Gustarea care poate preveni cancerul. Riscurile sunt reduse cu fiecare lingură consumată

Monika Baciu |
Data publicării:
unt de arahide - FOTO: Freepik@Leo Byron GL
unt de arahide - FOTO: Freepik@Leo Byron GL

Această gustare ar putea reduce riscul de a dezvolta cancer. Este preferata a milioane de oameni.

O gustare preferată de americani poate reduce riscul de a dezvolta cancer. În afară de a fi o gustare gustoasă, aceste nuci ne pot furniza numeroase vitamine și minerale, în funcție de modul în care sunt pregătite.

Potrivit Departamentului de Agricultură al Statelor Unite (USDA), într-o cană de arahide crude, veți găsi aproape 38 de grame de proteine, peste 12 grame de fibre, 1.030 de miligrame de potasiu, 549 de miligrame de fosfor și multe altele.

Nucile și arahidele scad riscul de cancer

Nucile, inclusiv arahidele, au fost asociate cu un risc redus de cancer datorită proprietăților lor presupuse antiinflamatorii, antioxidante și imunoboostante, conform unei recenzii sistematice și meta-analize publicate în 2021 în Advances in Nutrition. 

Într-un studiu din 2017 publicat în The American Journal of Clinical Nutrition, cercetătorii au dorit să vadă dacă consumul de nuci și unt de arahide influențează riscul unei persoane pentru cancer esofagian și gastric.

Vezi și: Proteina care previne bolile cardiace. Menține glicemia sub control, scade colesterolul și prelungește viața

Utilizând date din Studiul Dietei și Sănătății NIH-AARP, care a început între 1995 și 1996 și a implicat peste 566.000 de adulți de vârsta mijlocie și mai în vârstă, cercetătorii au urmărit ratele de cancer ale subiecților pe o perioadă de 15,5 ani. Au fost detectate un total de 2.719 de cazuri de cancer esofagian și gastric.

Datele suplimentare din chestionare au arătat cât de des participanții au consumat anumite tipuri de alimente. Concluziile au arătat că cei care au consumat cantități mai mari de unt de arahide erau semnificativ mai puțin predispuși la adenocarcinomul gastric noncardiac în comparație cu cei care nu consumau unt de arahide în mod frecvent.

Acest risc a fost redus cu aproape jumătate pentru fiecare lingură de unt de arahide consumată. Cu toate acestea, această relație nu a fost observată pentru fiecare tip de cancer examinat în studiu.

Aceste constatări susțin rezultatele altor studii care au arătat, de asemenea, rezultate variate. Cercetătorii explică cum un studiu a găsit o legătură între consumul de unt de arahide și reducerea riscului de cancer.

Între timp, rezultatele unui studiu longitudinal din 2019, publicat în Lung Cancer, nu au arătat nicio legătură între consumul de unt de arahide și riscul de cancer pulmonar. Cu toate acestea, s-a observat o reducere a riscului pentru un subtip de cancer pulmonar - carcinomul cu celule mici - la bărbații care au consumat arahide, potrivit Health Digest.

Vezi și: Cine nu ar trebui să bea lapte. Dacă ai boala ASTA, trebuie să te ferești. Îți agravează simptomele

Untul de arahide, benefic și în cazul cancerului pancreatic la bărbați

Bărbații pot, de asemenea, să își reducă probabilitatea de a dezvolta cancer pancreatic adăugând unt de arahide la sandvișurile lor preferate. Rezultatele unui studiu longitudinal din 2018, publicat în Cancer Epidemiology Biomarkers Prevention, au arătat că, pentru bărbați, consumul de unt de arahide a fost asociat cu un risc semnificativ mai mic de cancer pancreatic confirmat microscopic.

Cu toate acestea, aceleași rezultate nu au putut fi confirmate și în cazul femeilor.

Pe partea opusă a spectrului, constatările unui studiu din 2020, publicat în Carcinogenesis, au arătat că consumul de unt de arahide a crescut de fapt probabilitatea dezvoltării anumitor tipuri de cancer colorectal la bărbați.

Vezi și: Kate Middleton, diagnostic. Semnul ciudat pentru care e acuzată de bulimie: E un simptom!

În ansamblu, există mai multe dovezi care sugerează o relație între consumul de arahide și un risc redus de cancer și deces asociat cancerului decât există pentru untul de arahide.

Cercetătorii din studiul menționat anterior din 2021, publicat în Advances in Nutrition, sugerează că, spre deosebire de arahide, untul de arahide conține ingrediente adăugate precum grăsimi trans, care pot diminua potențialele efecte anticanceroase ale arahidelor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel