Guma de mestecat, cinci beneficii pentru sănătate dovedite științific


Deși poate fi băgată în aceeași categorie cu bomboanele, guma de mestecat  are de fapt câteva beneficii pentru dinți - și sănătatea generală.

1. Guma de mestecat este legată de reducerea cariilor dinților

Guma de mestecat poate ajuta la limitarea cavităților bucale. Experții afirmă că guma de mestecat fără zahăr, care conține xylitol natural alcool zahăr, ar pute ajuta la reducerea cariilor.  Potrivit specialiștilor, xilitolul ar putea  împiedica o parte din bacteriile responsabile de cariile dentare, Streptococcus mutans [un tip de bacterii care se descompun dinți], să ajungă  la dinte.
În plus, mestecarea gumei fără zahăr poate ajuta la stimularea producției de salivă. Nu numai că saliva vă îndepărtează resturile de alimente din dinți, dar, de asemenea, funcționează pentru neutralizarea acizilor nocivi, care pot provoca cariile, conform Asociației Americane Dentare. O cercetare mai veche din aprilie 2007 din Journal of Applied Oral Science a găsit aceleași rezultate: mestecarea gumei fără zahăr după mese este legată de prevenirea cariilor dentare.


2. Poate ajuta la controlul mâncatului excesiv


Mestecatul gumei nu vă va ajuta să scăpați de kilogramele nedorite, dar poate ajuta la controlul supraalimentării.

Aceasta poate fi o strategie utilă care să vă ajute să gestionați gustările sau mâncatul noaptea. Cercetările preliminare, precum un mic studiu din martie 2015 în Endocrine, sugerează că actul de mestecat ajută la promovarea senzației de sațietate.

 

 


3. Combate stresul

Mestecatul gumei poate ajuta la ușurarea stresului. Un studiu din ianuarie 2014 publicat în Journal of Prhodhodontic Research a observat că mestecarea continuă timp de mai mult de 10 minute reduce nivelul cortizolului hormonului stresului și calmează efectiv nervii.

 


4. Ajută la dezvoltarea creierului

Pentru unii, guma de mestecat poate crește vigilența și concentrarea, potrivit experților. De fapt, mestecatul gumei poate reduce somnolența, conform unui studiu din februarie 2012 publicat în Fiziologie și Comportament. Cercetătorii consideră că mestecatul intensifică activitatea cerebrală și, mai exact, mirosul puternic și / sau gustul de mentă pot să trezească anumite părți ale creierului și să vă stimuleze simțurile pentru a vă trezi.

Astfel că guma de mestecat poate fi extrem de utlă pentru momentele în care ai o senzație de somnolență, deși trebuie să lucrezi. De fapt, mestecatul gumei în timpul zilei, la muncă, a fost legat de o productivitate mai mare și mai puține probleme cognitive pentru angajați, potrivit unui studiu din mai 2015 publicat în BioMed Research International

 

 

 

5. Guma de mestecat reduce respirația urât mirositoare

Nu în ultimul rând, guma de mestecat poate scăpa de respirația urât mirositoare și de halitoză. Deși respirația neplăcută poate rezulta din probleme la nivelul cavității bucale, ale sistemului digestiv, a cavității sinusale sau a sistemului respirator, este adesea doar un produs secundar al bacteriilor din microbiomul oral.

Aceste bacterii digerează aceleași alimente pe care le consumi și, pe lângă acizi, produc și deșeuri sub formă de compuși volatili de sulf, care duc la respirație urât mirositore, potrivit unui studiu din 2013 în Journal of Science, Biology and Medicine.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel