Estrogenii, asociați cu hipertensiunea. Terapia hormonală la menopauză, factor de risc pentru bolile cardiovasculare

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
estrogenii - FOTO: Freepik@jcomp
estrogenii - FOTO: Freepik@jcomp

Estrogenii folosiți ca terapie hormonală la menopauză sunt asociați cu hipertensiunea.

Estrogenii orali utilizați de femeile aflate la menopauză la supun riscului de a dezvolta hipertensiune arterială. Femeile de peste 45 de ani care iau terapie hormonală cu estrogeni pe cale orală sunt mai predispuse să dezvolte hipertensiune arterială decât cele care folosesc forme transdermice sau vaginale, potrivit unui studiu publicat în revista Hypertension.

Studiul a indicat, de asemenea, un risc crescut asociat cu estrogenii de origine animală în comparație cu cei sintetici. Cu toate acestea, cercetarea a fost limitată la femeile aflate la postmenopauză care foloseau terapie hormonală bazată exclusiv pe estrogen.

Un nou studiu publicat în revista Hypertension a constatat că tipul de terapie hormonală la menopauză pe bază de estrogen pentru femei a avut un impact variabil asupra apariției hipertensiunii arteriale.

Estrogenii, riscuri

Un studiu efectuat pe mai mult de 100.000 de femei, cu vârste de 45 de ani și peste, care iau terapie hormonală cu estrogen oral pentru menopauză, a constatat că estrogenul ingerat sub formă de pilule poate fi asociat cu un risc crescut de hipertensiune arterială în comparație cu estrogenul transdermic și vaginal.

Estrogenul oral a fost asociat cu un risc cu 14% mai mare de hipertensiune arterială în comparație cu cremele de estrogen transdermic și cu un risc cu 19% mai mare de hipertensiune arterială în comparație cu cremele sau supozitoarele de estrogen vaginal.

Estradiolul non-oral (o formă specifică de estrogen) în cea mai mică doză și pentru cea mai scurtă perioadă de timp a fost asociat cu cel mai mic risc de apariție a hipertensiunii arteriale.

Femeile cu vârste de 45 de ani și peste care au luat terapie hormonală cu estrogen sub formă de pilule au fost mai predispuse la apariția hipertensiunii arteriale decât cele care au folosit formulări transdermice (topice, aplicate pe piele) sau vaginale, potrivit unei noi cercetări publicate astăzi în Hypertension, o revistă a Asociației Americane a Inimii, notează Sci Tech Daily.

Vezi și: Coafura, impact asupra stării de spirit. Care este legătura dintre tunsoare și psihic. Ce hormoni se activează

Terapia hormonală, risc pentru a dezvolta boli cardiovasculare

Organismul unei femei produce mai puțin estrogen și progesteron după menopauză, modificări care pot crește riscul de boli cardiovasculare, inclusiv insuficiență cardiacă, potrivit American Heart Association.

Terapia hormonală poate fi prescrisă pentru ameliorarea simptomelor menopauzei, în îngrijirea de afirmare a sexului și în contracepție, iar studii anterioare au constatat că unele terapii hormonale pot reduce riscul de boli cardiovasculare la femeile aflate la menopauză cu vârsta sub 60 de ani sau pentru care au trecut mai puțin de 10 ani de la menopauză.

Autorii acestui studiu au menționat că, deși hipertensiunea arterială este un factor de risc modificabil pentru bolile cardiovasculare, efectele potențiale ale diferitelor tipuri de terapie hormonală asupra tensiunii arteriale la femeile aflate la menopauză rămân incerte.

”Știm că estrogenii ingerați pe cale orală sunt metabolizați prin ficat, iar acest lucru este asociat cu o creștere a factorilor care pot duce la creșterea tensiunii arteriale. Știm că femeile aflate la postmenopauză prezintă un risc crescut de hipertensiune arterială în comparație cu femeile aflate în premenopauză, în plus, studiile anterioare au arătat că anumite tipuri specifice de terapie hormonală au fost asociate cu rate mai mari de boli de inimă.

Am ales să ne adâncim mai mult în factorii asociați cu terapia hormonală, cum ar fi calea de administrare (orală vs. non-orală) și tipul de estrogen, și modul în care aceștia pot afecta tensiunea arterială”, a declarat autorul principal al studiului, Cindy Kalenga, doctor în medicină / doctorandă la Universitatea din Calgary, Alberta, Canada.

Acest studiu a implicat un grup mare de peste 112.000 de femei, cu vârste de 45 de ani și peste, care au completat cel puțin două rețete consecutive (un ciclu de șase luni) pentru terapia hormonală numai cu estrogeni, așa cum au fost identificate din datele administrative de sănătate din Alberta, Canada, între 2008 și 2019. Rezultatul principal al tensiunii arteriale ridicate (hipertensiune arterială) a fost identificat prin intermediul dosarelor de sănătate.

Vezi și: Mașinile de spălat vase, riscuri pentru sănătate. Afectează intestinele și provoacă boli cronice

Terapia hormonală pe cale orală, riscuri mai crescute

În primul rând, cercetătorii au investigat relația dintre calea de administrare a terapiei hormonale numai cu estrogen și riscul de a dezvolta hipertensiune arterială la cel puțin un an după începerea tratamentului. Cele 3 căi diferite de administrare a terapiei hormonale au fost: orală (pe gură), transdermică și aplicarea vaginală. În plus, cercetătorii au evaluat formula de estrogen utilizată și riscul de apariție a hipertensiunii arteriale.

Pentru acest studiu, cercetătorii au analizat dosarele medicale ale persoanelor care au urmat o terapie hormonală bazată exclusiv pe estrogen. Cele mai frecvente două forme de estrogen utilizate de participanții la studiu au fost estradiolul - o formă sintetică de estrogen care imită cel mai bine ceea ce se produce în mod natural în organismul femeilor în anii de premenopauză - și estrogenul conjugat ecvestru, o formă de estrogen derivată din animale și cel mai vechi tip de terapie cu estrogen.

Femeile care au luat terapie cu estrogeni pe cale orală au avut un risc cu 14% mai mare de a dezvolta hipertensiune arterială în comparație cu cele care au folosit estrogen transdermic și un risc cu 19% mai mare de a dezvolta hipertensiune arterială în comparație cu cele care au folosit creme sau supozitoare vaginale de estrogen.

După luarea în considerare a vârstei, o asociere mai puternică a fost observată în rândul femeilor cu vârsta mai mică de 70 de ani în comparație cu femeile cu vârsta mai mare de 70 de ani.

În comparație cu estradiolul, estrogenul ecvestru conjugat a fost asociat cu un risc cu 8% mai mare de apariție a hipertensiunii arteriale.

Administrarea de estrogen pentru o perioadă mai lungă de timp sau administrarea unei doze mai mari a fost asociată cu un risc mai mare de hipertensiune arterială, au remarcat autorii. Potrivit lui Kalenga, concluziile studiului sugerează că, în cazul în care femeile aflate la menopauză iau terapie hormonală, există diferite tipuri de estrogen care pot avea riscuri cardiovasculare mai mici.

”Acestea ar putea include estrogenul non-oral în doze mici - cum ar fi estradiolul, în forme transdermice sau vaginale - pentru cea mai scurtă perioadă de timp posibilă, pe baza simptomelor individuale și a raportului risc-beneficiu. Acestea pot fi, de asemenea, asociate cu cel mai mic risc de hipertensiune arterială. Desigur, acest lucru trebuie pus în balanță cu beneficiile importante ale terapiei hormonale, care includ tratamentul simptomelor comune ale menopauzei”, a spus Kalenga.

Vezi și: Cutremurele, efect asupra sănătății. Ce impact au pe termen mediu și lung

Menopauza, vârsta la care debutează

Vârsta medie a menopauzei naturale în rândul femeilor din întreaga lume este de aproximativ 50 de ani. Dovezile actuale susțin faptul că inițierea terapiei hormonale la menopauză în stadiile timpurii poate avea beneficii cardiovasculare, deși nu și în stadiile târzii ale menopauzei, potrivit Declarației 2020 a Asociației Americane a Inimii privind tranziția la menopauză și riscul de boli cardiovasculare: Implicații pentru momentul prevenirii timpurii.

Studii anterioare au constatat că terapia hormonală la menopauză poate ajuta la ameliorarea simptomelor menopauzei, inclusiv bufeurile, transpirațiile nocturne, schimbările de dispoziție sau tulburările de somn.

Studiul a avut mai multe limitări. Impactul diferitelor forme de terapie hormonală asupra rezultatelor hipertensiunii arteriale s-a bazat doar pe fișele medicale. Studiul nu a inclus femei cu vârsta mai mică de 45 de ani și nu a colectat date despre histerectomii sau statutul de menopauză.

Totuși, cercetătorii au folosit inițierea terapiei cu estrogeni la femeile cu vârsta de peste 45 de ani pentru a indica statutul de postmenopauză. Cercetătorii au inclus în acest studiu terapia doar cu estrogeni, care este cel mai adesea prescrisă femeilor care au suferit o histerectomie (îndepărtarea chirurgicală a uterului), în timp ce femeile cu un uter intact pot primi o combinație de estrogen și progestativ, un alt tip de hormon.

Vezi și: Care sunt cele mai hidratante băuturi în sezonul cald. Mărgărit: O asemenea combinație ajută la hidratare

Acest lucru înseamnă că aceste constatări pot fi luate în considerare doar pentru femeile care iau terapie hormonală doar cu estrogen, au notat autorii. În plus, constatările studiului nu pot oferi informații definitive cu privire la alte populații care pot beneficia de terapia hormonală cu estrogeni, inclusiv femeile care au un uter intact sau femeile care se confruntă cu menopauza prematură sau timpurie.

Studiul de cercetare a analizat femei din Canada, care ar putea prezenta diferențe. Cu toate acestea, orientările actuale din Canada se aliniază cu orientările din SUA ale Colegiului American de Obstetricieni și Ginecologi. Ambele recomandă utilizarea terapiei hormonale la femeile cu indicații adecvate și menționează că terapia hormonală nu trebuie luată în considerare ca prevenire sau tratament al hipertensiunii sau al bolilor de inimă.

Autorii vor efectua mai multe cercetări care să investigheze formulările combinate de estrogen și progestativ, precum și formulările de terapie hormonală numai cu progestativ și impactul acestora asupra bolilor de inimă și de rinichi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel