Grăsimea din talie legată de micșorarea creierului

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Grăsimea abdominală
Grăsimea abdominală

Excesul de grăsime corporală în special cea din talie poate fi legat de micșorarea creierului, potrivit unui studiu publicat în revista medicală Neurology®, a Academiei Americane de Neurologie, în ediția online din 9 ianuarie 2019.

Pentru studiu, cercetătorii au determinat obezitatea măsurând indicele de masă corporală (IMC) și raportul talie-șolduri în participanți și au constatat că cei cu rapoarte mai mari la ambele măsuri au avut cel mai mic volum al creierului.
IMC este un raport greutate-înălțime. Se determină prin împărțirea greutății unei persoane la pătratul înălțimii. 

Când ești obez

Persoanele cu IMC peste 30,0 sunt considerate obeze. Raportul talie-șold este determinat prin împărțirea circumferinței taliei de circumferința șoldului. Persoanele cu burtă mai mare comparativ cu șoldurile au rapoarte mai mari. Bărbații cu peste 0,90 și femeile cu de peste 0,85 sunt considerați a fi obezi la nivel central.

Cercetările existente au legat micșorarea creierului de declinul memoriei și de un risc mai mare de demență, dar cercetările anterioare legate de dacă grasimea corporală suplimentară protejează sau dacă este în detrimentul dimensiunii creierului, au fost neconcludente", a spus autorul studiului, Mark Hamer, de la Universitatea Loughborough din Leicestershire, Anglia. „Cercetarea noastră a privit la un grup mare de oameni și a constatat că obezitatea, în special în jurul mijlocului, pot fi legată de micșorarea creierului".

Studiul a analizat 9.652 de persoane cu o vârstă medie de 55 de ani. Din acest grup, 19 la sută au fost determinate ca fiind obeze. Cercetătorii au măsurat IMC-ul, raportul talie-șold și greutatea totală a organismului și au studiat starea de sănătate a subecților. Ei au folosit apoi imagistica prin rezonanță magnetică pentru a determina volumul creierului, material albă și cea cenușie, în diferite regiuni ale acestuia.

Materia cenușie conține majoritatea celulelor nervoase ale creierului și include regiuni implicate în auto-control, controlul mușchilor și percepția senzorială. Materia albă conține legături de fibre nervoase care conectează diferite regiuni ale creierului.

IMC mare și grăsime în talie, creier mai mic

După ajustarea pentru alți factori care pot afecta volumul creierului, cum ar fi vârsta, activitatea fizică, fumatul și tensiunea arterială ridicată, cercetătorii au descoperit că, în timp ce un IMC mare a fost legat de volume ale creierului ușor mai scăzute, cei care aveau și IMC și raportul talie-șold mari au avut volume mai mici în creier de materie cenușie decât participanții care nu aveau un raport ridicat de talie-șold.

Mai exact, cercetătorii au descoperit că 1.291 de persoane care au avut un IMC ridicat și un raport ridicat talie-șold a avut cel mai mic volumul mediu cerebral, de 786 centimetri cubi, comparativ cu 3.025 de oameni cu greutate sănătoasă, care aveau 798 de centimetri cubi și cu 514 de persoane cu un IMC îridicat dar fără un raport ridicat de talie-șold, care avea un volum mediu în creier al materiei cenușii de 793 centimetri cubi. Nu au descoperit diferențe semnificative în volumul materiei albe a creierului.

În timp ce studiul nostru a constatat că obezitatea, mai ales cea în jurul mijloculului, a fost asociată cu volume mai mici de materie cenușie în creier, nu este clar dacă anomaliile în structura creierului duc la obezitate sau dacă obezitatea duce la aceste schimbări în creier", a spus Hamer, într-un material dat publicității de Academia Americană de Neurologie.

De asemenea, am găsit legături între obezitate și micșorarea unor anumite regiuni ale creierului. Pentru aceste vom avea nevoie de cercetări suplimentare, dar poate fi posibil ca într-o zi, măsurarea IMC-ului și a raportului talie-șold să poată ajuta la determinarea sănătății creierului".

O limitare a studiului a fost că numai 5% dintre cei invitați să participe la studiu au luat parte, iar cei care au participat au avut tendința de a fi mai sănătoși decât cei care nu au făcut acest lucru, deci rezultatele ar putea să nu reflecte populația în ansamblu.

Studiul poate fi găsit AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel