Holeră: Cinci morți și zeci de bolnavi, în Sudan. Ce trebuie să știi despre boala sărăciei

Dana Lascu |
Data publicării:

Cinci persoane au murit din cauza holerei în statul Nilul Albastru din Sudan de la sfârșitul lunii august încoace. În total 67 de persoane au fost bolnave de holeră în trei săptămâni, a anunțat Ministerul Sănătății din această țară.

Ministerul Sănătății din Sudan a raportat 67 de cazuri de holeră din data de 28 august până ieri, 18 dintre persoanele bolnave primind în continuare tratament în camere de izolare, se precizează în comunicatul citat de Reuters.

Holera, care este o boală frecventă în țările sărace, este cauzată de vibrionul holeric (Vibrio cholerae), care produce toxina holerică.

Holera apare frecvent acolo unde nu se pot respecta regulile de bază de igienă, apa de băut infectată (canalizare proastă care duce la infiltrarea apei de canal în apa de băut) fiind cauza principală a îmbolnăvirilor. Bacilul care dă boala poate fi găsit în apele curgătoare, stătătoare sau în pești.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat, miercuri, că lucrează în strânsă colaborare cu autoritățile sanitare sudaneze și cu alți parteneri pentru a răspunde la cazurile de holeră înregistrate în statul Nilul Albastru din sud-estul Sudanului.

Echipe ale Ministerului sudanez al Sănătății și ale OMS s-au deplasat în acest stat pentru a sprijini măsurile de salubritate și de siguranță a apei, de eliminare a deșeurilor și de siguranță a alimentelor, notează Agerpres.

Ministerul Sănătății din Sudan a cerut de asemenea OMS să importe vaccinuri împotriva holerei.

Ce trebuie să știi despre holeră

Colera provoacă diaree severă și deshidratare. Lăsată netratată, poate fi fatală în câteva ore, chiar și la persoanele anterior sănătoase.Riscul de epidemie de holeră este cel mai mare atunci când sărăcia, războiul sau calamitățile naturale îi obligă pe oameni să trăiască în condiții aglomerate, fără o igienă adecvată.

Cei mai mulți dintre oamenii expuși la bacteriile cu holeră (Vibrio cholerae) nu se îmbolnăvesc și nu știu niciodată că au fost infectați, arată experții de la Mayo Clinic. Cu toate acestea, deoarece elimină bacterii prin scaun timp de șapte până la 14 zile, pot încă infecta alte persoane prin apă contaminată. Cele mai multe cazuri simptomatice de holeră provoacă diaree ușoară sau moderată, care este adesea greu de diferențiat de diareea cauzată de alte probleme.

Doar aproximativ 1 din 10 persoane infectate dezvoltă semne și simptome mai grave ale holerei, de obicei în câteva zile de la infecție.

Simptomele de holeră pot include:

Diaree. Diareea legată de holeră apare brusc și poate provoca rapid pierderi periculoase de lichid - aproximativ 1 litru pe oră. Diareea datorată holerei are adesea un aspect palid, lăptos, care seamănă cu apa în care s-a clătit orezul.

Greață și vărsături. Apar mai ales în stadiile incipiente ale holerei, vărsăturile pot persista ore în șir.

Deshidratare. Deshidratarea se poate dezvolta în câteva ore după debutul simptomelor de holeră. În funcție de cantitatea de lichid pierdută, deshidratarea poate varia de la ușoară la severe. O pierdere de 10% sau mai mult din greutatea totală a corpului indică o deshidratare severă.

Semnele și simptomele de deshidratare în caz de holeră includ iritabilitate, letargie, ochi afundați, gură uscată, sete extremă, piele uscată și zbârcită, care se întoarce încet a forma normală când este prinsă între degete (ciupită), urină în cantități mici sau deloc, tensiune arterială scăzută și bătăi neregulate ale inimii (aritmie). Deshidratarea poate duce la o pierdere rapidă de minerale din sânge (electroliți), cei care mențin echilibrul lichidelor din corp. Aceasta se numește dezechilibru electrolitic.

Un dezechilibru electrolitic poate duce la semne și simptome grave precum:

- Crampe musculare. Acestea rezultă din pierderea rapidă de săruri precum sodiu, clorură și potasiu.

- Șoc. Aceasta este una dintre cele mai grave complicații ale deshidratării. Apare atunci când volumul redus de sânge determină o scădere a tensiunii arteriale și o scădere a cantității de oxigen din corp. Dacă nu este tratat, șocul hipovolemic sever poate provoca moartea în câteva minute.

Semne și simptome ale holerei la copii

În general, copiii cu holeră au aceleași semne și simptome pe care le fac adulții, dar sunt deosebit de sensibili la nivelul scăzut de zahăr din sânge (hipoglicemie) din cauza pierderilor de lichid, care poate provoca: o stare de conștiență alterată, convulsii și comă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel