Coafura, impact asupra stării de spirit. Care este legătura dintre tunsoare și psihic. Ce hormoni se activează

Monika Baciu |
Data publicării:
coafura - FOTO: Freepik@ volodymyr-t
coafura - FOTO: Freepik@ volodymyr-t

Coafura are impact asupra stării de spirit. De aceea este importantă relația cu hair-stylistul. Iată cum te afectează o tunsoare nepotrivită și ce efecte are pe termen lung.

Coafura are un impact asupra stării de spirit. Dacă tunsoarea este una nepotrivită, aceasta poate duce la depresie. Îngrijirea părului este o investiție în încrederea și fericirea ta. 

Părul ca barometru pentru starea de spirit, încrederea și stima de sine nu este un concept nou. Specialiștii au cercetat simbolistica părului, iar acesta a fost legat de multă vreme de sănătate - căderea părului este o preocupare serioasă pentru bărbați - și de feminitate.

În 1944, femeile franceze au fost rase în cap ca pedeapsă pentru că au colaborat cu germanii. Astăzi, femeile care se rad în cap sunt asociate în primul rând cu cancerul. Chiar și în cultura pop, celebritățile feminine care își tund părul scurt sunt senzaționalizate.

Părul îngrijit, semn de sănătate și control

Părul bine îngrijit este un semn personal și extern de control, potrivit Healthline. Îngrijirea părului ca terapie ar trebui să primească mai mult credit. 

O tunsoare foarte bună poate dura mai mult de trei luni, dacă este tăiată bine. Și, la sfârșitul zilei, coaforul tău este un fel de terapeut pe care ți-l dorești - cineva care este întotdeauna de partea ta, indiferent cât de nebună este povestea ta.

Vezi și: Mașinile de spălat vase, riscuri pentru sănătate. Afectează intestinele și provoacă boli cronice

Tunsoarea, efect asupra hormonilor

Potrivit lui Rebecca Newman, psihoterapeut din Philadelphia, Pennsylvania, când trecem prin anumite perioade mai dificile, tindem să facem și o schimbare de look.

”Când trecem printr-o perioadă de tranziție deosebit de dureroasă, avem tendința de a lua decizii care să ne ofere o ușurare imediată”, spune Rebecca Newman, psihoterapeut din Philadelphia, potrivit Dazed Digital.

Acest lucru poate proveni din sentimentul de a dori să scăpăm de emoțiile intense sau dificile, ceea ce ne determină să luăm decizii pripite, cum ar fi achizițiile impulsive sau o tunsoare importantă.

În acest fel, spune Newman, a face o schimbare a aspectului nostru fizic se poate simți ca și cum am da jos un strat de piele în care presupunem că ne vom simți imediat mai bine după acest act. Cu toate acestea, a face acest lucru nu elimină în cele din urmă suferința noastră, deoarece aceste acte externe nu ne potolesc angoasa internalizată.

Atunci când o relație romantică se termină, este obișnuit ca indivizii să dorească să facă o schimbare la părul lor.

”Durerea după o despărțire poate împinge pe cineva spre a face o mare schimbare de înfățișare, ca o modalitate de a ridica potențial ”greutatea” literală și metaforică a părului”, spune Newman.

Întreținerea părului lung poate necesita o mare cantitate de produse, timp și răbdare, iar renunțarea la această întreținere poate simboliza renunțarea și la munca emoțională a relației.

Vezi și: Cutremurele, efect asupra sănătății. Ce impact au pe termen mediu și lung

Tunsoarea proastă, efect asupra stării de spirit

Potrivit unui studiu realizat de TYME împreună cu YouGov, 20% dintre cele 680 de femei americane intervievate au declarat că au plâns din cauza unei tunsori care nu le-a plăcut, în timp ce 1 din 6 femei a declarat că le-ar fi rușine să iasă în public dacă ar fi ceva în neregulă cu părul lor.

Newman crede că înțelegerea și standardele noastre de frumusețe modelează adesea modul în care gândim și abordăm părul.

”Părul nostru ne poate ajuta să ne facem să ne simțim mai bine în pielea noastră, dar nu deține în mod inerent nicio putere magică”, spune ea.

Reinventarea sinelui nostru fizic poate crea un fals sentiment de control. În timp ce am putea simți că deținem controlul asupra a ceea ce se întâmplă, este important să recunoaștem că, deși putem influența anumite circumstanțe din viața noastră, singurul lucru pe care îl putem gestiona cu adevărat sunt emoțiile și reacțiile noastre.

În momentele de suferință, putem căuta diferite mijloace de evadare, cum ar fi o tunsoare importantă, în loc să recunoaștem cum faptul că efectuarea unei schimbări drastice și, posibil, regretabile, a aspectului nostru ne va oferi doar un sentiment trecător de autonomie, susține Newman.

Pentru a determina dacă o tunsoare extremă este un mod sănătos de a face față situației, Newman sugerează să te întrebi dacă iei decizia dintr-un loc împuternicit, dintr-un loc al fricii sau încerci să o folosești ca mijloc sintetic de schimbare internă.

Vezi și: Care sunt cele mai hidratante băuturi în sezonul cald. Mărgărit: O asemenea combinație ajută la hidratare

Tunsoarea, efect asupra sănătății mentale

Părul nostru poate avea o legătură intensă cu bunăstarea noastră emoțională. Studiile au arătat că tăierea părului (mai ales atunci când treci printr-o schimbare traumatică în viață, cum ar fi o despărțire) poate oferi un sentiment de control și de eliberare emoțională. Schimbarea coafurii poate fi, de asemenea, un instrument puternic pentru a ajuta la redefinirea sau la solidificarea identității proprii.

Chiar și o simplă tunsoare are beneficii pentru sănătatea mintală. Plecarea de la un salon de coafură cu o tunsoare proaspătă oferă întotdeauna o creștere a stării de spirit cu oxitocină, deoarece, la fel ca un masaj, este o practică de autoîngrijire, notează The Joint.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel