Vrei o minte mai ascuțită? Acest aliment consumat dimineața îți stimulează creierul
Acest aliment consumat dimineața îți stimulează creierul. Repară celulele neuronale.
Această băutură menține activitatea creierului și îl protejează de declinul cognitiv.
Un nou studiu sugerează că o băutură populară de mic dejun ar putea avea beneficii neașteptate în reducerea riscului de demență, în special al bolii Alzheimer. Cercetările de la Universitatea din Verona au adus dovezi convingătoare că consumul zilnic a unei cești de espresso ar putea proteja semnificativ împotriva bolilor neurodegenerative.
Studiul, condus de profesorul Mariapina D'Onofrio, a explorat modul în care espresso-ul afectează creierul, în special capacitatea sa de a preveni acumularea proteinelor tau. Aceste proteine, deși esențiale pentru structura creierului în persoanele sănătoase, se pot acumula sub formă de fibrile dăunătoare în creierele celor cu Alzheimer și alte boli neurodegenerative.
Cercetarea, publicată în Journal of Agricultural and Food Chemistry, a constatat că compușii din espresso contribuie activ la descompunerea acestor proteine tau, prevenind daunele pe care le cauzează neuronilor și declinului cognitiv.
Vezi și: Deficiența de cupru, semnale de alarmă. Legătura dintre încărunțire și oboseală
Proteinele tau sunt esențiale pentru menținerea stabilității creierului, însă în bolile precum Alzheimer, acestea tind să se plieze greșit și să se acumuleze în fibrile care afectează funcțiile neuronale.
Echipa de cercetători de la Universitatea din Verona a descoperit că compușii din espresso pot preveni semnificativ acumularea acestor fibrile dăunătoare, sugerând un mecanism protector împotriva declinului cognitiv asociat cu demența.
Cafeaua, rol protector asupra creierului - FOTO: Freepik@vecstock
Studiul a observat, de asemenea, o tendință regională în Italia, unde aproximativ 96% dintre oameni consumă espresso zilnic. Această rată ridicată de consum ar putea fi legată de incidența mai scăzută a demenței observată în unele zone ale țării.
Echipa de cercetători a utilizat tehnologie avansată, cum ar fi spectroscopie de rezonanță magnetică nucleară, pentru a analiza chimia espresso-ului preparat din boabe de cafea cumpărate din magazin, oferind informații despre modul în care acesta ar putea combate apariția bolilor neurodegenerative.
Profesorul D'Onofrio s-a arătat entuziasmat de rezultatele studiului, subliniind versatilitatea espresso-ului.
"Indiferent dacă este consumat simplu sau în combinație cu lapte, Americano sau chiar într-un martini, espresso-ul oferă o doză concentrată de cafeină. Dar poate face mai mult decât să te trezească—compușii din espresso pot inhiba agregarea proteinelor tau, proces care se crede că contribuie la apariția bolii Alzheimer", a spus aceasta, potrivit Express.
Descoperirile de la Universitatea din Verona sunt susținute de un studiu important din 2012, realizat în SUA, care a urmărit persoane cu deficiențe cognitive ușoare pe o perioadă de 2 până la 4 ani. Studiul a constatat că participanții care consumau mai multă cafeină aveau mai puține șanse să dezvolte demență comparativ cu cei care consumau mai puțin.
Totuși, Societatea Alzheimer avertizează că astfel de studii trebuie tratate cu precauție, deoarece nu oferă dovezi concludente privind cauza și efectul. Este încă neclar dacă consumul de cafeină reduce riscul de demență sau dacă demența însăși îi face pe oameni să reducă cafeina.
În timp ce cercetările privind rolul cafeinei în prevenirea demenței continuă, NHS recomandă adoptarea unui stil de viață sănătos pentru a reduce riscul de demență. Recomandările principale includ:
- Consumul unei diete echilibrate
- Menținerea unei greutăți sănătoase
- Exerciții fizice regulate
- Menținerea consumului de alcool în limite recomandate
- Renunțarea la fumat
- Monitorizarea și menținerea unei presiuni arteriale sănătoase.
Acest aliment consumat dimineața îți stimulează creierul. Repară celulele neuronale.
Această legumă scade glicemia și hipertensiunea în același timp. Are multiple efecte asupra sănătății.
Ce se întâmplă în corpul tău dacă înlocuiești cafeaua cu Matcha. Primele efecte apar imediat.
Această legumă comună reduce glicemia cu până la 50%.
Acest ceai te-ar putea ajuta să slăbești rapid, în mod natural. Reglează apetitul și provoacă arderea mai mare a grăsimilor.
Balonarea dispare rapid cu acest ceai. Este alegerea perfectă dacă nu îți place ghimbirul.
Acest aliment banal reglează glicemia și tensiunea arterială. Reduce și riscul de cancer.
Acest ulei reduce semnificativ inflamația din organism. Pur și simplu mătură deșeurile.
Peștele care conține o cantitate importantă de Omega-3. Susține sănătatea oaselor și a inimii.
Acest aliment curăță intestinul în profunzime și reduce inflamația.
Cel mai sănătos suc pentru inimă. Până la de trei ori mai mulți antioxidanți decât ceaiul verde.
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Ceaiul care șterge riscul de cancer hepatic. Curăță ficatul.
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Sucul răcoritor care accelerează arderea grăsimilor. Reduce glicemia, curăță intestinul și sprijină metabolismul.