EXCLUSIV Farfurii, nu platouri. De ce e bine să nu-ți pui multă mâncare în farfurie

Medicul nutriționist Mihaela Bilic spune că ar fi bine să folosim farfurii, nu platouri, când mâncăm.
Când vine vorba de mâncare, românii au obiceiul de a se bucura de porții mari și copioase. ”Cu cât e mai mult, cu atât e mai bine. (...) Însă, din păcate, instinctul cu care ne-a făcut natura nu ne ajută a ne opri din această frenezie alimentară. Suntem făcuți să fim lacomi, mâncăcioși, pofticioși și atunci când îți pui mult în farfurie vei mânca mult”, spune medicul nutriționist Mihaela Bilic la Interviurile DC Media Group.
Soluția? Farfurii, nu platouri, zice nutriționistul, și nu cantități mari.
”Cea mai sigură metodă e să avem farfurii, nu platouri că, de multe ori, în față ți se pune un platou și acolo este pus un morman de mâncare. Nu are nimeni nevoie să ne demonstreze, deși s-au făcut studii despre comportamentul alimentar și s-a văzut - exemplul americanilor este cel mai edificator: cu cât recipientul/farfuria este mai mare, cu atât ai tendința să mănânci mai mult. Și atunci dacă noi învățăm să ne punem în farfurie o porție de mâncare care să fie similară cu dimensiunea palmelor noastre, chiar dacă la început suntem nesatisfăcuți și ușor frustrați că nu ne-am săturat, paradoxul este că stomacul nostru poate fi disciplinat. El este format dintr-un mușchi și atunci dacă tu îl antrenezi să se sature cu mâncare mai puțină, după câteva zile, săptămâni, se va învăța să fie sătul cu mâncarea aceea mai puțină
În schimb, dacă-l antrenezi în direcția cealaltă să-i dai porții mari și mâncare multă, atunci pericol - cu cât îi dai mai mult, cu atât va avea nevoie de mai mult. Nu este un lucru care să se întâmple altfel decât prin voința noastră și prin atenția noastră de zi cu zi”, afirmă medicul Mihaela Bilic.
-
-
-
Progresul împotriva bolilor cronice se prăbușește15.09.2025, 15:47
-
Fumatul crește riscul tuturor subtipurilor de diabet de tip 215.09.2025, 14:42
-
Cea mai subestimată legumă din bucătărie. Ajută inima, sistemul osos și scade riscul de boli
Dovleacul plăcintar, alimentul de sezon cu multiple beneficii. Scade tensiunea și glicemia
Această legumă scade glicemia și hipertensiunea în același timp. Are multiple efecte asupra sănătății.
Ceaiul de țelină, detoxifiant natural. Promovează pierderea în greutate și previne inflamația. Cum trebuie preparat pentru a-i păstra calitățile
Ginkgo biloba poate accelera recuperarea creierului în primele săptămâni după AVC
6 motive să bei matcha în fiecare zi. Face minuni!
Ceaiul și ciocolata, efect asupra hipertensiunii arteriale
Ce efect are ceaiul asupra tensiunii arteriale. Detaliul pe care trebuie să îl știi.
Ceaiul aromat care reduce inflamația din organism, previne infecțiile și te calmează. Este ideal în perioadele cu vreme rece
Băutura care spală ficatul gras
Cea mai bună băutură care spală și curăță ficatul gras.
Planta pe care o ai în grădină și nu știai că vindecă ficatul
Ceaiul care promovează un somn liniștit și reduce anxietatea. Câte cești să bei înainte de culcare
Oferind soluții naturale pentru stres și oboseală, acest remediu străvechi ne ajută să redescoperim armonia dintre corp și minte.
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Motivele pentru care să bei ceai de ceapă. Cu ce plantă aromatică se combină
Acest ceai scade hipertensiunea și glicemia. Are efect semnificativ.
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Usturoiul pe stomacul gol: mit sau terapie adevărată? Adevărul surprinzător
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Ceaiul verde, efect asupra cancerului hepatic. Descoperiri cheie dintr-un studiu medical de la Universitatea Hiroshima
Ceaiul care șterge riscul de cancer hepatic. Curăță ficatul.
Sucul de merișoare, aliat al arterelor. Le redă flexibilitatea și stimulează circulația sanguină
Ceaiul care te ajută să slăbești rapid și natural. Arde multe grăsimi
Acest ceai te-ar putea ajuta să slăbești rapid, în mod natural. Reglează apetitul și provoacă arderea mai mare a grăsimilor.
6 ceaiuri care îți relaxează corpul și mintea înainte de culcare. Soluția naturală pentru insomnie
Un somn liniștit poate începe cu un simplu obicei de seară, bazat pe plante care te ajută să te relaxezi și să te eliberezi de stres.
Ghimbirul, turmericul și scorțișoară pot interfera cu medicamentele
Vrei o minte mai ascuțită? Acest aliment consumat dimineața îți stimulează creierul
Acest aliment consumat dimineața îți stimulează creierul. Repară celulele neuronale.