Importanța unui somn adecvat în prevenirea bolilor cardiovasculare. Scade riscul genetic de boli coronariene și accident vascular cerebral

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
somn adecvat Foto: Freepik @gpointstudio
somn adecvat Foto: Freepik @gpointstudio

Un nou studiu arată că obiceiurile sănătoase de somn pot reduce semnificativ riscul de boli cardiovasculare, indiferent de predispoziția genetică a unei persoane.

 

Un nou studiu publicat în JAMA Network Open a constatat că un somn consistent și un somn adecvat pot reduce riscul de boli cardiovasculare, de boli coronariene și de accident vascular cerebral.

Cercetarea, care a fost publicată în luna aprilie, a constatat că asocierea dintre un somn bun și constant și un risc mai mic de boli cardiovasculare era adevărată indiferent de riscul genetic al unei persoane de a dezvolta această boală.

Studiul a sugerat, de asemenea, că persoanele cu o predispoziție genetică mai mare pot beneficia de modele de somn favorabile persistente. Rezultatele sugerează că persoanele cu o predispoziție genetică mai mare pot beneficia de modele de somn favorabile persistente. Acesta evidențiază importanța menținerii unui program de somn sănătos și a obținerii unui somn suficient pentru a menține o stare de sănătate bună.

Obiceiurile bune de somn pot reduce efectele unor factori genetici de risc

Un nou studiu realizat de Zhang, profesor de sănătate ocupațională și de mediu la Huazhong University of Science and Technology Tongji Medical College, a constatat că menținerea unui somn sănătos pe o perioadă de doi până la cinci ani poate reduce riscul de boli cardiovasculare. La studiu au participat peste 15.300 de pensionari din China, cu o vârstă medie de 66 de ani, 58% dintre aceștia fiind femei. Participanții au fost rugați să își raporteze obiceiurile de somn, inclusiv ora de culcare, durata somnului, calitatea somnului și somnul la amiază.

Cercetătorii au folosit genotiparea pentru a evalua riscul genetic al participanților de a dezvolta accidente vasculare cerebrale și boli coronariene.

Studiul a constatat că persoanele care au raportat obiceiuri de somn favorabile în mod constant au avut un risc mai mic de a dezvolta boli coronariene, boli cardiovasculare și accidente vasculare cerebrale, indiferent de riscul lor genetic.

Persoanele care au raportat obiceiuri de somn favorabile în ambele momente ale studiului au avut un risc cu 16% mai mic de boală coronariană și un risc cu 34% mai mic de accident vascular cerebral. În cazul participanților care atât dormeau bine în mod constant, cât și aveau un risc genetic scăzut, au observat un risc cu 35% mai mic de boli coronariene și un risc cu 52% mai mic de accident vascular cerebral, în comparație cu cei cu risc ridicat de boli cardiovasculare și obiceiuri de somn proaste.

Constatările studiului subliniază faptul că până și persoanele cu un risc genetic ridicat pentru riscul de accident vascular cerebral și de boală coronariană pot scădea riscul pentru aceste afecțiuni prin menținerea unor bune obiceiuri de somn.

În timp ce persoanele cu risc genetic sunt susceptibile de a avea un risc general mai mare de boli cardiovasculare, nu există niciun motiv pentru a crede că somnul este mai puțin important la acești pacienți.

Citește și: Cum influențează conexiunile cerebrale comportamentul alimentar. Influența mirosului alimentelor asupra reglării apetitului

Foto: Freepik

Cum afectează somnul inima?

Asociația Americană a Inimii a identificat somnul ca fiind unul dintre cei mai importanți factori ai stilului de viață pentru menținerea sănătății cardiovasculare. Obiceiurile de somn inconsecvente sau deficitare pot provoca inflamații, dezechilibre metabolice și pot perturba metabolismul organismului și eliminarea deșeurilor. O igienă deficitară a somnului poate perturba, de asemenea, ritmul circadian, ceea ce duce la probleme precum hipertensiunea.

Tiparele de somn pot fi, de asemenea, legate de tensiunea arterială ridicată și de stres. Apneea obstructivă a somnului este legată de un somn deficitar și de un risc crescut de boli cardiovasculare. Medicii ar trebui să ia în considerare calitatea și cantitatea de somn atunci când evaluează riscul de boli cardiovasculare al unei persoane, mai ales dacă pacientul are tensiune arterială ridicată.

Abordarea modelelor de somn deficitare sau a tulburărilor de somn poate îmbunătăți sănătatea inimii. Modificarea factorilor de risc poate, de asemenea, să diminueze bolile cardiovasculare la pacienții care nu sunt 100% predispuși genetic la acestea.

Vezi și: Legătura dintre colesterol și inflamație. O combinație periculoasă pentru inimă

Cum să dormi mai bine

Somnul regulat este esențial pentru adulți, fiind recomandate între 7 și 9 ore de somn pe noapte. Cu toate acestea, acest lucru poate fi o provocare pentru cei care au un program încărcat sau lucrează, cresc copii sau își schimbă orele de lucru. Pentru a asigura un somn de calitate, CDC recomandă să faci exerciții fizice zilnice, să eviți mesele mari, cofeina și alcoolul înainte de culcare, să dormi într-o cameră liniștită, întunecată și răcoroasă și să eviți privintul în ecrane cu 30 de minute înainte de culcare.

Acești pași pot fi încorporați în rutinele de noapte, deosebit de benefice pentru cei predispuși genetic la boli de inimă, deoarece factorii genetici pot fi gestionați și ajustați în mod activ.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel