Herpangina, cauze. Medic: Nu există un tratament "minune", ci doar de ameliorare a simptomatologiei

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
herpangina - FOTO: Freepik@rawpixel
herpangina - FOTO: Freepik@rawpixel

Herpangina este o combinație de virusuri. Boala este una contagioasă și apare frecvent în lunile de vară și toamna.

Herpangina nu poate fi tratată sau vindecată, dar medicamentele pot ajuta la ameliorarea simptomelor. În cele mai multe cazuri, virusul și simptomele vor dispărea singure într-o săptămână până la 10 zile. Rareori, pot apărea complicații grave. 

Herpangina, ce este

Dr. Lorena Vultur, medic specialist pediatru, explică ce este herpangina și cum se manifestă.

”Herpangina este una dintre bolile virale ale copilăriei, cu o apariție frecvenţă la copiii sub 10 ani care dă mari bătăi de cap părinţilor.

Herpangina este o afecțiune febrilă cauzată de numeroase virusuri Coxsackie (grup A şi B), ocazional de enterovirusuri, echovirusuri, adenovirusuri. Enterovirusurile se transmit pe cale fecal-orala, însă în cazul herpanginei transmiterea se face și pe cale respiratorie.

Boala apare și la nou născuţi , adolescenți , chiar și în rândul adulților, fiind foarte contagioasă în lunile de vara-toamna (în zonele cu climă temperată) când se înregistrează cele mai multe cazuri”, explică dr. Lorena Vultur.

Vezi și: Uleiul de măsline și lămâia, ibuprofenul natural cu efect asupra ficatului. La ce trebuie să fiți atenți când urmați cura

Herpangina, simptome

- Febra bruscă

- Durere puternică în gât, asociată cu apariţia unor vezicule mici, cenuşii, cu margini roşiatice

- Cefalee, dureri musculare

- Creşterea în dimensiuni a ganglionilor cervicali

- Dificultate la înghiţire

- Absenţa poftei de mâncare

- Hipersalivație

- Vărsături (în special la sugari) 

Febra durează aproximativ 3 zile, după care dispare brusc. Leziunile sunt prezente pe palatul moale, amigdale şi în partea posterioară a faringelui, sub forma unor vezicule cu marginile roşii şi uneori, cu centrul ulcerat, în funcţie de etapa de evoluţie a bolii. Pot persista până la 7 zile.

Vezi și: Scobitul în nas, asociat cu boala Alzheimer. Cercetător: Dovezile sunt înfricoșătoare

Herpangina, complicații

Netratată corespunzător, herpangina poate provoca anumite complicații, unele chiar grave.

”Complicațiile herpanginei sunt neobișnuite, însă poate apărea febra înaltă >39°C care nu cedează la antitermice, convulsii febrile, ulcere bucale suprainfectate, deshidratare. Meningita, encefalita, miocardita fac parte din complicațiile foarte rare care pot apărea la bebeluşii cu imunosupresie și este necesară spitalizarea pentru tratament și supraveghere atentă.

După această boală virală se dobândeşte o imunitate de durată la tulpina infectantă, dar sunt posibile episoade repetate cauzate de alte virusuri. Diagnosticul herpanginei se bazează pe examenul clinic, medicul bazându-se pe simptomatologie și leziunile bucale caracteristice”, mai explică medicul specialist pediatru.

Herpangina, tratament

”Fiind o infecţie virală, nu există un tratament "minune", ci doar de ameliorare a simptomatologiei.

Pentru febră -  antitermice (ibuprofen, paracetamol), metode fizice de scădere a febrei

Durerea în gât -  antiseptice locale, gel pentru afte bucale , clătirea/gargară cu ser fiziologic  miere, propolis (>1an)

Hidratare. Soluții de rehidratare orală în deshidratare moderată/severă

Alimente uşor de înghițit, moi , lichide mai reci - lapte, apă

Pentru a minimiza răspândirea și pentru a favoriza vindecarea mai rapidă, un antiviral poate fi benefic.

Copilașii bolnavi trebuie izolați la domiciliu pentru a nu răspândi boala; mâinile trebuie spălate mai des (obligatoriu înainte de masă și după folosirea toaletei), jucăriile şi suprafeţele dezinfectate.

De evitat: topice locale cu lidocaina, lichide calde, fierbinţi care accentuează durerea, sucuri din citrice, acide, condiment”, mai explică dr.

Vezi și: Mici trucuri pentru a mânca fără teama cântarului. Bilic: Totul e permis

Herpangina la adulți

Adulții pot dezvolta herpangină. Cu toate acestea, ei sunt mai puțin susceptibili, deoarece majoritatea oamenilor vor crea imunități naturale pentru viruși în copilărie. Când adulții sunt afectați, este adesea pentru că un copil sau un alt membru al familiei lor imediate a dezvoltat o infecție.

Ca și în cazul copiilor, virusul și simptomele sunt susceptibile de a dispărea pe cont propriu în 7 până la 10 zile. Complicațiile sunt rare.

Deshidratarea este cea mai frecventă complicație a virusului la adulți. Femeile însărcinate pot avea un risc crescut de complicaţii dacă dezvolta herpangina în timpul sarcinii. Femeile expuse la virusuri ar putea fi mai susceptibile de a avea greutăți mici la naștere, prematură de naștere, sau copii care sunt mici pentru vârsta lor gestational.

Herpangina, prevenție

Practicarea unei igiene bune este cea mai bună modalitate de a preveni herpangina. Trebuie să vă spălați întotdeauna bine mâinile, mai ales înainte de mese și după utilizarea toaletei. De asemenea, este important să vă acoperiți gura și nasul atunci când strănutați sau tușiți pentru a preveni răspândirea germenilor. Învățați-vă copiii să facă același lucru. În timp ce îngrijiți un copil cu herpangină, spălați-vă frecvent pe mâini, mai ales după ce ați intrat în contact cu scutece murdare sau mucus.

Curățați orice suprafețe, jucării și alte obiecte cu un dezinfectant pentru a ucide germenii. De asemenea, ar trebui să vă țineți copilul departe de școală sau de îngrijirea de zi timp de câteva zile pentru a evita răspândirea infecției la alții.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel