Mici trucuri pentru a mânca fără teama cântarului. Bilic: Totul e permis

Sonia Baciu |
Data publicării:
mici trucuri. FOTO: Freepik @pvproductions
mici trucuri. FOTO: Freepik @pvproductions

Care sunt micile trucuri pentru a vă putea bucura de mâncare fără teama cântarului.

Celebrul nutriționist Mihaela Bilic a dezvăluit câteva trucuri care să ne ajute să ne bucurăm de mâncarea care ne place, dar și să o putem consuma fără prea multe mustrări de conștiință cu privire la o posibilă creștere în greutate.

Cum să ne “ușurăm” meniul

”Vreți să mâncați ce vă place și să aveți grijă și de siluetă? Există mici secrete și gesturi simple prin care puteți reduce aportul de calorii de la o masă fără să renunțați la gust.

Începeți cu o salată de crudități sau cu o supă pe post de aperitiv. Stomacul nu știe să numere caloriile, însă este impresionat de volum. Dacă îl umpleți parțial cu legume proaspete sau cu apa din ciorbă, va rămâne mai puțin loc pentru felul doi.

Beți apă cu înghițituri mici pe tot parcursul mesei. Există mitul că apa băută la masă diluează secrețiile digestive. Nimic mai fals, apa se combină cu mâncarea și întârzie golirea gastrică, deci ne săturăm cu mai puțină mâncare. Atenție, apa băută înainte de masă nu rămâne în stomac și nu ține de foame… asta ca să mai demolăm un mit”, a scris Mihaela Bilic, medic nutriționist, pe contul de Facebook.

Vezi și: 11 superalimente hipocalorice. Ajută la scăderea în greutate, dar și la diversificarea meniului

Ne săturăm după 10 minute

”Mâncați lent și mestecați bine, ideal de 30 de ori fiecare înghițitură. Receptorii gustativi din gură și receptorii olfactivi din nas au nevoie de contact prelungit cu alimentele ca să aprecieze calitatea mâncării.

Știm că ne-am săturat atunci când prima înghițitură de mâncare ajunge la intersecția dintre intestinul subțire și intestinul gros, după ce a parcurs 5 m de tub digestiv. Ori pentru asta este nevoie de 10-15 minute. Cu cât mestecăm mai mult, cu atât mâncăm mai puțin.

Folosiți farfurii individuale cu diametrul de maximum 25cm. Studiile psihologice arată că mâncăm mai mult dacă farfuria este mai mare și plină cu mâncare. Evitați platourile puse pe mijlocul mesei care vă dau posibilitatea să vă reserviți, trebuie să învățăm să ne săturăm cu o porție unică, limitată cantitativ”, a mai scris medicul.

Riscul dulce-sărat

”Renunțați la desert și încheiați masa cu o cafea, ajută la digestie și taie pofta de zahăr. După ceva dulce există riscul să aveți poftă de ceva sărat… și nu vă mai opriți din mâncat.

E de preferat să aveți o gustare dulce separat de masă, ca să o puteți savura pe îndelete. O mini prăjitură, o înghețată, un fruct sau puțină ciocolată, iată variante de desert ce pot fi consumate din când în când”, a mai scris nutriționistul, care a concluzionat că ”totul e permis… cu măsură”.

Vezi și: Care este ora ideală pentru cafea și care sunt riscurile unui consum prea mare

5 tipuri de burtă. Care sunt cauzele și cum scapi de ele. Tu ce burtă ai și ce boli indică?

Există 5 tipuri de burtă care ne indică ce probleme de sănătate avem. Multe femei sunt complexate de felul în care arată și din cauza formelor pe care le au, iar burta este principalul factor declanșator al neîncrederii.

Cei mai mulți dintre noi cred că cel mai bun mod de a obține un corp de invidiat și un abdomen plat este să mergi la sală și să ții diete. Cu toate acestea, potrivit experților, nu este așa.

Cele 5 tipuri de burtă

5 tipuri de burtă: Burta de alcool

Dacă bei multă bere, poți avea o astfel de burtă. Sarcina ta este să limitezi consumul de alcool și să mănânci mai multe fructe și legume.

5 tipuri de burtă: Burta de mămică

Dacă ai o astfel de burtică, înseamnă că ai născut un copil nu cu mult timp în urmă. Aceasta poate fi, de fapt, o afecțiune gravă de sănătate numită diastasis recti, nu o problemă cosmetică.

Multe mămici se confruntă cu ea, iar aceasta provoacă alte probleme de sănătate, cum ar fi incontinența urinară și de stres și probleme de digestie.

Asigurați-vă că vă contactați medicul dacă suspectați că aveți această problemă. Adăugați mai multe alimente care conțin grăsimi utile: pește, nuci, uleiuri și măsline.

5 tipuri de burtă: Burta hormonală

Te pot face hormonii să te îngrași în burtă?

Da, hormonii tăi pot declanșa creșterea în greutate dintr-o varietate de motive. Fluctuațiile de estrogen și de testosteron vă pot afecta metabolismul. Alți hormoni, cum ar fi cortizolul (legat de stres) și insulina (legat de zahărul din sânge), pot declanșa pofte și creșterea în greutate.

Dacă burta ta se simte ca o pernă pe fiecare parte înseamnă că ai o insuficiență hormonală. Pentru a scăpa de această burtă, trebuie să limitezi alimentele cu conținut scăzut de grăsimi și să mănânci mai mult avocado, pește, nuci și ouă. Există multe modificări hormonale care pot duce la creșterea în greutate, de la hipotiroidism la Sindromul ovarului polichistic (SOPC). Citește mai departe AICI.

Vezi și: De ce nu se îngrașă bărbații. Bilic: Nu au fantezii alimentare

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel