Fructe întregi vs sucuri naturale. Care este alegerea mai sănătoasă

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
Fructe intregi vs sucuri naturale Foto: Freepik @benzoix
Fructe intregi vs sucuri naturale Foto: Freepik @benzoix

Descoperă care sunt avantajele consumului de fructe întregi față de gustul răcoritor al sucului natural din același fruct.

Deoarece majoritatea dintre noi credem că sucul proaspăt stors este ideal pentru sănătatea noastră, unii indivizi încep ziua cu un suc natural la prima oră. Sucul are mai multe dezavantaje datorită conținutului ridicat de zahăr, deși poate părea sănătos.

Sucul poate oferi avantaje dacă este consumat în mod corespunzător. Nu este conceput pentru a lua locul consumului regulat de fructe întregi, cu toate acestea.

Sunt sucurile de fructe nesănătoase?

Sucurile sunt concentrate, iar în proces, cele mai vitale elemente sunt uneori pierdute. "Chiar și atunci când este făcut proaspăt, nu este sănătos. Datorită conținutului lor ridicat de zahăr, sucurile nu sunt o alegere potrivită pentru cei cu diabet zaharat, deoarece acestea pot duce la niveluri anormale ale zahărului din sânge. Conținutul ridicat de zahăr din sucuri le face, de asemenea, predispuse la creșterea în greutate. În plus, există o legătură între creșterea în greutate și obezitatea și inima, diabetul zaharat și hipertensiunea arterială. Consumul de sucuri nu ar putea fi o idee inteligentă" potrivit Dr. Patel.

Vezi și: Trucul care te ajută să scapi de grăsimea de pe burtă. Sculptează talia și este gratuit

Iată cinci motive pentru care consumul de fructe este preferabil decât sucul proaspăt stors.

1. Fructele întregi conțin substanțe nutritive esențiale

Adesea decojim fructele pentru a face suc de fructe. Cu toate acestea, mulțe fructe de pulpă și coaja sunt bogate în vitamine și alte minerale.

Multe dintre aceste substanțe nutritive sunt pierdute în timpul extracției sucului, potrivit Dr. Patel. Portocalele, de exemplu, conțin flavonoide, dar pulpa stochează o cantitate mare a acestor compuși, mai degrabă decât sucul.

2. Conțin fibre dietetice

Absența de fibre în suc este de departe cel mai mare dezavantaj. Zahărul de fructe este eliberat și fibrele sunt îndepărtate atunci când sunt sucate. Datorită conținutului ridicat de fibre, fructele ar trebui să fie consumate în mod constant. "Prezența fibrelor alimentare și a altor substanțe nutritive în coaja și pulpa fructului face ca acesta să fie o opțiune mai sănătoasă decât sucul. Astfel, veți putea ușura procesul de digestie și veți scăpa de constipație", potrivit Dr. Patel.

Vezi și: Colesterolul ridicat, asociat cu demența. Afectarea creierului, majoră și ireversibilă

3. Mestecarea fructelor este un exercițiu bun

Înainte de înghițire, alimentele ar trebui să fie întotdeauna mestecate. Este benefic pentru dinți și sănătatea orală să mestecăm alimente încet și corect. De asemenea, absorbția nutrienților, ajută la digestie. În plus, se oprește supraalimentarea, ceea ce crește greutatea corporală. Astfel, pentru a te bucura de beneficiile depline, mestecă alimentele de cel puțin 24 de ori, conform Healthshots.

4. Controlează simptomele foametei

Consumul de fructe ar satisface apetitul cel mai bine. Prin controlul apetitului și dorințele care vin cu foamea, fructele te pot ajuta să nu simți foamea atunci când le consumi ca o gustare. Fructele, pe de altă parte, dau doar cantitatea potrivită de calorii pentru a susține toate funcțiile corpului.

Foto: Freepik @anatoliy_cherkas

5. Ajută la menţinerea sațietății

Fructele  prelungesc sentimentul de plenitudine și te împiedică să mănânci prea multe alimente prea repede, ceea ce te poate ajuta să-ți controlezi zahărul din sânge, greutatea și diabetul. De asemenea, previne pofte de foame și vizite de la medic.

Unele dintre beneficiile fabuloase ale fructelor dispar în timpul procesului de suc. Cea mai mare pierdere este în conținutul de fibre, un avantaj de fructe întregi, care este mare pentru sistemul digestiv.

Fructe întregi, de asemenea, vă oferă mai mult de o senzație de plin de stomac decât suc dat fiind “pulpa de fructe” pe care le consumați. Asta înseamnă că veți fi mai puțin apt pentru a obține foame 30 de minute mai târziu și să înceapă hrănirea pentru gustări.

Fructele sunt uneori denumite "produse ale naturii", deoarece conțin o mare varietate de zaharuri naturale. Sucul de fructe concentrează acest zahăr într-o singură băutură foarte potabilă.

Gândiți-vă astfel, dieteticianul înregistrat Beth Czerwony sugerează: Pentru a umple o ceașcă, ar putea fi nevoie de sucul de cinci sau șase portocale. Aceasta este o cantitate semnificativă de lichid îndulcit, care poate ridica rapid nivelul de zahăr din sânge.

Să-l cuantificăm prin câteva cifre. Cantitatea de zahăr dintr-un pahar de suc de portocale este de aproximativ 23 de grame, ceea ce nu este prea mult mai mult decât aportul zilnic recomandat de Asociația Americană a Inimii. Asociația Americană a Inimii recomandă limitarea consumului de zahăr la 25 de grame pentru femei și 36 de grame pentru bărbați

Potrivit lui Czerwony, "un singur de suc de portocale are practic tot zahărul pe care ar trebui să-l ai într-o zi". Şi câţi dintre noi ne limităm consumul de suc la un pahar de 230ml? De obicei, bem mai multe.

Zahărul din suc este un motiv de îngrijorare, dar mulți oameni nu consumă suficient de fructe. Doar 12% din oamenii, inclusiv cei care beau suc, mănâncă zilnic cantitatea recomandată de fructe, potrivit CDC. O problemă mai mare este consumul insuficient de fructe decât consumul excesiv de suc. Sucul este o metodă simplă de a crește aportul zilnic de porții de fructe, dar moderarea este esențială. E în regulă să ai un pahar, dar nu te supraîncărca. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel