Expunerea prelungită la zgomote crește riscul unor afecțiuni grave

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Zgomot
Zgomot

Expunerea pe termen lung la zgomotul de mediu a fost legată în mai multe studii la efectele adverse asupra sănătății, precum tulburările de somn, psihiatrice, diabetul sau boli cardiovasculare.

Expunerea pe termen lung la zgomotul de mediu - avioanele, trenurile și automobilele - a fost legată în mai multe studii la efectele adverse asupra sănătății, cum ar fi somnul slab, tulburările psihiatrice, diabetul și bolile cardiovasculare (BCV). Cu toate acestea, mecanismele care leagă zgomotul cu astfel de boli nu au fost bine înțelese. Acum, cercetătorii de la Spitalul General Massachusetts (MGH) și colegii au identificat un potențial mecanism prin care expunerea pe termen lung la zgomot duce la inflamații, leziuni ale vaselor de sânge și boli de inimă.

„Am observat că centrele cerebrale asociate stresului, în special amigdala, pot servi drept conducta prin care zgomotul declanșează schimbări care duc la boală”, spune autorul principal Michael T. Osborne, MD, de la Centrul de Cercetare pentru Imagistica Cardiacă și divizia Cardiologie la MGH.

Într-un studiu publicat în European Heart Journal, Osborne și colegii au raportat că nivelul ridicat de zgomot duce la activarea amigdalei, o structură cerebrală profundă care joacă un rol central în procesarea emoțiilor și în reacția la stres.

Ei au utilizat tomografie cu emisie de pozitron / tomografie computerizată (18F-FDG-PET / CT) îmbunătățită de radiotracer pentru a studia creierul și arterele a 498 de adulți la începutul studiului și i-au urmărit timp de 5 ani pentru a vedea dacă nivelurile mai mari de expunere la zgomot asociate cu un eveniment cardiovascular advers major, prescurtat în mod uzual ca "MACE". MACE a fost definit ca moarte legată de boli cardiovasculare, atac de cord (infarct miocardic), durere toracică necontrolată severă (angină instabilă), accident vascular cerebral, insuficiență cardiacă sau necesitatea unei intervenții pentru redeschiderea arterelor coronare sau periferice blocate (revascularizare).

Pentru a determina expunerea la zgomot, ei au estimat zgomotul mediu de transport peste 24 de ore la adresa de domiciliu a fiecărui subiect și și-au ajustat constatările pentru potențialii contribuitori la BCV și MACE, cum ar fi poluarea aerului (un factor de risc cunoscut pentru boli de inimă și plămâni), factori socioeconomici și factori de risc ai bolilor cardiovasculare existenți.

Expunerea la zgomot mai mare, riscuri mai mari 

Peste o medie de 4 ani, 40 dintre cei 498 de subiecți (8%) au prezentat MACE, iar când cercetătorii au analizat expunerea la zgomot pentru acești indivizi, au descoperit că la fiecare 5 decibeli creșterea zgomotului prezis MACE. Asocierea dintre nivelurile de zgomot și MACE a rămas puternică chiar și atunci când au luat în considerare alți factori potențiali de risc pentru BCV.

Important, imaginea PET-CT a arătat că nivelurile mai mari de expunere la zgomot au fost asociate cu o creștere a activității în amigdala și o creștere a inflamației arterelor, un eveniment critic și timpuriu în dezvoltarea de BCV.

„Aceste descoperiri sugerează necesitatea de a ajuta persoanele care pot fi expuse riscului de BCV să înțeleagă că expunerea cronică la zgomot în care trăiesc le poate crește riscul de boală”, spune Osborne.

 

Sursa, aici.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel