Fructele de pădure și merele scad tensiunea arterială

Adisa Codruț / 26 aug 2021 / 08:45

Un studiu recent susține că oamenii care consumă alimente bogate în flavanoizi tind să aibă o tensiune arterială mai mică.

Alimentele bogate în flavonoizi, antioxidanți care se găsesc în vinul roșu, fructele de pădure, mere, pere, tind să scadă tensiunea arterială, susține un studiu al cercetătorilor de la Queen’s University Belfast din Irlanda de Nord, Marea Britanie.

Această descoperire ar putea explica de ce flavonoidele au beneficii cardiovasculare atât de variabile pentru diferiți indivizi.

Cercetările indică faptul că flavonoidele pot proteja împotriva: hipertensiunii arteriale, infarct miocardic și accident vascular cerebral, diabet de tip 2, anumite tipuri de cancer. Un nou studiu sugerează acum că bacteriile care trăiesc în intestinul nostru, cunoscute sub numele de microbiota intestinală, pot fi parțial responsabile de acest efect benefic al flavonoidelor asupra tensiunii arteriale.

Diversitatea microbiotei intestinale a participanților a reprezentat o parte semnificativă a asocierii dintre flavonoide și tensiunea arterială. Mai exact, analiza oamenilor de știință a constatat că consumul a 1,6 porții de fructe de padure pe zi - unde o porție este egală cu 1 cană sau 80 de grame de fructe de padure - a fost asociat cu o reducere medie de 4,1 milimetri de mercur (mm Hg) a tensiunii arteriale sistolice.

”Consumul de 1,5 porții de fructe de pădure pe zi a dus la reduceri relevante din punct de vedere clinic ale tensiunii arteriale sistolice”, a spus autorul principal Aedín Cassidy, președinte și profesor în nutriție și medicină preventivă la Institutul pentru Securitate Alimentară Globală de la universitatea amintită.

Ea a declarat pentru Medical News Today că o clasă de flavonoide numite antocianine pare a fi cheia acestui efect. Antocianinele sunt moleculele de pigment responsabile de culoarea roșie sau albastră a multor fructe, inclusiv strugurii roșii, afinele, coacăzele negre și murele, potrivit Medical News Today.

Studiul științific, AICI.

Articole Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy