Fructele și legumele congelate, beneficii. Dr. Bogdan Pascu: Au o densitate nutritivă mai mare
Asta se întâmplă dacă congelezi fructele și legumele. Răspunsul medicilor te va pune pe gânduri.
Într-o eră în care stilul de viață accelerat ne îndreaptă adesea spre soluții rapide și convenabile, fructele și legumele congelate au devenit o opțiune populară pentru mulți dintre noi. Dar ce se întâmplă cu adevărat în corpul nostru atunci când alegem aceste alimente, în locul celor proaspete?
Dr. Bogdan Pascu, specialist în endocrinologie pediatrică, subliniază importanța fructelor și legumelor congelate ca o alternativă nutritivă excelentă la opțiunile proaspete, oferind atât beneficiile unei densități ridicate de nutrienți, cât și soluții pentru a evita posibilele daune aduse de congelare.
"Legumele și fructele congelate au o densitate nutritivă mai mare decât legumele crude, deoarece sunt congelate rapid chiar în momentul culesului? De asemenea, legumele și fructele congelate au o durată de valabilitate mai lungă în congelator decât legumele și fructele crude din frigider", a explicat dr. Bogdan Pascu, medic endocrinologie pediatrică, într-o postare pe Facebook.
Vezi și: Consumul de brânză poate reduce riscul de demență. Colina, compusul care protejează creierul
Cum să le alegem fructele și legumele pe care le congelăm
În primul rând, este esențial să înțelegem cum sunt procesate fructele și legumele înainte de a fi congelate. De obicei, aceste produse sunt congelate imediat după recoltare, ceea ce ajută la conservarea nutrienților esențiali.
De fapt, unele studii sugerează că legumele congelate pot avea o valoare nutritivă similară sau chiar mai mare decât cele proaspete, mai ales dacă produsele proaspete au stat mult timp pe rafturi înainte de a fi consumate.
"Acum, vara, este momentul să punem cât mai multe legume și fructe la congelator, bineînțeles luate din piețe și aprozare direct de la producători.
Legumele și fructele de la magazinul alimentar (cu excepția cazului în care sunt locale) pierd de obicei mult din densitatea nutrienților din cauza multor factori cum ar fi:
Vezi și: Cinci simptome ale cancerului. Apar chiar dacă ești sănătos

Alimente congelate - FOTO: Freepik@Aftab_Ahmed
- au fost culese înainte de a fi coapte
- au fost transportate prin țară
- au fost depozitate în magazinul alimentar și apoi în frigider
O alternativă bună ar fi să vă aprovizionați cu fructe și legume congelate pentru a le avea întotdeauna la îndemână, mai ales dacă aveți o viață ocupată ca majoritatea dintre noi", a mai explicat dr. Bogdan Pascu.
Vezi și: Consumul de brânză poate reduce riscul de demență. Colina, compusul care protejează creierul
Atenție la procesul de congelare
Cu toate acestea, Dr. Pascu atrage atenția asupra unui aspect important al congelării.
"Trebuie însă ținut cont și de daunele provocate de "arsura din congelator". Oxigenul și vaporii de apă creează gheață care dăunează țesutului. Ambalarea în vid este cea mai bună alternativă, pentru că se elimină aerul pentru a reține nutrienții în alimentele congelate", explică dr. Bogdan Pascu, medic endocrinologie pediatrică.
Arsura de congelator apare din cauza pierderii de umiditate și poate afecta orice aliment lăsat congelat pentru o perioadă îndelungată.
Alimentele conțin apă, care, odată înghețată, formează numeroase cristale de gheață. Spre deosebire de evaporare, sublimarea implică trecerea directă a unei substanțe din stare solidă în stare gazoasă, motiv pentru care cuburile de gheață se micșorează dacă sunt lăsate prea mult timp în congelator, potrivit Healthline.
Pe măsură ce apa se pierde, alimentele congelate se deshidratează, devenind mai tari, uscate și zbârcite. În plus, lipsa apei permite oxigenului să afecteze gustul și culoarea, în special în cazul cărnii, păsărilor de curte și peștelui ambalate necorespunzător.
Cu cât alimentele rămân mai mult timp în congelator, cu atât riscul de a dezvolta arsuri de congelator crește, ceea ce duce la o scădere semnificativă a calității acestora.
-
Consumul de ciuperci, beneficii și riscuri majore în sezonul de toamnă28.10.2025, 15:47
-
-
Ce trebuie să știi despre exsudatul faringian. Dr. Mihai Craiu, lămuriri28.10.2025, 14:20
-
-
Cine e Ștefania Szabo, medicul găsit decedat la 37 de ani28.10.2025, 13:06
Ciorbă de pui a la grec: rețeta cremoasă și ușor acrișoară. Cum obții acrișorul perfect
Cum faci ciorbă de pui a la grec. Iată varianta cremoasă și ușor acrișoară. E ideală pentru zilele răcoroase
Alimentul banal care șterge ridurile. E elixirul anti-ageing și reface structurile pielii
Vrei o piele luminoasă, elastică și cu mai puține riduri? Începe cu farfuria! Alimentele care reduc ridurile.
Folosești ulei de măsline? Ce se întâmplă în corpul tău după câteva zile
Chai Latte: ce este și de ce ar trebui să îl bei în fiecare dimineață, conform studiilor medicale
Greșeala pe care o faci când pui sare pe mâncare. Obiceiul transformă mâncarea în otravă: Nu e folosită așa cum trebuie
Ai pus murături anul acesta? Cât timp trebuie să aștepți până să le mănânci, de fapt. Cum știi că murăturile sunt gata
De ce să pui puțină lămâie peste cartofii prăjiți sau copți. Trucul pe care îl vei adora
De ce să pui puțină lămâie peste cartofii prăjiți sau copți. Lămâia face minuni. Te vei îndrăgosti de această combinație.
Rețeta minune de mic dejun care topește grăsimea. O femeie a slăbit 45 kg. Ingredientul banal de care ai nevoie
Rețeta de mic dejun ideală pentru pierderea în greutate. O femeie a slăbit 45 de kilograme cu ea.
Cu ce să înlocuiești pesmetul, dacă nu îl ai în casă. 8 ingrediente care te salvează rapid
Cu ce să înlocuiești pesmetul, dacă nu îl ai în casă. Cele 8 soluții care te pot salva.
Ce se întâmplă în corpul tău când renunți la zahăr timp de 30 de zile
Merită să renunți la zahăr? Uite ce se întâmplă în corpul tău când renunți la zahăr timp de 30 de zile. E uimitor! Ai face asta?
Băutura care curăță organele. E minune pentru ficat și digestie. Un pahar e sănătate pură
Rețeta preferată a lui Ion Iliescu. Atât de simplă, dar ar putea fi secretul longevității lui
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Cele mai sănătoase fructe uscate: formează globule roșii, au vitamina C, ajută digestia și cresc imunitatea
Sfaturi utile pentru consumul de fructe uscate. Care sunt cele mai sănătoase fructe uscate și de ce.
Îndulcitorii artificiali fac mai mult rău decât o prăjitură întreagă. Cea mai sigură variantă pentru un dulce "nevinovat"
Cum să reduci riscul de accident vascular cerebral cu o simplă schimbare în dietă, recomandată de un expert în nutriție
Așa reduci riscul de AVC. Un expert indică schimbarea alimentară simplă care poate face diferența.
Adevărul despre oțetul din murături. Elena Merișoreanu: Nu face bine la stomac. Adăugați asta în loc de oțet, ies delicioși
Murături fermentate sau murături îndulcite: care sunt mai sănătoase. Cea mai bună alegere pentru stomac
Cel mai simplu sirop naturist pentru imunitate. 3 ingrediente din bucătăria ta
Brioșa, vedeta Jocurilor Olimpice 2024. Rețeta a fost dezvăluită. Ingredientul secret care a topit sportivii: Asta face diferența
Sportivii de la Jocurile Olimpice 2024 au fost înnebuniți după brioșele cu ciocolată din sala de mese. Care e secretul lor.
