Grătarul, pericol pentru sănătate. Poate provoca leziuni interne

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
gratarul - FOTO: Freepick
gratarul - FOTO: Freepick

Grătarul făcut în aer liber poate fi dăunător sănătății.

Grătarul este un prilej numai bun pentru o întâlnire cu prietenii, la aer curat. Numai că acesta poate afecta sănătatea. Există riscul unor toxiinfecții alimentare sau, mai grav, grătarul poate provoca leziuni interne.

Cum se pot produce leziuni interne

CDC arată că este absolut necesar de a curăța grătarul înainte de a găti cu un prosop de hârtie sau cu o cârpă umedă.  Dacă folosiți o perie de sârmă, verificați dacă firele de sârmă nu sunt lipite pe grătar înainte de gătit. S-ar putea lipi de mâncare și ar putea provoca leziuni interne.

Vezi și: Papucii te pot îmbolnăvi. La ce să fii atent

Ce trebuie să știți

La manipularea cărnii crude, a puiului și a fructelor de mare

- Separați-le de alte alimente

- Puneți-le la frigider înainte de grătar

- Spălați-vă pe mâini înainte și după manipularea mâncării

- Asigurați-vă că zeama cărnii nu atinge alte alimente, ustensile și suprafețe

- Utilizați un termometru alimentar pentru a vă asigura că gătiți carnea la o temperatură sigură

- Puneți la frigider resturile în termen de 2 ore de la gătit

”Intoxicațiile alimentare ating vârfurile în lunile de vară, când temperaturile mai calde determină germenii alimentari să înflorească”, notează CDC.

Vezi și: Diabetul zaharat și căldura. Medic: Epuizarea termică apare după mult timp petrecut în soare. Poate duce la leșin

Separți alimentele

Separați carnea de alte alimente din coșul de cumpărături și de pungile de cumpărături. Pentru a vă proteja împotriva contaminării încrucișate, puneți pachete de carne crudă și păsări de curte în pungi individuale de plastic.

Răciți carnea

Păstrați carnea, păsările de curte și fructele de mare la frigider până când sunt gata să fie puse pe grătar. 

Dezgheț și marinare

Germenii dăunători se pot multiplica foarte repede la temperatura camerei. Dezghețați alimentele în condiții de siguranță în frigider, sau cuptor cu microunde. Marinați întotdeauna mâncarea în frigider, indiferent de tipul de marinată pe care îl utilizați. Nu dezghețați niciodată sau marinați carnea, păsările de curte sau fructele de mare pe tejghea.

Spălați-vă mâinile cu săpun înainte și după manipularea cărnii crude, a păsărilor de curte și a fructelor de mare. Spălați suprafețele ustensile, și grătarul înainte și după gătit.

Vezi și: Hernia de disc, cauze și tratatament. Medic: Este tot mai prezentă în viața oamenilor. Poate cauza dureri majore. Lăsată netratată, poate duce la complicații grave

Verificați-vă grătarul și uneltele

Utilizați o cârpă umedă sau un prosop de hârtie pentru a curăța suprafața grătarului înainte de gătit. Dacă utilizați o perie de sârmă, inspectați cu atenție suprafața grătarului înainte de gătit. Firele de sârmă de la perii de curățare a grătarului se pot disloca și se pot lipi în mâncare pe grătar.

Atenție la marinade

Aruncați marinadele și sosurile care au atins zeama de la carnea crudă. Acestea pot răspândi germeni la alimentele gătite. Folositi ustensile curate si o farfurie curata pentru a indeparta carnea prăjită de pe gratar.

Refrigerarea

Împărțiți resturile în porții mici și așezați-le în recipiente acoperite și puțin adânci. Puneți în congelator sau frigider în termen de 2 ore de la gătit.

- Spălați suprafețele și ustensilele după fiecare utilizare:

- Spălați plăcile de tăiere, vasele, ustensilele și blaturile cu apă fierbinte, cu detergenți de vase, mai ales după ce ați ținut carne crudă pe ele.  

- Spălați prosoapele de bucătărie de multe ori în ciclul fierbinte al mașinii de spălat.

- Spălați fructele și legumele, dar nu și carnea sau ouăle

- Clătiți fructele și legumele sub jet de apă

- Clătiți fructele și legumele înainte de a decoji

- Nu spălați carnea, păsările de curte, ouăle sau fructele de mare pentru a evita răspândirea germenilor dăunători

- Produsele etichetate ca "pre-spălate" nu trebuie să fie spălate din nou.

- Utilizați farfurii și ustensile separate pentru alimente gătite și crude.

Vezi și: Mătasea de porumb, CINCI beneficii pentru organism. Cum să o consumi

Ce conțin, de fapt, MICII. Ce se întâmplă în corpul tău când îi mănânci. Detaliul pe care trebuie să-l știi: Pregătește muștarul

"Vrei să auzi opinia despre mici? Atunci pregătește muștarul, fă-ți de 3 ori cruce cu limba-n cerul gurii și citește mai departe!

Orice rețetă este suma ingredientelor. Un preparat este „sănătos” dacă ingredientele sunt dense nutritiv și sunt preparate adecvat.

Am găsit mai multe rețete care înglobează carne de oaie / porc și carne de vită alături de bicarbonat de sodiu, usturoi, boia, piper, cimbru, sare.

6 MICI FRUMOȘI

Mă interesează efectiv să văd ce primesc când mănânc mici. Așa că am făcut o simulare pentru 6 mici de 70g fiecare (adică 420g în total).

Practic pentru 400g de mici avem nevoie în medie cam de 200g de carne de oaie și 300g de carne de vită și mirodenii.

Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel