Față, boli, inimă: ce spune chipul tău despre cât ești de sănătos

Florina Pop |
Data publicării:
Femeie   FOTO: pexels.com
Femeie FOTO: pexels.com

Ce spune fața despre sănătatea ta? Spre exemplu, prezența petelor galbene pe pleoape ar putea fi un semn că suferiți de boli cardiace.

Ochi gălbui, pete galbene pe pleoape, buze crăpate, păr în locuri neobișnuite – toate sunt câteva semne că organismul nu este în cea mai bună formă a sa. Platforma webmd.com a realizat o listă cu câteva dintre aceste nereguli pe care le-a explicat în detaliu.

Iată câteva dintre ele:

1. Piele și ochi gălbui - Acesta este un icter. La adulți, icterul poate însemna condiții mai grave cum sunt infecțiile virale (hepatită, mononucleoză) sau probleme cu ficatul, vezica biliară sau pancreasul; sau abuz de alcool.

2. Alunițe - pentru cele mai multe nu sunt de ce să vă faceți griji, dar controalele dermatologice vă pot ajuta să depistați cancerul înainte de a se răspândi.

3. Răni în colțul buzelor – pot fi cauzate de virusul herpesului de tip 1; odată ce aveți virusul, acesta poate să reapară când sunteți bolnav, anxios sau suprasolicitat sau dacă ați fost prea mult timp la soare. De obicei, dispar de unul singur, dar dacă aveți focare mari sau frecvente, mergeți la medic. Vă poate prescrie medicamente.

4. Buze crăpate - uneori, buzele uscate reprezintă un semn al unei probleme de sănătate, cum ar fi deshidratarea - când corpul dumneavoastră nu are suficientă apă. Crăparea buzelor poate fi o reacție alergică sau un răspuns la un medicament, cum ar fi steroizii.

5. Erupții roșii pe ambii obraji – petele apar pe ambii obraji sub forma unui fluture și este un semn comun al lupusului, boală care face ca sistemul imunitar să atace propriile țesuturi și organe. Este posibil să aveți febră, articulații dureroase și rigide și degete care se albăstresc la frig. Consultați-vă medicul dacă aveți o erupție cutanată inexplicabilă, mai ales dacă vine împreună cu celelalte simptome.

6. Părul în locuri neobișnuite - la femeile mai tinere, părul facial poate fi un semn al sindromului ovarului polichistic, o condiție care poate face mai dificilă rămânerea gravidă.

7. Pleoapă căzută – medicii numesc această afecțiune ptoza sau blefaroptoza. Poate apărea la unul sau la ambii ochi - în cazuri severe, pleoapa poate bloca vederea. Vă puteți naște cu ea sau poate apărea ulterior. Poate fi un semn de probleme cu creierul, nervii sau cu ochiului. Consultați-vă medicul dacă se întâmplă în zile sau ore sau dacă aveți o viziune dublă, mușchii slabi, probleme de înghițire sau o durere de cap rău – toate acestea pot fi semne de accident vascular cerebral.

8. Nu vă puteți mișca o parte a feței – mergeți urgent la medic; dacă nu aveți alte simptome, este probabil paralizia lui Bell – apare când ceva, probabil un virus, apasă un nerv care controlează mușchii din față sau îl umflă. Se poate manifesta alături de dureri în maxilar și în spatele urechii.

9. Pete galbene pe pleoape - aceste bule galbene ridicate pe și în jurul pleoapelor superioare și inferioare sunt numite xanthelasmata; sunt făcute din colesterol și, deși este posibil să nu vă placă aspectul lor, nu sunt periculoase sau dureroase și, de obicei, pot fi îndepărtate. Însă, pot fi un semn că suferiți de boli de inimă sau să aveți un atac de cord.

10. Pierderea părului - dacă vă pierdeți genele sau sprâncenele, acesta poate fi un semn al unei afecțiuni numite alopecia areata; se întâmplă atunci când sistemul imunitar atacă greșit foliculii de păr.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel