Uleiul de măsline și lămâia, ibuprofenul natural cu efect asupra ficatului. La ce trebuie să fiți atenți când urmați cura

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
uleiul de masline. FOTO: Freepik @antoninavlasova
uleiul de masline. FOTO: Freepik @antoninavlasova

Uleiul de măsline și sucul de lămâie reprezintă una dintre cele mai bune combinații cu efecte benefice pentru sănătate.

Uleiul de măsline și sucul de lămâie sunt două dintre ingredientele ce se găsesc în majoritatea bucătăriilor, în special în cele din zona mediteraneeană, care a și dat o dietă cu multiple beneficii pentru sănătate.

Combinația dintre uleiul de măsline și sucul de lămâie este la rândul ei una cu impact în tratarea unor afecțiuni, cum ar fi calculii biliari, durerile articulare și îmbătrânirea prematură.

De altfel, studiile realizate de-a lungul timpului au evidențiat beneficiile pe care cele două componente le au, luate separat, prin prisma nutrienților conținute.

Fiecare dintre cele două ingrediente are propriile sale substanțe nutritive esențiale care sunt eficiente în vindecarea multor probleme de sănătate, fiind apreciate atât în bucătărie, cât și pe piele sau împotriva bolilor respiratorii.

Lămâile, beneficii pentru sănătate

Lămâile sunt bogate în antioxidanți și vitamina C și este parte din majoritatea dietelor pentru scăderea greutate. De altfel, mulțumită acestor antioxidanți, lămâile sunt eficiente în combaterea cancerului, studiile au arătat că puțin suc de lămâie poate reduce proliferarea celulelor de cancer de sân.

De fapt, lămâia acționează ca o protecție preventivă împotriva bolilor.

Vitamina C, pe de altă parte, ajută la combaterea bolilor cronice, cum ar fi astmul. În plus, vitamina C stimulează sinteza colagenului, care acționează ca un agent de curățare a pielii.

Uleiul de măsline, beneficii pentru sănătate

Uleiul de măsline este răspândit în dieta mediteraneeană și este un tip de ulei deosebit care acționează împotriva colesterolului ”rău”.

Beneficiile pe care le are includ:

 - îmbunătățirea sănătății inimii, prin reducerea tensiunii arteriale și a colesterolului, ambele fiind factori de risc pentru bolile cardiovasculare.

- reducerea inflamației, ca urmare a acțiunii antioxidanților și a acidului oleic, care joacă un rol important în acest sens. Mai mult, uleiul de măsline are acțiuni similare cu cele ale ibuprofenului, având efect benefic asupra cazul persoanelor diagnosticate cu artrită reumatoidă.

- îmbunătățește starea mentală și reduce stresul. Ca parte din dieta sănătoasă, uleiul de măsline joacă un rol important în reducerea riscului de depresie.

- îmbunătățește funcția cerebrală. Potrivit unui studiu realizat în 2015, dieta mediteraneeană a fost asociată cu îmbunătățirea funcției congnitive și poate reduce riscul de apariției al bolii Alzheimer.

- protejează împotriva bolilor cronice. Conținutul ridicat de polifenoli din uleiul de măsline oferă protecție împotriva diabetului de tip 2, dar și al unor forme de cancere.

Uleiul de măsline și sucul de lămâie, beneficii comune

Combinația de ulei de măsline și suc de lămâie se administrează dimineața, pe stomacul gol, câte o linguriță. 

Un studiu efectuat pe 101 femei japoneze de vârstă mijlocie a constatat, de asemenea, că un consum zilnic de lămâie scade tensiunea arterială datorită concentrației de flavonoide, notează AceiteDelCampo.

Această combinație are următoarele beneficii:

- combate constipația, prin obținerea unui lubrifiant pentru mucoasa digestivă.

- protejează inima, prin intremediul elementelor esențiale ale uleiului de măsline care scade nivelul colesterolului ”rău”.

- combate afecțiunile articulare și reumatice, funcționând ca un ibuprofen natural.

- echilibrează nivelul bilei din ficat și colecist.

Un studiu realizat de cercetătorii de la Centrul Medical al Universității Duke a constatat că sucul de lămâie previne formarea pietrelor la rinichi, deoarece are o concentrație bună de acid citric care ajută la detoxifierea ficatului și la dizolvarea pietrelor la vezica biliară.

Uleiul de măsline și sucul de lămâie, precauții

Trebuie reținut că această combinație necesită totuși și anumite precauții. 

Astfel, dacă aveți probleme la rinichi sau la vezica biliară, ulcer gastric sau alergie la lămâie, evitați administrarea acestei combinații pentru a avea un alt efect decât cel scontat.

Dieta mediteraneeană, insuficientă pentru prevenirea demenței. Cercetător: Nu am găsit nicio asociere

Dieta mediteraneeană, recunoscută pentru beneficiile pe care le are asupra celor cu diabet de tip 2, a fost multă vreme recomandată și ca o dietă eficientă pentru reducerea riscului de demență.

Un studiu de 20 de ani, realizat în Suedia, sugerează însă că această dietă nu reduce șansele de a dezvolta demența, în ciuda studiilor anterioare privind potențialele beneficii cognitive ale așa-numitei diete mediteraneene - definită în sens larg ca o dietă bogată în legume, leguminoase, fructe, pește și grăsimi nesaturate, cum ar fi uleiul de măsline, și săracă în produse lactate, carne roșie și grăsimi saturate - au dat rezultate mixte, potrivit Institutului Național pentru Îmbătrânire (NIA) al National Institutes of Health, notează Science Alert.

Dieta mediteraneeană, insuficientă pentru prevenirea demenței

Două studii din 2019, publicate în revista JAMA, și care au inclus mii de persoane și zeci de ani de urmărire, nu au găsit nicio dovadă că dieta mediteraneană reduce riscul de demență sau că acea calitate a dietei afectează riscul de demență, în sens larg.

Citește mai departe AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel