărbați. ”O porție ajunge cu ușurință la 550 de calorii, adică 25% din necesarul unui bărbat pe o zi”, afirmă Melanie Marcus.

Sosurile cremoase

Sosurile cremoase folosite la diverse salate sau puse chiar peste o porție de aripioare, maioneza sau alte sosuri bogate în grăsimi saturate, dar sărace în nutrienți trebuie evitate de către bărbați.

”Un aport consistent de grăsimi saturate, pe termen lung pot să contribuie la creșterea nivelului colesterolului din sânge, în vreme ce numărul mare de calorii duce la creșterea în greutate”m, susține dieteticianul Amy Goodson.

Mai mult, acesta sugerează înlocuirea sosurilor cremoase cu o vinegreta balsamică, cu ulei de măsline sau chiar cu muștar ori o pastă de avocado, pentru sandwich.

Pizza cu blat pufos

Oricât de plăcută este pizza cu o bază consistentă și pufoasă, nutriționiștii sugerează că trebuie renunțat la aceasta, deoarece este plină de carbohidrați și calorii.

Mai bine o pizza cu un blat subțire și crocant și numai câteva ingrediente ”azvârlite” peste.

Proteine cu multă grăsime

În această categorie intră costița, carnea de porc și chiar aripioarele. ”Aceste tipuri de carne bogată în grăsimi furnizează o mulțime de grăsimi saturate, care, în timp, pot contribui la creșterea colesterolului rău, dar și a colesterolului total.

De asemenea, sunt bogate în calorii și pot duce la creșterea în greutate, mai ales dacă sunt consumate în mod regulat”, mai spune Goodson.

Cereale procesate cu conținut scăzut de fibre

”Cerealele cu conținut scăzut de fibre, cum ar fi pâinea albă, chiflele pe care le găsiți pe favoritele fast-food, diverse alimente pentru micul dejun sunt de obicei sărace în fibre”, spune Goodson.

Fibrele sunt importante pentru menținerea sănătății intestinale, ajută în reglarea tranzitului intestinal, dar și în normalizarea nivelului de zahăr din sânge.

Vezi și: Consumul regulat de laxative, risc crescut de demență. Între 40 și 70% dintre vârstnici suferă de constipație

Sosurile procesate pe bază de brânză

”Deși sunt necesare mai multe date pentru a confirma această legătură, unele date sugerează că bărbații care mănâncă mai multă brânză pot avea spermă mai puțin sănătoasă, mai ales dacă fumează sau au fost fumători”, susține dieteticianul Lauren Manaker.

Posibile legături ar fi cele privind consumul de alimente ultraprocesate, care au fost asociate cu riscul de dezvoltarea afecțiunilor cronice, dar și cele potrivit cărora un consum crescut de produse lactate poate duce la scăderea calității spermei.

Produsele de patiserie

Deși nu sunt atât de atrași de patiserie precum femeile sau adolescenții, bărbaților le este indicat să evite consumul acestor produse.

”Datele sugerează că un consum de produse de patiserie a fost asociat cu reducerea nivelului de testosteron”, mai spune Manaker.

Chipsuri și gustări procesate

"Nimic nu se compară cu petrecerile sportive, serile între bărbați și mâncatul în deplasare pentru a oferi o mulțime de chipsuri și gustări procesate.

Chipsurile și gustările prăjite au mai multe grăsimi saturate decât alte alternative integrale, coapte la cuptor, ceea ce face din chipsuri o opțiune care ar trebui aleasă mai rar”, spune Goodson.

În locul acestora este indicat să consumați fistic, care este mult mai sănătos, din toate punctele de vedere.

Carnea procesată

Este cunoscut deja faptul că produsele din carne și carnea procesată sunt asociate cu un risc crescut de boli de inimă și chiar anumite cancere.

Dacă vreți totuși să vă bucurați de gustul mezelurilor si al cârnaților, indicat este ca aceste preparate să fie ”de casă”, pentru a avea un cât mai bun control al ingredientelor, de la carne până la condimente, în special sarea.

Cartofii prăjiți

Chiar și numai o mică porție de cartofi prăjiși, după această vârstă vă poate ”mina” sănătatea, iar acest lucru se întâmplă din cauza conținutului de carbohidrați, dar și a uleiului în care au fost prăjiți.

”Aceștia conțin zaharuri sau carbohidrați rafinați, care creează inflamații prin creșterea prea rapidă a glicemiei și pot contribui la creșterea în greutate, în special la cea mai periculoasă grăsime de pe burtă.

De asemenea, acestea produc în organism substanțe chimice numite produse finale de glicație avansată, care favorizează îmbătrânirea și cresc riscul de boli cronice, cum ar fi bolile de inimă, diabetul și bolile renale”, susține Pam Harnett.

Fast-food

Consumul de fast-food, așa numita dietă occidentală a fost asociată cu riscul de afecțiuni cardiovasculare, probleme asupra sistemului digestiv, dar și apariția anumitor cancere.

”Mesele de tip fast-food sunt, de asemenea, deficitare în legume, care reprezintă pilonul principal al unei diete sănătoase care susține longevitatea și sănătatea pe termen lung.
Legumele conțin micronutrienți importanți, esențiali pentru sănătate la nivel celular.

De asemenea, ele conțin fibre alimentare, care joacă roluri importante în gestionarea sănătății intestinelor și a greutății corporale, precum și a nivelului de colesterol și de zahăr din sânge”, susține Marie Murphy, un alt nutriționist.

Băuturile carbogazoase dulci

Acest tip de băutură aduce un aport foarte mare de zahăr, dar foarte puțini nutrienți.

În plus, zahărul adăugat contribuie la aportul caloric, motiv pentru care fiecare pahar de suc duce la creșterea în greutate, mai ales dacă se consumă cu regularitate.

”Consumul de mult zahăr poate provoca o creștere a glicemiei. În timp ce acest vârf de zahăr vă poate lăsa să vă simțiți bine pentru un timp, de obicei duce la o scădere a zahărului din sânge sau la o cădere mai târziu”, mai spune Goodson.

Vezi și: Fațetele dentare, o modalitate de îmbunătățire a danturii. Alin Gabor: Pot ține și 20 de ani, dacă pacientul este cooperant

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel