Haina îl face pe... medic. Ce cred pacienții despre ținuta medicului

Steluța Indrei / 19 sep 2018 / 20:52
doctor
doctor

Ținuta medicului influențează percepția pacientului și gradul de încredere pe care acesta i-l acordă. Cel puțin așa susține un studiu realizat la Universitatea din Michigan.

La studiu au participat aproximativ 4.000 de pacienți din zece spitale universitare americane. Pacienților le-au fost prezentate fotografii cu medici îmbrăcați în costume medicale diferite, urmând să exprime ceea ce le inspiră medicii respectivi în funcție de cinci criterii: competență, încredere, atenție, accesibilitate și confort. De asemenea, au fost analizate aceste criterii în trei servicii medicale: urgență, chirurgie și medicină generală. 

Iată concluziile publicate în British Medical Journal:

- În primul rând, 53% dintre persoanele interogate consideră că ținuta medicului este importantă, iar un sfert apreciază că influențează gradul de mulțumire în timpul îngrijirii medicale.

- Apoi, clasicul halat alb a fost votat în unanimitate pentru medicina generală, atât pentru medicii femei, cât și bărbați.

- Ținutele stricte, profesionale au fost alese înaintea hainelor mai lejere, cum ar fi jeans-ii sau tricourile, chiar dacă pe deasupra este purtat halatul alb. 

- La urgență sau chirurgie, ținuta din blocul operator cu cel mai mare număr de voturi a fost costumul complet de culoare verde sau bleu. 

„Aceste date sunt demne de luat în seamă, pentru că, pe lângă calitatea îngrijirii medicale în sine, ținuta medicului are o importanță clară în relația medic-pacient”, au concluziont autorii.

Articole Recomandate
Get it on App Store Get it on Google Play


Citite săptămâna aceasta


Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | Copyright 2020 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
nxt.22
YesMy