Îmbătrânire oprită, secrete care ne țin tineri

Dana Lascu |
Data publicării:
Diabetul de tip 2 este influențat de factorii de mediu
Diabetul de tip 2 este influențat de factorii de mediu

Cercetătorii susţin că există o legătură modul cum ne vedem în oglindă și procesul de îmbătrânire. Psihologul Angela Nuțu explică ce poți face ca să încetinești acest proces.

Potrivit psihologului Angela Nuțu spune că vârsta noastră este direct proporțională cu modul în care credem că suntem și cu cel în care ne simțim. „Cunoaștem cu toții acest mit și iată că tot mai mulți specialiști în domeniu vin astăzi și confirmă acel lucru, și anume că toate atitudinile și așteptările noastre cu privire la îmbătrânire chiar joacă un rol important în cât de repede se produce acest fenomen în corpul nostru. Astfel, cei care își păstrează o minte puternică și pozitivă au trupuri sănătoase și îmbătrânesc mai greu față de cei care sunt tot timpul îngrijorați de anii pe care îi au", explică vicepreședintele Asociației Române de Hipnoză.

Ea crede că inteligența influențează starea fizică și vârsta pe care le resimțim. Așadar, cu cât o pesoană are un coeficient de inteligență mai ridicat, cu atât are șanse să se mențină tânără timp îndelungat.

Iată șase idei numai bune pentru a ne menține tineri cât mai mult timp cu putință:

1. Ia decizii bune în legătură cu sănătatea ta!Oamenii mai inteligenți iau pur și simplu decizii mai bune în legătură cu starea lor de sănătate. Informează-te, fă-ți controale medicale regulate, cultivă o atitudine conștientă și relaxată în legatură cu starea ta de sănătate, ține cont de vechiul dicton Mens sana in corpore sano!", arată Angela Nuțu.

2. Fii o persoană cu o mai mare „deschidere spre experiență" – persoanele deschise către experiențe noi sunt asociate cu un IQ mai ridicat. „Acest lucru se poate datora faptului că un nivel ridicat de inteligență ne ajută să procesăm cu mai multă ușurință informații complexe, ne crește curiozitatea despre lume, iar sentimente precum entuziasm, curiozitate și poftă de viață ne fac să ne simțim mai tineri. De altfel, deschiderea spre experiențe noi este una dintre trăsăturile de personalitate „Big Five", fiind deci recunoscută ca o trăsătură importantă și prezentă de-a lungul vieții", explică psihologul.

3. Când ai făcut ultima dată ceva pentru „prima dată"? Fă tot timpul ceva nou! „Cei care practică exclusiv stabilitatea și rutina nu vor putea deveni niciodată aventurieri, dar nici nu vor putea trăi viața la adevărata ei intensitate. Putem încerca cât mai mai multe lucruri noi și să ne păstrăm mintea deschisă ideilor noi, pentru a ne păstra tinerețea cât mai mult timp. Deschiderea către nou este bine să înlocuiască stereotipurile legate de vârstă. Oricând poți învăța o limbă nouă sau poți călători undeva unde nu ai mai fost. Totul depinde de cât de liber gândești și de cât îți dai voie să acționezi", este de părere psihologul Angela Nuțu.

4. Bucură-te de aventură și experiență, dar și de stabilitatea emoțională! „O gândire echilibrată nu ne oferă doar un stil de viață sănătos, ci și longevitate. Este forte important să știm să ne adaptăm situațiilor pe care viața ni le oferă și să nu percepem evenimentele într-o manieră atât de personală. Este important să vedem jumătatea plină a paharului, știind că nu evenimentele în sine contează, ci modul în care noi le interpretăm", arată psihologul.

5. Trăiește în prezent, nu în trecut și continuă să îți faci planuri de viitor! Psihologii spun că bătrânii trăiesc din amintiri, iar tinerii fac planuri. Din momentul în care începem să ne raportăm la trecut ca și cum viitorul nu mai există, atunci se accentuează procesul de îmbătrânire. Sfatul psihologului este să facem în așa fel încât să avem tot timpul noi proiecte de viitor, să facem ceva pentru cei din jurul nostru, să ne implicăm și să dăruim din experiența și înțelepciunea pe care am acumulat-o. „Nu vrem să generalizăm, dar se pare că nouă, românilor, ne este mai greu să ne „vedem" activi și utili și după vârsta legală de pensionare. Putem să ne căutăm modele de oameni care să ne inspire în această direcție: de exemplu, am un prieten extraordinar, un tânăr domn de 92 de ani, psihoterapeut și profesor de hipnoterapie la Universitatea din San Diego (Edwin Yager), care continuă să dezvolte proiecte ample și importante la această frumoasă vârstă, menținându-se tânăr și activ, reprezintă pentru mine o adevărată sursă de inspirație".

6.Nu-ți mai impune restricții! Am 50 de ani, deci nu mai pot să mă îmbrac ca la 20..." „Tipul acesta de gândire poate fi un exemplu de credință limitativă după care multe persoane trecute de 50 de ani își ghidează viața. El reprezintă doar limitări pe care noi înșine ni le impunem mental și apoi fizic. Din ce în ce mai mulți oameni își dau seama cât de important este să fii tu însuți și să faci ceea ce simți; iar odată cu vârsta, acest lucru îți este tot mai la îndemână. Doar dă-ți voie să fii tu însuți!", ne îndeamnă psihologul Angela Nuțu, vicepreședintele Asociației Române de Hipnoză.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel