Gustarea care poate preveni cancerul. Riscurile sunt reduse cu fiecare lingură consumată

Această gustare ar putea reduce riscul de a dezvolta cancer. Este preferata a milioane de oameni.
O gustare preferată de americani poate reduce riscul de a dezvolta cancer. În afară de a fi o gustare gustoasă, aceste nuci ne pot furniza numeroase vitamine și minerale, în funcție de modul în care sunt pregătite.
Potrivit Departamentului de Agricultură al Statelor Unite (USDA), într-o cană de arahide crude, veți găsi aproape 38 de grame de proteine, peste 12 grame de fibre, 1.030 de miligrame de potasiu, 549 de miligrame de fosfor și multe altele.
Nucile și arahidele scad riscul de cancer
Nucile, inclusiv arahidele, au fost asociate cu un risc redus de cancer datorită proprietăților lor presupuse antiinflamatorii, antioxidante și imunoboostante, conform unei recenzii sistematice și meta-analize publicate în 2021 în Advances in Nutrition.
Într-un studiu din 2017 publicat în The American Journal of Clinical Nutrition, cercetătorii au dorit să vadă dacă consumul de nuci și unt de arahide influențează riscul unei persoane pentru cancer esofagian și gastric.
Utilizând date din Studiul Dietei și Sănătății NIH-AARP, care a început între 1995 și 1996 și a implicat peste 566.000 de adulți de vârsta mijlocie și mai în vârstă, cercetătorii au urmărit ratele de cancer ale subiecților pe o perioadă de 15,5 ani. Au fost detectate un total de 2.719 de cazuri de cancer esofagian și gastric.
Datele suplimentare din chestionare au arătat cât de des participanții au consumat anumite tipuri de alimente. Concluziile au arătat că cei care au consumat cantități mai mari de unt de arahide erau semnificativ mai puțin predispuși la adenocarcinomul gastric noncardiac în comparație cu cei care nu consumau unt de arahide în mod frecvent.
Acest risc a fost redus cu aproape jumătate pentru fiecare lingură de unt de arahide consumată. Cu toate acestea, această relație nu a fost observată pentru fiecare tip de cancer examinat în studiu.
Aceste constatări susțin rezultatele altor studii care au arătat, de asemenea, rezultate variate. Cercetătorii explică cum un studiu a găsit o legătură între consumul de unt de arahide și reducerea riscului de cancer.
Între timp, rezultatele unui studiu longitudinal din 2019, publicat în Lung Cancer, nu au arătat nicio legătură între consumul de unt de arahide și riscul de cancer pulmonar. Cu toate acestea, s-a observat o reducere a riscului pentru un subtip de cancer pulmonar - carcinomul cu celule mici - la bărbații care au consumat arahide, potrivit Health Digest.
Vezi și: Cine nu ar trebui să bea lapte. Dacă ai boala ASTA, trebuie să te ferești. Îți agravează simptomele
Untul de arahide, benefic și în cazul cancerului pancreatic la bărbați
Bărbații pot, de asemenea, să își reducă probabilitatea de a dezvolta cancer pancreatic adăugând unt de arahide la sandvișurile lor preferate. Rezultatele unui studiu longitudinal din 2018, publicat în Cancer Epidemiology Biomarkers Prevention, au arătat că, pentru bărbați, consumul de unt de arahide a fost asociat cu un risc semnificativ mai mic de cancer pancreatic confirmat microscopic.
Cu toate acestea, aceleași rezultate nu au putut fi confirmate și în cazul femeilor.
Pe partea opusă a spectrului, constatările unui studiu din 2020, publicat în Carcinogenesis, au arătat că consumul de unt de arahide a crescut de fapt probabilitatea dezvoltării anumitor tipuri de cancer colorectal la bărbați.
Vezi și: Kate Middleton, diagnostic. Semnul ciudat pentru care e acuzată de bulimie: E un simptom!
În ansamblu, există mai multe dovezi care sugerează o relație între consumul de arahide și un risc redus de cancer și deces asociat cancerului decât există pentru untul de arahide.
Cercetătorii din studiul menționat anterior din 2021, publicat în Advances in Nutrition, sugerează că, spre deosebire de arahide, untul de arahide conține ingrediente adăugate precum grăsimi trans, care pot diminua potențialele efecte anticanceroase ale arahidelor.
-
-
-
Cum se transmite HIV?17.09.2025, 18:19
-
-
Palatul Victoria, iluminat în verde pentru bolile mitocondriale17.09.2025, 14:38
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Mănâncă asta zilnic și pielea ta va străluci! 5 alimente pline de colagen și niacinamide
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Singurul aliment care îți reglează tensiunea arterială - și NU e usturoiul!
Un singur aliment care îți reglează tensiunea – și nu, nu e usturoiul!
Infecții urinare iarna: greșeala pe care o faci fără să-ți dai seama. Acest fruct te scapă de probleme
Ingredientul puternic care îți curăță organele de grăsime și toxine. Multe femei îl adoră. Așa cureți stomacul, ficatul și colonul
Buze crăpate: soluția care le repară în câteva minute. Ai ingredientul chiar în bucătărie
Efectele ascunse ale cofeinei. Cât de multă cofeină îți atacă creierul
Lapte auriu, băutura minune care combate stresul și insomnia. Te scapă de balonare. Rețeta asta e virală
Ceaiul care promovează un somn liniștit și reduce anxietatea. Câte cești să bei înainte de culcare
Oferind soluții naturale pentru stres și oboseală, acest remediu străvechi ne ajută să redescoperim armonia dintre corp și minte.
Sardinele, superalimentul la conservă. Conținut ridicat de Omega-3
Peștele care conține o cantitate importantă de Omega-3. Susține sănătatea oaselor și a inimii.
Sucul de merișoare, aliat al arterelor. Le redă flexibilitatea și stimulează circulația sanguină
Varza murată, aliatul neașteptat al intestinului. Cum protejează fermentația împotriva inflamației
Acest aliment curăță intestinul în profunzime și reduce inflamația.
6 ingrediente care să nu-ți lipsească din ceai iarna asta. Rețeta pentru un ceai de iarnă perfect
Uleiul care reduce inflamația din organism. Cercetătorii spun că ar putea fi secretul unei vieți mai sănătoase
Acest ulei reduce semnificativ inflamația din organism. Pur și simplu mătură deșeurile.
Alum pentru piele: utilizări, beneficii și riscuri. Ce este alumul, de fapt
Băutura delicioasă care poate reduce colesterolul rău datorită proprietăților sale
Extractul de coacăze negre accelerează arderea grăsimilor cu 200%. Efecte mai mari la femei
Fructul care arde grăsimile. Stimulează pierderea în greutate cu 200%. Oferă și protecție cardiacă.
7 ceaiuri care te scapă de răgușeală și tuse. Vindecă gâtul instant
Ciuperca lui Dumnezeu sau "ciuperca nemuririi": secret pentru glicemie și imunitate
Ciuperca lui Dumnezeu - ciuperca miraculoasă care te ajută să trăiești mai mult și mai bine.
Planta care îți detoxifică ficatul și îți îmbunătățește digestia
Această plantă îți detoxifică ficatul și îți îmbunătățește digestia. O ai deja în casă!