Îndulcitorii artificiali și rolul lor secret. Bilic: Un fel de detox de zahăr

Care este secretul îndulcitorilor artificiali și cum ne pot ajuta aceștia în cazul dietelor.
După ce ne-a explicat faptul că zahărul este bun dacă se folosește cu moderație, chiar și atunci când consumăm o prăjitură realizată în mod tradițional, nutriționistul Mihaela Bilic a afirmat, în cadril emisiunii ”Vorbește lumea” de la PRO TV, că îndulcitorii artificiali au rolul lor în viața unor dintre oameni, în special în a diabeticilor. Dar în același timp poate veni și în sprijinul celor care se află la dietă, având un rol secret.
”La capitolul îndulcitori artificiali, de sinteză, vorbim de cu totul altă categorie de substanțe, care își au rolul lor pentru anumite persoane. Sunt substanțe care nu există în natură, cu excepția acelei frunze de stevia, în rest, sunt cu toții făcuți în laborator, fie că e vorba de aspartam, care are două molecule de aminoacizi din proteină, dar în mod normal acele două molecule nu există prezente alăturat. Una este amară și una nu are gust, astfel încât, dintr-o întâmplare puse împreună s-a inventat aspartamul care are o putere de îndulcire fantastică. Există un alt timp de îndulcitor – sucraloză, care este un izomer din zahăr, s-a mutat o grupare OH și s-a inversat, și s-a demonstrat că acesta are o putere de îndulcire de 600 de ori mai mare decât a zahărului”, a explicat medicul nutriționist.
Rolul secret al îndulcitorilor artificiali
”Că este zaharină, Acesulfam K, toți acești îndulcitori sintetici sunt interesanți pentru persoanele cu diabet, care nu pot consuma produse cu zahăr, dar și pentru cei care sunt la dietă - satisfac gustul de dulce fără niciun aport caloric și în același timp taie pofta de dulce și taie pofta de mâncare. În felul acesta nu poți face din acești îndulcitori o componentă pentru prăjituri, la încălzire termică unii dintre ei devin amari, dar poți să îi folosești la îndulcit o cafea, un ceai. Folosirea acestora este ca un fel de detox de zahăr”, a spus Mihaela Bilic.
Excesul nu este bun, chiar dacă e bio
De altfel, aceasta a subliniat că nimic în exces nu face bine, fie că e vorba de prăjituri sau de o salată cu roșii bio.
Prin înlocuirea zahărului cu mierea de albine, atunci când se poate, nu vine cu vreun fel de ”economie” în privința caloriilor și nici nu este o variantă mai sănătoasă din punctul de vedere al siluetei.
”Aici este beleaua, proasta înțelegere. Toți agenții de îndulcire - zahărul, de orice culoare, mierea, siropul de arțar, orice alt agent – au aceeași structură chimică: două molecule, una de glucoză și una de fructoză. Nu există în natură un alt agent de îndulcire care să aibă o altă structură. Și atunci, aceste dizaharide, cu două molecule, indiferent de forma în care noi le percepem, în organism metabolic se comportă la fel. Adică ajung repede în sânge, cresc glicemia, se duc repede fie la creier, și îl anesteziază, fie în ficat, și fac grăsime. Nu avem cum să schimbăm structura noastră metabolică. (Citește mai departe AICI)
Vei și: Zahărul, inamicul dulce al sănătății. Bilic: Mai bine mănânci mai puțin
Alimentele pe bază de insecte, studiate. Cât de sănătoase sunt, de fapt
Dieta vegetariană: risc mai scăzut de diabet și cancer. Ce trebuie să știi înainte să renunți la carne
Impactul consumului de zahăr asupra sănătății mintale. Cât de ușor se formează dependența de zahăr și de ce nu este doar o problemă alimentară
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
A mâncat un castravete întreg și internetul a explodat. Iată ce s-a întâmplat în corpul lui! Video VIRAL pe TikTok
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Fibrele din ovăz, secretul natural care imită efectul medicamentelor de slăbit
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.
Adevărul despre slăbit. Ce funcționează, de fapt, și cum poți scăpa de grăsime. AICI e secretul!
Băuturi care stimulează tranzitul intestinal. Au efecte laxative
Dieta care ajută la reglarea tensiunii arteriale. Cum să controlezi tensiunea arterială prin alegeri alimentare inteligente.
Ce să nu adaugi niciodată în salate. Transformi o masă sănătoasă în bombă calorică
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.
Cum să slăbești fără dietă. Trucul simplu care funcționează mereu
Vegan, vegetarian sau omnivor: care dietă îți protejează microbiomul. O alegere care îți poate schimba sănătatea
Ce nu ai știut despre uleiul de pește. Adevărul despre Omega-3. Citește asta înainte să mai iei suplimente
Sucurile verzi: detox real sau doar marketing?
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
Mișcarea somatică: cheia relaxării corpului. Secretul eliberării tensiunii musculare
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?