Greșeli la micul dejun, la ce trebuie să renunți

Dana Lascu |
Data publicării:

Greșeli la micul dejun: Mai multe din lucrurile pe care le facem dimineata ne fac mai mult rău decât bine. Sunt acele mici tabieturi nesănătoase la care trebuie să renunțăm de urgență. 

Iată ce greșeli facem înainte, la și după micul dejun: 

Amânați alarma ceasului deșteptător

Cele 15 minute suplimentare pe care vreți să le mai dormiți vă vor ajuta să vă energizați ziua, nu? Greșit! O să vă odihniți mai bine dacă vă ridicați și mergeți la culcare la aceeași oră, în fiecare zi. Amețit dimineața? Încercați să utilizați un monitor de somn. Acest dispozitiv portabil vă poate spune când vă aflați într-o stare ușoară de somn și vă trezesc cele mai mici zgomote, moment în care va fi foarte ușor să vă treziți dimineața.

Nu dormiți cu jaluzelele trase

Este tentant să vă odihniți în întuneric total, cu jaluzelele coborâte inclusiv dimineața. Nu faceți asta. Lumina zilei vă ajută să setați ceasul interior (determină ritmul circadian). Faptul că noaptea se transformă treptat în zi dimineața, iar organismul vostru percepe asta, vă ajută inclusiv să dormiți mai bine, dar, la fel d eimportant, vă ajută corpul să lupte împotriva infecțiilor și inflamației.

Apoi, ieșirea în aer liber în lumina soarelui determină organismul să producă vitamina D, vă ajută să gândiți mai clar și să faceți mai multă ișcare. Toate acestea vă pot face mai fericit, arată numeroase studii. Deschideți jaluzelele și întâmpinați noua zi atunci când ea începe.

Dormitul până târziu

Uneori e atât de bine să leneviți mai mult în pat, mai ales când timpul o permite și ați dormit mai puțin în ultimele nopți. Dar cel mai bun mod de a vă îmbunătăți somnul pe termen lung este de a vă menține un program regulat de mers la culcare. Asta înseamnă că te ridici din pat în același timp în fiecare zi, chiar dacă ai avut o seară târzie - și da, asta include și weekend-ul, spun specialiștii de la WebMd.com.

Ridicatul brusc din pat

Când vă ridicați brusc din pat, după ce ați stat întins toată noaptea, gravitatea trimite sângelele spre picioare picioarele tale, ceea ce poate duce la scăderea bruscă a tensiunii arteriale și vă poate face să vă simțiți obosit/amețit. Încercați să vă ridicați încet din pat, opriți-vă un pic la marginea lui pentru a oferi corpului câteva secunde să se obișnuiască cu ideea, mai ales dacă ați experimentat stări de oboseală/amețeală în trecut. Este o măsură de precauție ușoară care vă poate salva de la o cădere gravă.

Antrenamentul de dimineață

Exercițiile regulate ajută la somn, păstrarea greutății, sănătatea inimii și starea de spirit, printre multe alte beneficii. Făcut dimineața, înainte de micul dejun, s-ar putea chiar să ușureze controlul a ceea ce mănâncați pe tot parcursul zilei și vă va ajuta să vă mențineți greutatea. Planificați-vă câteva zeci de minute de sport înainte de micul dejun și puneți-vă hainele de antrenament la îndemână, cu o seară înainte.

Săriți peste cafeaua de dimineață

Dacă aveți obiceiul de a sorbi câteva înghițituri din cana de cafea imediat ce vă treziți, la prima oră de dimineață, săriți peste! Lăsați-o să se mai răcească. Este posibil să nu vă concentrați și puteți deveni chiar obosiți sau să aveți o durere de cap severă, greață și simptome asemănătoare gripei, dacă primul lucru pe care-l faceți dimineața e să beți cafea. Pe de altă parte, dacă încercați să reduceți din cantitatea de cafea băută zilnic, faceți-o încet pentru a evita aceste reacții.

Nu uitați de dinți

Un film lipicios numit placă dentară se formează pe dinți în fiecare noapte. Dacă nu o curățați dimineața, se adună și se transformă în tartru dentar de care scăpați doar dacă vi-l curăță dentistul. Dacă placa și tartrul rămân pe dinți prea ult timp pot duce la umflarea gingiilor, sângerări, apariția cariilor, respirație urât mirositoare, afecțiuni ale gingiilor și alte probleme de sănătate. Apropos de cafea, e bine să vă spălați e dinți imedat după ce ați băut cafea. Cafeaua e acidă, iar acest acid afectează smalțul dentar.

Nu vă verificați corespondența la micul dejun!

Dacă v-ați obișnuit să vă verificați dispozitivele digitale, e-mailurile și paginile de social media, la micul dejun, e bine să știți că asta poate provoca stres și anxietate.

De exemplu, puteți simți mai multă presiune pentru a începe munca mai devreme dacă verificați imediat email-ul de serviciu. Amânați aceste „verificări" dimineața pentru a rămâne deconectat de la mediile digitale până după ce mâncați, chiar dacă va trebui să depuneți puțin efort suplimentar ca să le verificați mai târziu.

Nu uitați de momentele de liniște. Sunt esențiale

Dacă ziua voastră se anunță una epuizantă și zgomotoasă, dimineața este un moment perfect de a vă limpezi mintea chiar și cu câteva minute de meditație. Puteți doar să vă concentrați asupra respirației și să încercați să renunțați la gândurile negre care apar. Asta vă poate reduce nivelurile cortizolului (hormonul de stres) și poate ajuta la ameliorarea condițiilor precum anxietatea, durerea, tensiunea arterială ridicată, insomnia și migrenele.

Nu săriți peste micul dejun

Persoanele care consumă micul dejun în mod regulat tind să aibă o gândire mai clară și mai puțină grăsime corporală și sunt mai puțin susceptibile de a avea diabet de tip 2 și boli de inimă de-a lungul vieții. De asemenea, aceștia fac mai multe exerciții și tind să aibă o dietă sănătoasă. Deci, bucurați-vă de un mic dejun sănătos - este un mod ușor și plăcut de a obține un început bun în această zi.

Nu mâncați prea multe dulciuri

Dulciurile și alte produse de patiserie dulci, făcute din făină albă, sunt puțin hrănitoare, iar zahărul din ele poate intra prea repede în sânge. Acest lucru vă poate face să vă simțiți obosit, iritabil și înfometat mai repede înainte de prânz. Proteine din ouă sau brânză de vaci și „carbohidrații complecși" – care conțin mai multe fibre și au o valoare nutritivă mai mare, precum - fulgi de ovăz sau alte cereale integrale, fructe și legume, toate acestea sunt perfecte la micul dejun. Se digeră mai greu, satisfac foamea și oferă un flux constant de energie.

Citește și: Otrava din farfuria copiilor. Nu le da așa ceva dimineața

Nu uita de crema cu protecție solară

Crema cu protecție solară: vă poate ajuta să vă protejați pielea împotriva cancerului și a ridurilor cauzate de razele UV la care vă expuneți ori de câte ori vă aflați la soare, chiar dacă este înnorat. Cel mai bine este să o folosiți cu în jur de 15 minute înainte să ieșiți afară din casă. Asta durează cât durează pielea pentru ao absorbi. Trebuie să vă dați din nou cu cremă după doar 2 ore, dacă sunteți încă la soare sau mai devreme dacă transpirați mult sau mergeți să înotați.

Citește și: Micul dejun, cele mai sănătoase alegeri

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel